HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Uniós STOP a világörökségi területen folyó fakivágásoknak

2018.04.17. 11:38 bozotharcos

Az Európai Unió Bírósága egy mai döntéssel leállítja az európai síkvidék utolsó őserdejében, a 12 ezer állatfajnak otthont adó lengyelországi Białowieża-erdőben zajló fakivágásokat, mert az szembemegy az uniós törvényekkel - közölte a Greenpeace Magyaroszág. A Białowieża-erdő védelméért nemzetközi petíció is indult , amelyet eddig több mint 200 ezren írtak alá, köztük 1500 magyar. (Köszönet a fotókért a Greenpeace-nek és Tom Diserens biológusnak.

boleny.jpg

A Greenpeace Magyarország ma az alábbi közleményt adta ki erről: 

"2017-ben Jan Szyszko akkori lengyel környezetvédelmi miniszter döntése nyomán az állami erdőkezelő vállalat nehéz fakitermelő gépeket bevetve közel 200 ezer köbméter fát termelt ki az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Białowieża-erdő egy 19 négyzetkilométeres területéről. 30 éve nem zajlott ekkora méretű fakivágás az erdőbeN.

Lengyel tudósok is felszólaltak már 2015-ben, az erdőkezelési terv módosítási javaslatának napvilágra kerülésekor. [1] Azóta lengyel civilek ezrei több környezetvédő civil szervezettel (például a Wild Polanddel, a Greenpeace Lengyelországgal és a WWF Lengyelországgal) együtt számos alkalommal kiálltak az erdőpusztítás ellen. Békés demonstrációk zajlottak Varsóban és a fakivágások helyszínén, a Białowieża-erdőben is. A civilek többször hetekig a saját testükkel védték a fákat a munkagépektől. A civil társadalom ilyen határozott fellépése nélkül a pusztítás még sokkal nagyobb lett volna.

bielfotos.jpg

 

greenpeacebiel1.jpg

greenpeacebiel2.jpg

A Białowieża-erdőben zajló fakivágások ügye 2017. júliusban került az Európai Unió Bírósága (EUB) elé. Az EUB már abban a hónapban ideiglenes rendelkezésben szólította fel Lengyelországot a fakivágások leállítására a végleges döntés meghozataláig. A fakivágások felfüggesztése azonban nem történt meg 2017 novemberéig, amikor már az Európai Bizottság is úgy döntött: napi 100 ezer eurós bírságot szab ki a lengyel kormányra, ha folytatódik az erdőpusztítás.

bolenyek.jpg

A védett erdő 12 ezer állatfaj otthona – köztük olyan különlegeseké is, mint az európai bölény (Európa legnagyobb szárazföldi emlőse), a hiúz, vagy a háromujjú harkály. A Białowieża-erdő védelme mintegy fél évezredre nyúlik vissza: I. Zsigmond lengyel király már 1538-ban rendelkezett az ott élő európai bölények orvvadászatának tilalmáról."

 

greenpeacebiel3.jpg

greenpeacebiel4.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr9413841012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása