HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Jön a bünti Brüsszelből a civiltörvény miatt

2017.10.03. 10:22 bozotharcos

Kiderült, mit lépett Brüsszel az Orbán-kormány elképesztő civiltörvénye miatt: az Európai Bizottság Jávor Benedek EP-képviselőnek (Párbeszéd Magyarországért) küldött levélben ismertette az álláspontját. A törvényt kötelezettségszegési eljárásban elemezték, és azt több ponton is az uniós jogot sértőnek találták. A magyar képviselőnek pedig megígérték, hogy a Bizottság úgymond "rajta lesz az ügyön", nem hagyják, hogy Orbánék uniós alapjogot sértsenek.

screen_shot_2017-10-03_at_10_19_54.png

A Bizottság szerint a civiltörvény sérti a tőke szabad áramlására vonatkozó, az uniós alapszerződésben foglalt előírásokat és Európai Alapjogi Chartában foglalt olyan alapvető jogokat is, mint az egyesülés szabadságához, és a személyes adatok védelméhez fűződő jogok. Jávor a civilszervezeteket megbélyegző, diszkriminatív NGO-törvény kapcsán az Európai Bizottságnak nyár elején nyújtott be panaszt. A neki válaszul küldött brüsszeli levél szerint a magyar kormány augusztus 14-én válaszolt a Bizottság július 13-i levelére. A Bozótharc kikérte a Miniszterelnökségtől a  magyar kormány által küldött dokumentumot, amint választ kapunk, frissítjük a bejegyzést.

UPDATE:
Időközben megérkezett a Bozótharc kérdéseire a válasz: az Európai Bizottság - a budapesti képviseleten keresztül - így fogalmazott:

 "A Bizottság folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárásokban bizalmasan kezeli a tagállami kormányokkal folytatott levelezést. A magyar kormány levelét tehát nem adhatja ki a Bizottság. (...) a kötelezettségszegési eljárás jelenlegi állása a Jávor Benedeknek címzett levélben található, további lépésekről pedig akkor fog a Bizottság kommunikálni, amikor meghozzák."

 A Miniszterelnökségnek feltett kérdésünkre ez a válasz jött az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztályán keresztül:

A folyamatban lévő kötelezettségszegési ügyekben a Magyarország Kormánya által az Európai Bizottságnak küldött iratok az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz való nyilvános hozzáférésről szóló 1049/2001/EK rendelet 4. cikk (1) bekezdés a) pontjának harmadik francia bekezdése és 2. cikk harmadik francia bekezdése, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27.§ (5) bekezdése alapján nem adhatók ki.

 

 

civiltorvenyjavorlevel.jpg

javorcivil2.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr4612923225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.04. 08:37:31

Nem gond. Mínusz 5 % szavazatot jelent ez ballibekre, szóval bőven megéri.

Jakab.gipsz 2017.10.04. 08:40:27

És mi történik akkor, ha tévednek ezek a brüsszeli barmok, és nem a civil nyilvánosság hatalma alakítja a társadalmat, hanem a "nem-létező, háttér-hatalmi erők", azaz az emberi ostobaság.

Úgy mint egykor a szocialista béke táborban, a marxista tudósok egymásnak osztogatták a vörös diplomát, úgy tűnik a történelem csinálók akarata ellenére, a történelem ismétli önmagát.

arty1977 2017.10.04. 09:00:06

@Jakab.gipsz: ha nincsen civil erő, akkor valóban esélyesebb, hogy a "háttérhatalom" alakítsa egy ország jövőjét.

te mit tettél pl az elmult években az országért, civilként?
rinyáltál blogbejegyzések alatt a "háttérhatalmak ellen"...? ennyi?

MACISAJT 2017.10.04. 09:36:21

"Jávor Benedek EP-képviselőnek (Párbeszéd Magyarországért) "
'Your complaint expresses concerns'

Vagyis csak a szokásos mószerolás.
Mert Magyarországnak még hazaárulókból is hagyományosan csakis a legalja jutott.

ZX 2017.10.04. 10:11:23

@MACISAJT: "Mert Magyarországnak még hazaárulókból is hagyományosan csakis a legalja jutott."

Igaz. A legjobb példa rá a fidesz.
süti beállítások módosítása