HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Strasbourg: Nemzetközi egyezményt sért Magyarország

2017.03.09. 09:54 bozotharcos

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa a kedden efogadott magyar határrendészeti törvénymódosítás miatt lépett a nyilvánosság elé.  Nils Muižnieks szerint nemzetközi egyezményt sért Magyarország a lépéssel.(A fotót a UNHCR készítette egy a magyar határon 24 órán át fogvatartott kisfiúról és az édesanyjáról.) 

58be7e2e3.jpg

"Komolyan aggódom a magyar parlament által elfogadott határrendészeti törvény miatt, mely nagy valószínűséggel tovább súlyosbítja a Magyarországra érkező menedékkérők már most is problémás helyzetét."  A törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a menedékkérőket – gyerekes családokat és a 14 évnél idősebb, felnőtt kíséret nélkül utazó gyerekeket is – automatikusan elzárják hosszabb időre a tranzitzónában, szögesdrót kerítéssel körülvéve.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság szabályai szerint márpedig egy területre való belépést csak akkor lehet elzárással megakadályozni, ha semmilyen más - kevésbé kényszerítő - mód nem áll rendelkezésre, és ezt is csak az egyedi ügyek elbírálása alapján lehetne megtenni. Ha menedékkérőket automatikusan megfosztanak a szabadsághoz való joguktól, azzal a magyar kormány egyértelműen megsérti az Európai Emberi Jogi Egyezményben Magyarország által is vállalt kötelezettségeket.

Mint többször is hangsúlyoztam, Magyarországnak az elzárás helyett  más hatékony módszerekbe kellene fektetnie. Különösen tartózkodni kellene a gyermekek elzárásától, mert ez – mint az ENSZ gyermekjogi bizottsága is kijelentette: "soha nem szolgálja a javukat."

nils-muiznieks-2-500x312.jpg

A törvénymódosítás elfogadását az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) is elítélte:

" Az új szabály szembemegy Magyarország uniós és nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és a (szögesdróttal való elzárásnak)  rettenetes pszichológiai hatása lesz a nőkre, gyerekekre és a már amúgy is sokat szenvedett férfiakra."

Csütörtökön az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF is kiadott egy a magyar törvénymódosítást elítélő közleményt, melyben arra kérik a köztársasági elnököt, hogy ne írjon lá egy olyan törvényt, mely alapján elzárással kriminalizálhatók és többek között az oktatáshoz való joguktól megfoszthatók  gyerekek, akik az erőszak elől vagy egy jobb élet reményében menekültek el a hazájukból. Egy ilyen trauma az egész életükre kihatással lehet – fogalmaz a szervezet közleménye. Az UNICEF reméli, hogy Magyarország kormánya továbbra is tiszteletben tartja a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezményeket, valamint a vonatkozó uniós és nemzetközi jogszabályokat. A szervezet ehhez egyúttal felajánlotta a támogatását és segítségét.

 

 

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr5212324253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsindekszes CIA csicska 2017.03.09. 13:09:24

A Genfi Konvenció értelmében az első biztonságos országig számít valaki menekültnek. Onnantól kezdve személyi okmányokkal, ujjlenyomattal léphet be bárhová is- a kijelölt határátkelőhelyen.
Nem a zöldhatáron, ezresével, rendőrökre, katonákra rátámadva:

Békés menekültek:

www.youtube.com/watch?v=ay_MLCsSdZw

www.youtube.com/watch?v=-LD2BGT26qI

www.youtube.com/watch?v=f0CF9c8B_3M

Killary Fucking Clingon 2017.03.09. 13:25:15

Ez egy faszság. A határt olyan módon védem ahogy akarom. A taposó aknákat is nyugodtan be lehet vetni, néhány típus tiltott csupán. A jog szerint ezek az emberek nem menekültek hanem migránsok. A mi határaink előtt már legalább 1000 km biztonságos terület áll a rendelkezésükre. Migránsokat nem kötelező és nem is kell beengedni. Mi dönthetjük el ki jön be vagy ki nem. Azon országok melyek szeretnék befogadni ezeket az embereket jöjjenek el értük buszokkal vagy repülőkkel és vigyék el őket. Arra kötelezni minket hogy mi fogadjuk be őket nem lehet. Lehet vergődni itt a liberálisoknak és a jogvédőknek, de nincs igazuk. Ez egy ideológiai kérdés, és itt most nem liberális ideológia szerint mennek a dolgok.

$pi$ 2017.03.09. 13:27:09

Arról mikor lesz cikk, hogy a csávó betört a tanyára, megharapta a kuvasz, aztán svédországba azon sírt, hogy rá a rendőrök kutyákat uszítottak?

SJobs 2017.03.09. 13:31:39

Van akit érdekel ez a szar EU-s sírás?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.09. 13:45:23

S kit érdekel valamiféle, senki által meg nem választott komisszár magánvéleménye? Nem is kérdeztük, szót meg végképp nem adtunk neki, szóval mire az egész szövegelés...

MEDVE1978 2017.03.09. 14:01:01

Bármennyire is sajnálom ezeket az embereket, nincs más megoldás.
A németeknél statisztikák mutatják, hogy a menekültügyi eljárások igen jelentős része elutasítással zárul. Az így elutasítottak 95%-át nem tudják ténylegesen kitoloncolni, így ezek a migránsok Németországban maradnak. Ez bizonyítja a legfényesebben, hogy a menedékkérőket nem szabad beengedni ténylegesen az unió területére, hanem úgy kell elbírálni a kérelmüket, hogy meg legyen a lehetőség az azonnali kiutasításukra.
Az eddigi rendszer nyilván rossz volt: gyakorlatilag csak napi pár ember jöhetett be elbírálásra. Ha az eljárás elhúzódott egy hónapnál tovább, akkor el kellett őket engedni. Ezek az emberek azonnal nyugatra szöktek. Ez a humanista jogvédőknek lehet, hogy nem baj, ahogy Magyarországnak sem azonnal és közvetlenül, de a németeknek, nyugati országoknak igen. Ezek az országok fennen hangoztatják továbbra is a hangzatos morális elveket, ugyanakkor az is egyértelműen látható, hogy ténylegesen kétségbeesetten próbálnak megszabadulni a migránsok tömegétől.
Ebből pedig egyértelmű, hogy előbb-utóbb lépni fognak, ha továbbra is mennek feléjük a migránsok. Az osztrákok és a németek ezért ellenőrizgetik folyamatosan a határaikat. Jelenleg ez nem túl durva, ugyanakkor, ha megint érdemi mozgás lenne, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ezek az országok Schengent fel fogják függeszteni.
A cél tehát az, hogy ezek a konténerek jól el legyenek ellátva, Szerbia - a biztonságos harmadik ország felé nyitva legyenek - hogy a finnyás nyugati újságírók megtekinthessék, hogy ezek az emberek nem szenvednek.

konrada 2017.03.09. 14:07:46

...a végéhez: reméljük.
...és ezek után Nils Muižnieks hazája által küldött repülőket fogják majd minden erejükkel ostromolni, mert ha már a biztosuk szerint a nálunk bevezetett gyakorlat helytelen, az azt jelenti, hogy náluk lehet útlevél nélkül, zöldhatáron közlekedni, és ezt a jogot az odaszállításukkal biztosítani is fogják nekik....

hümhüm 2017.03.09. 14:12:59

" A törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a menedékkérőket – gyerekes családokat és a 14 évnél idősebb, felnőtt kíséret nélkül utazó gyerekeket is – automatikusan elzárják hosszabb időre a tranzitzónában, szögesdrót kerítéssel körülvéve."
A biztos úr nyilván nem járt a helyszínen, hanem hazug informátorokra támaszkodva állít ilyen baromságot.
Ugyanis a tranzitzóna NINCS KÖRÜLVÉVE kerítéssel, szögesdróttal. Csak és kizárólag Magyarország felé vezető irány van lezárva, visszafelé szabad az út, bármikor elmehet a vállalkozó kedvű bevándorló.
Semmiféle nemzetközi jog, semmiféle gyermekjog nem írja elő, hogy egy embert(gyereket) szabadon, ellenőrzés és azonosítás nélkül be kell engedni egy országba, és főleg, hogy aztán gyakorlatilag teljesen szabad mozgást kell lehetővé tenni nekik (Schengen...).
Soha, senki nem adott arra választ, sem a határt átlépni akarók, sem az őket segítő embercsempészek és civil szervezetek, hogy miért akarnak ezek az emberek kizárólag a zöld határon át illegálisan, ellenőrizetlenül belépni az EU területére, és miért nem a kijelölt határállomásokon jelentkeznek belépésre.

szdan 2017.03.09. 14:13:11

Semmi újdonság, csak rinyálnak a libsik, hogy meri egy ország megvédeni magát a terrorizmustól és a tömeges nemi erőszakok végeláthatatlan sorától... és még lehetne sorolni: machetés támadás, savval leöntés, trafikban nyilvánosan maszturbálás. stb. stb.
Tényleg félháborító, hogy Magyarország nem kér az ilyen és ehhez hasonló "multikulturális" vívmányokból!

VT Man 2017.03.09. 14:16:00

Azok utan, hogy ennyi negativ hir van a vilagon a brutalitasrol, szerintem amelyik menekult a magyar hatar fele jon, ahelyett, hogy a horvat-szloven-osztrak hatar fele menne, az mazochista.

Amugy azt se tartom kizartnak, hogy ez egy suttogo propaganda akcio a Fidesztol: nem kell, hogy brutalitas legyen, de ha ez megy a vilagsajtoban, akkor az eleg ahhoz, hogy a migransok ne a magyar hatar fele jojjenek.

ogli dzsí 2017.03.09. 15:04:58

Nem foglalkozunk az Európa Tanáccsal és más gittegylettel.

ogli dzsí 2017.03.09. 15:35:02

A tegnapi 17 éves lányt megerőszakoló migri elfogásáig ezt az emberi jogi biztost be kell baszni egy verembe, zacskóval a fején, csak amíg meglesz a niggerállat.

felső határ nincs 2017.03.09. 16:01:11

'Saját élettársa 15 éves húgát erőszakolta meg a gyanú szerint a Pest megyei Kartalon a kameruni Pierre Paul Menyoa, akit azóta nagy erőkkel keresnek a rendőrök. A néger a Lokál információi szerint 2015-ben "menekültként" érkezett Törökországból, tavaly pedig az afrikaiakból verbuvált és azóta a bajnokságból kizárt budapesti focicsapat, az Internationale CDF SE játékosa volt.'
Forrás: kuruc.info/r/2/170268/
süti beállítások módosítása