HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

246 fehér gólyát és 136 egerészölyvet öltek meg tavaly elektromos vezetékek Magyarországon

2019.05.09. 00:57 bozotharcos

Évente összesen 200-300 000  madár pusztulhat el az országban áramütés miatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)  új jelentése szerint. A szervezet tavaly nyáron tette közzé felhívását, amiben arra kérte a lakosságot, hogy az erre a célra kidolgozott elektronikus űrlapon juttassák el az egyesülethez a tudomásukra jutott madár áramütéses eseteket. 

screenshot_2019-05-09_at_0_35_22.png

A tavalyi évre vonatkozó adatok fajokra bontva megtekinthetők az egyesület weboldalán.

 

fakokeselyu_teteme_turkeve_20180721_monoki_akos_0.jpg(A fotón egy fakó keselyű látható, a képet Monoki Ákos készítette )

 

szirti_sas_finnorszag-i_teteme_kunszentmiklos_20190118_img_3410_vadasz_csaba.jpg(A fotón egyszirti sas látható, a képet Vadász Csaba készítette.)

Az MME egy tanulmányt is közzétett a téma technikai hátteréről. Ebből kiderül többek között, hogy:

"Az oszlopok anyaga lehet beton (ez a leggyakoribb), fém vagy fa (legritkább), míg a szigetelôket és a vezetéket tartó keresztkarok szinte mindig fémbôl vannak (néhány régebbi oszloptípuson még elôfordulnak vasbeton kereszttartók). A fából készült tartóoszlopok vi- szonylag biztonságosak a madarak számára, mivel kereszttartóik nincsenek földelve. Problé- mát az jelenthet, ha a fa oszloptest nedves lesz, ilyenkor vezetôként viselkedik a kereszttartó és a föld között. Fa oszlopokkal már csak kevés helyen találkozhatunk, és az áramszolgáltatók a felújítások során fokozatosan lecserélik ôket beton oszlopokra, ugyanakkor védett ter- mészeti területeken, valamint nehezen megközelíthetô helyeken gyakran inkább faoszlopokat alkalmaz az áramszolgáltató (pl. Bükk hegység) a könnyebb helyszínre szállítás és beépítés miatt.

Magyarországon szinte kizárólag álló szige- telôvel szerelt fejszerkezetek vannak hasz- nálatban, ami azt jelenti, hogy a vezetékek a kereszttartók síkja felett futnak, amely madár- védelmi szempontból egyértelmûen kedve- zôtlenebb a függô szigetelôknél (Haas 1980). Ez utóbbi esetben a keresztkaron ülô mada- rak csak kivételes esetben érhetnek hozzá a vezetékhez, hiszen az oda be- és kiszállásukat az nem zavarja. Az egyik ritka hazai függô szigetelôs légvezeték-szakaszon például a szerkezet tetejére ülô madár áramütés szem- pontjából teljes biztonságban van, egyedül az jelenthet problémát, ha az alsó keresztkarra ülô madár véletlenül megérinti a túl közel el- helyezkedô felsô vezetéket ."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr9614815710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása