HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

A Belvárosban kivágott fákat az erdő szélére is ültetett facsemetékel pótolják

2017.05.11. 14:18 bozotharcos

Most épp a 11. kerületben az Etele úton  készülnek egy fasort kivágni, de 2-3 havonta megjelenik hír botrányos budapesti fapusztításról (Városliget, Római -part, Csillaghegy). Mivel az eseteket hangos lakossági, civil és ellenzéki tiltakozás kísérte, ennek ellensúlyozására a fővárosi vezetés elindította a "10 ezer új fát Budapestere". Ez remek dolog lehetne, ám a fák egy részét úgy tűnik, amúgy is fás területekre ültetik.

20170504_084133.jpg

Az alábbi – igen beszédes – képeket a II. és a XII. kerület határán futó Budakeszi úton készítette pár napja a Bozótharc blog szerzője. A Budakeszi út a Moszkva teret öti össze Budakeszi városával, az út fele az erdőn keresztül vezet. Ezért nehéz elképzelni az indokokat, ami miatt épp ide telepítették a facsemetéket.....

 20170504_084243.jpg

 

faultetes4_1.jpg

 Miközben a kivágott fák hűlt helye a budapesti Belvárosban példál a József Nádor téren így néz ki (2017.februárban):jozsefnadormelygarazslegjobb_1.jpg

 Ez a hely előtte:

jozsefnador_1.jpg

 

Másutt így (Fotó: 444.hu, Panoramio):

6qdnizuqqime132gys.jpeg

6qdnmzd5qi7egw8zs.jpeg

Pedig sok esetben szakmai vélemények szerint is elkerülhető lenne a pusztítás: így van ez a tervek szerint anapokban kivágára kerülő Etele úti középső fasor kapcsán is. A szakmai civilszervezetek szerint fakivágás nélkül is mehetne az 1-es villamos az Etele úton, s erről korábbi levelükben a BKK vezetőségét is tájékoztatták.

A Bozótharc blog szerzője megkereste kérdéseivel a fővárosi tulajdonban lévő fasorok, fák gondozásáárt felelős FŐKERT Zrt.vezetését. Tőlük az alábbi választ kaptuk:

A „Tízezer új fát Budapestre!” program során elsősorban a FŐKERT szakmai terve alapján állapítjuk meg, hogy hová és milyen facsemetéket ültetünk. A programban az idén terveink szerint mintegy 1100 fa kerül elültetésre, május 10-ig, amely szinte az összes kerületet érinti. Ezek közül kiemelnénk párat:

  1. és a XII. ker. Budakeszi út 67 db Fraxinus excelsior – Magas kőris

XII. Németvölgyi út 39 db Acer platanoides – Korai juhar

  1. ker. Gyömrői út 100 db Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’ - Gömbakác

XVIII. ker. Ferihegyi út 130 db Acer platanoides ’Olmstedt’ – Oszlopos korai juhar

VI.-VII.-XIV. ker. Dózsa Gy. út 46 db – Ginkgo biloba – Páfrányfenyő

Tavaly mintegy 1800 fát ültettünk, az idei terv: 2500, jövőre 4000 fát tervezünk a 2 ültetési időszakban elültetni.

Arra a kérdésre, hogy  mennyibe kerül egy-egy facsemete elültetése, kitérő választ kaptam:

"A másik kérdésére válaszolni nagyon nehéz, hiszen a fafaj, az időjárási tényezők, a helyszín, a talajminőség és számos egyéb tényező befolyásolhatja egy fa ültetésének az anyagi vonzatait. Nem is beszélve annak további gondozási, fenntartási költségeiről."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr1612498215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása