HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Orbán: Kinek felelõs a mai magyar kormány?

2019.03.12. 15:02 bozotharcos

"Én abban hiszek, hogy mi képesek vagyunk megfosztani e pártállamot a diktatúra bevezetésének minden lehetõségétõl" – mondta többek között Orbán Viktor, igaz nem most, hanem épp 30. évvel ezelőtt, a március 15-i ünnepségen , ellenzékiként tartott beszédében.  Közöljük a Beszélőben megjelent teljes beszédet,  s kiemeltük abban a szerintünk legérdekesebb részeket.

orban15march1989.jpg

"Polgártársak, fiatalok! 
 
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a magyar nemzet számára felállította a nemzeti függetlenség és politikai demokrácia európai mércéjét. Ettõl a pillanattól kezdve egyetlen kormány sem kerülhette el, hogy ezzel a mércével megméressék. Ma azt a kérdést kell feltennünk maguknak, vajon a politikai hatalom jelenlegi birtokosai közelebb vittek-e bennünket az 1848-as eszményekhez? De beszélhetünk-e nemzeti függetlenségrõl, amikor a Magyarországot az 1956-os forradalom után újra megszálló orosz csapatok itt állnak városainkban? Beszélhetünk-e politikai demokráciáról, felelõs kormányról, ha 40 éve nem tarthattunk szabad választásokat? Vajon kinek felelõs a mai magyar kormány? 1848. március 15-én Petõfiék azzal a boldogító és felszabadító érzéssel vághattak neki a pesti utcáknak, hogy egyetlen forradalmi lendülettel megnyitották az utat a nemzeti függetlenség és a polgári átalakulás elõtt. A mi generációnk esetében ennél jóval többrõl van szó. A kommunista politikai vezetés 4 évtizednyi uralkodásának eredményeképpen a mi generációnknak egy utolsó garasáig eladósodott, leszegényedett, csõd szélén tántorgó társadalomba kellett belenõnie. Azt a csõdtömeget, amit a politikai hatalom birtokosai felhalmoztak nekünk, nem csak fiatalként, hanem apaként és nagyapaként is vállunkon kell majd hordanunk. A jövõt felfaló politika ma is folytatódik. Azaz, akik rossz gazdaságpolitikájukkal elõidézték az ifjúsági munkanélküliséget, most kirekesztettek bennünket a munkanélküli segélyhez való jogból; azok, akik csak éhbért fizetnek a pályakezdõknek, most nem építenek lakásokat, ahol felnevelhetnénk a gyerekeinket. Mi, akik 1956 után születtünk, ízig-vérig ennek a rendszernek a gyermekei vagyunk. Annak a rendszernek, amely nemcsak a jövõbeli jólét lehetõségét vette el tõlünk, hanem kis híján megfosztott bennünket a tiltakozás, védekezés, önszervezõdés képességétõl, sõt, attól a képességtõl is, hogy el tudjunk képzelni egy másik világot, mint amelyikbe beleszülettünk. Az a tény, hogy mi most itt vagyunk, fényesen bizonyítja, hogy mindez nem történhetett meg jóvátehetetlenül. 
 
Barátaim! Emlékezzünk, alig néhány hónapja, hogy amikor függetlenséget és többpártrendszert követelve az utcákra mentünk, gumibottal intettek csendre bennünket azok, akik ma pontosan ugyanazt mondják, mint amit mi mondtunk. Arra kérnek bennünket, felejtsük el, ami eddig történt, higgyünk nekik. Én félek a görögöktõl, ha ajándékot hoznak is. Olyan országban, ahol konzervatívok egyik napról a másikra reformerré válhatnak és viszont, ahol az 1956-os forradalom utáni rendcsinálás bajnokai és a többpártrendszert támogató, népfelkelést emlegetõ PB-tagok[SZJ] ugyanahhoz a párthoz akarnak tartozni, csak a legnaivabbak hagyatkozhatnak pusztán a pártállam ígéreteire. Mi csak magunkban bízhatunk. Nekünk kell olyan helyzetet teremteni ebben az országban, amikor az uralkodó párt nem tehet mást, mint amit ígért. Nem tehet mást, mert elvettük tõle minden eszközét, amellyel visszahúzhatna bennünket a diktatúra sarába. Ne higgyük, hogy elérkezett az össznépi összeborulás ideje. Én nem hiszek a diktatúrát bevezetni képesek és az esetleges diktatúrát majd elszenvedni kényszerülõk kézfogásának õszinteségében. Én abban hiszek, hogy mi így együtt képesek vagyunk visszavezetni ezt az országot 1848 eszményeihez. Én abban hiszek, hogy mi képesek vagyunk megfosztani e pártállamot a diktatúra bevezetésének minden lehetõségétõl. 
 
Ezért 
 
– követeljünk egyenlõ jogi és gazdasági feltételeket a politikai szervezetek mûködéséhez; 
 
– zárjuk ki a pártszerveket a munkahelyekrõl; 
 
– bontsuk le a nómenklatúrát; 
 
– zárjuk ki a pártszerveket a rendõrségbõl, a hadseregbõl, oszlassuk fel a Munkásõrséget! 
 
Szolidaritást!

 

 Orbán Viktor (Fidesz): 
Kossuth tér, 1989. március 15. 

 

 (Megjelent: Beszélő 26 (1989/1. sz.) 

 

  

 

 

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr3814684532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.13. 16:08:10

A nép felé felelős, ezért is lett többszörösen megválasztva.

Jakab.gipsz 2019.03.13. 16:38:10

Orbán: „Vajon kinek felelős a mai magyar kormány?“

Egy biztos a mai magyar kormány, nem nyerte el a sátánfajzat Soros és a neoliberális társadalom mérnökösdit játszó kisistenek, tetszését.

A magyar népi bölcsesség pedig, az Orbán keresztény demokrata kormányt egymás után háromszor erre az ellenállásra felhatalmazta, a szavazófülkék magányában.

Willkommenskultur 2019.03.13. 16:40:39

Jol beszelt Orban, hajra magyarok!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.03.13. 17:04:21

@MAXVAL bircaman közíró:
1., átírta a választási törvényt
2., átszabta a választókörzeteket
3., anyagilag ellehetetlenítette az ellenzéki pártokat
4., közpénzből saját magát reklámozta
5., lenyúlt szinte minden reklámhordozót és felületet
6., megnehezítette a külföldön dolgozó magyarok voksolását
7., határon túliakat buszoztatott szavaztatni
8., rengeteget hazudott és félelmet keltett
9., közpénzből kamu ellenzéki pártocskákat kreált
10., meghamisította a számítógépes rendszer adatait
stb... stb... stb...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.13. 17:17:21

@Frady Endre:

"1., átírta a választási törvényt
2., átszabta a választókörzeteket"

Ebben mi a csalás?

"3., anyagilag ellehetetlenítette az ellenzéki pártokat
5., lenyúlt szinte minden reklámhordozót és felületet
9., közpénzből kamu ellenzéki pártocskákat kreált"

Nem igaz.

"4., közpénzből saját magát reklámozta
8., rengeteget hazudott és félelmet keltett"

Más is ezt tette.

"6., megnehezítette a külföldön dolgozó magyarok voksolását
7., határon túliakat buszoztatott szavaztatni"

Magadnak mondasz ellent e 2 ponttal.

"10., meghamisította a számítógépes rendszer adatait"

Bizonyíték?

felső határ nincs 2019.03.13. 17:26:43

@Frady Endre: Ha Orban ilyeneket csinal, mer nem jelented fel Busszelbe?

Helga Beauty Salon. 2019.03.13. 18:00:20

@Frady Endre: Hát ha ez mind igaz komám, akkor ti jól meg vagytok szopatva! :DDDDDDDDDDD

2019.03.13. 19:25:26

@Helga Beauty Salon:

Kezdjél el gyűjtögetni fityiszdroid, mert úgy jártok, mint Szombathelyen! Minden honnnan ki lesztek baszarintva, oszt majd ajvékolhattok, pedig csak annyi történt, hogy visszanyalt a fagyi.

Azonkívül, hogy én fogok a te sírodon táncikálni, még aztis megvárom, hogy a csúti csüngőhasú takony végre megmurdel vagy annyira elhatalmasodik rajta a skizofrénia, hogy már a fityiszes vezérkarnak is vállalhatatlan lesz.

Igaz, akkor gyorsan szét is hullik az egész brancs a belső ellentétek miatt. Viszont szopni fogunk mi is, mérsékelt jobboldaliak, meg az egész ország. De ezt te úgy sem tudod felfogni a kétbites agyaddal.

Tudom, soros, migráncs, Brüsszel...

Helga Beauty Salon. 2019.03.13. 19:40:06

@Látens Inszinuáció:
Kezdjél el gyűjtögetni fityiszdroid, mert úgy jártok, mint Szombathelyen! .............

Nekem kormányfüggetlen munkám és végzettségem van balfasz! Megélek mindig, nekem nem kell várnom hogy mikor jönnek vissza a Fletóék! :D

nemecsekerno_007 2019.03.13. 20:21:57

@Látens Inszinuáció: A többségnek kormányfüggetlen melója van bármilyen hihetetlen. Ha visszajönne a ballib balf@sz brigád és elkezdenének adókat emelni, hogy finanszírozzák a szociális demagógiájuk megvalósítását na akkor lesznek százezrek az utcán. By the way...

m54 2019.03.13. 20:27:30

@Helga Beauty Salon: Gyurcsány kormányzásáról egy cikk, amiben "A Penn World Table adatai alapján legrosszabb 25-nek számító lista pedig azért érdekes, mert ezen Gyurcsány Ferenc olyan nevek között szerepel, mint az ugandai Idi Amin, a kínai Mao Ce-tung, az iráni Khomeini ajatollah vagy a kambodzsai Pol Pot."

index.hu/gazdasag/2017/12/22/gyurcsany_ferenc_vezeto_politikus_gdp_novekedes_tanulmany_kutatas_william_easterly/

Persze, a "vörös farok" próbálkozás megtalálható a cikkben.

2019.03.13. 21:56:08

@nemecsekerno_007:

Természetesen szó sincs arról, hogy a visszavárnám a baloldali kormányzást, már csak annak okán sem, hogy az minden volt, csak nem baloldali.

Félreértés ne essék, nem mindenki "ballibsi" aki rühelli a csúti taknyot. Én magam mérsékelt jobboldali vagyok, de ugyanakkor szociálisan érzékeny, elutasítom a halálbüntetést - kivéve a 100%-os bizonyítottságú pedofil/anyagyilkosokat -, és maximálisan az eutanázia híve vagyok - érthető, magam is halálos beteg vagyok, bár én küzdök, és eszemben sincs feladni -.
Azonban ami ma ebben az országban folyik, az egy autoriter és fasisztoid rendszer kiépítése, amely a gyűlöletre és a - főleg egzisztenciális - félelemre épít.

Ehhez én nem vagyok hajlandó sem asszisztálni, sem pedig ezzel együttműködni.

Ennyi.

Jakab.gipsz 2019.03.14. 00:10:26

@Látens Inszinuáció: "Azonban ami ma ebben az országban folyik, az egy autoriter és fasisztoid rendszer kiépítése, amely a gyűlöletre és a - főleg egzisztenciális - félelemre épít."

Gyűlöletről szó sincs, félnie csak az élősködőknek kell, éppen itt van az ideje. Túlságosan sokan éltek közöttünk, a szómágiából, és persze a hazudozásból.

Netuddki. 2019.03.14. 08:03:22

@Frady Endre: B+, még mindig nem tanultad meg, hogy az ocsmánybuleszbirkaszarnak nem válaszolunk? Csak újabb felesleges hozzászólásokat generálsz tőle. :/

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.03.14. 09:16:05

@MAXVAL bircaman közíró:

"6., megnehezítette a külföldön dolgozó magyarok voksolását
7., határon túliakat buszoztatott szavaztatni"
Magadnak mondasz ellent e 2 ponttal."

Nem mondok ellent, csak nem tudsz olvasni.
A külföldön dolgozó magyarok azok a magyar állampolgárok, akik ideiglenesen kint tanulnak és dolgoznak. Ők csak a konzulátusokon szavazhatnak személyesen.
A határon túli magyarok azok, akik soha életükben nem éltek itt és tét nélkül szavazgathatnak arra, hogy itthon ki nyomjon el minket. Ők nyugodtan levelezgethetnek.

felső határ nincs 2019.03.14. 09:17:32

@Látens Inszinuáció: "Félreértés ne essék, nem mindenki "ballibsi" aki rühelli a csúti taknyot."

Vannak hasznos idiotak is, csak nem elegen.

Muuu ha ha ha

felső határ nincs 2019.03.14. 09:24:04

@Frady Endre: "A külföldön dolgozó magyarok azok a magyar állampolgárok, akik ideiglenesen kint tanulnak és dolgoznak. Ők csak a konzulátusokon szavazhatnak személyesen.
A határon túli magyarok azok, akik soha életükben nem éltek itt és tét nélkül szavazgathatnak arra, hogy itthon ki nyomjon el minket."

Mindenki szavazhat levelben, csak be kene tartani a torvenyt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.14. 10:31:04

@Frady Endre:

"Ők csak a konzulátusokon szavazhatnak személyesen."

Haza is utazhatnak.

"A határon túli magyarok azok, akik soha életükben nem éltek itt és tét nélkül szavazgathatnak arra, hogy itthon ki nyomjon el minket. Ők nyugodtan levelezgethetnek."

Nem igaz.

Bárki szavazhat levélben, aki megszüntette mo-i lakcímét. Mindegy, hogy élt-e valaha Mo-on vagy sem.

LordAlyr 2019.04.11. 12:18:33

@MAXVAL bircaman közíró:És azzal ki foglalkozik, hogy számtalan román, szerb, ukrán ember szavaz a magyar választásokon? Milyen joggal? Nem itt él, nem ide adózik...

""A határon túli magyarok azok, akik soha életükben nem éltek itt és tét nélkül szavazgathatnak arra, hogy itthon ki nyomjon el minket. Ők nyugodtan levelezgethetnek."

Nem igaz."

Ja nem igaz... végül is mindenki tud hazudni...

mi van a fodrásszal?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.11. 12:22:31

@LordAlyr:

Csak magyarok szavazhatnak a magyar parlamenti választáson. Nme feltétel a Mo-on élés, adózás.

Akinek nincs mo-i címe, az szavazhat levélben, de csak korlátozottan: neki csak 1 szavazat van, nem 2.
süti beállítások módosítása