HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

CEU-rektor: Budapest az otthonunk!

2018.09.19. 09:52 bozotharcos

"Továbbra is elkötelezettek vagyunk budapesti otthonunk mellett. Most, hogy a lex CEU decemberi határideje egyre közeledik, és sorra születnek a nyilatkozatok a Magyarországot elítélő múlt szerdai európai parlamenti szavazás után, megismételtük felhívásunkat a magyar kormány felé, hogy írja alá a New York állammal tavaly megszövegezett megállapodástervezetet. Hálásak vagyunk minden barátunknak és támogatónknak, amiért továbbra is kiállnak mellettünk, különösen az Egyesült Államok nemrég kinevezett nagykövetének, David Cornsteinnek, aki múlt héten látogatást tett Magyarország miniszterelnökénél, és újra megerősítette, hogy az Egyesült Államok azt szeretné, hogy a CEU Budapesten maradjon." -írja többek között ezt is Michael Ignatieff, az Orbán-kormány a Soros György és a liberális demokrácia elleni harc részeként folyamatosan támadott Közép-európai Egyetem (CEU – Central European University) rektora a tanév eleji körlevelében. (Érdemes ugyanakkor nem elfelejteni, hogy Orbán Viktor kormányának több tagja is tanult a CEU-n és/vagy részesült korábban Soros-ösztöndíjban....)

ignatieff-michael-010-1500.jpg

Az egyetem rektorának teljes levele alább olvasható, magyarul és angol is.

 

Kedves Oktatók, Dolgozók, Diákok és Öregdiákok!

 

Üdvözlöm Önöket az új tanév alkalmából. A múlt héten a világ 80 országából érkező 700 új diákunkat és 10 új oktatót köszönthettünk. Az új tanév kezdete mindig izgalmas időszak, és azt hiszem, ez az év döntő lesz a CEU számára.

 

Az egyetem továbbra is saját kezében tartja a jövőjét, amihez - ahogyan azt a tanévnyitó ünnepségen is elmondtam – készen kell állnunk egyfajta szellemi bátorságra, és arra, hogy másoktól is tanuljunk, épp úgy ahogy azt a diákjainktól is elvárjuk. Öregdiákjaink, diákjaink és a világ minden táján élő barátaink segítségével olyan jövőt álmodunk meg, amelyben a CEU három kampuszon, az Atlanti-óceánt átívelve, oktatását, kutatását, együttműködéseit folyamatosan fejlesztve működik, és amely közösségünk a tudás társadalomalakító szerepébe vetett hitén alapszik.

Ezzel a céllal halad a munka a CEU bécsi kampuszán, amely a tervek szerint a 2019-es tanévben nyitja meg kapuját. New York-i tevékenységünket is bővítjük, a Bard College-dzsal közösen indított nemzetközi kapcsolatok programban ősszel kezdi meg tanulmányait a hallgatók első csoportja. Eközben a Nemzetközi Oktatás Európai Egyesülete a Vízióért és Intézményvezetésért Járó Constance Meldrum-díjjal ismerte el az akadémiai szabadság védelmében tett erőfeszítéseinket.

 Mindez nem változtat azon, hogy továbbra is elkötelezettek vagyunk budapesti otthonunk mellett. Most, hogy a lex CEU decemberi határideje egyre közeledik, és sorra születnek a nyilatkozatok a Magyarországot elítélő múlt szerdai európai parlamenti szavazás után, megismételtük felhívásunkat a magyar kormány felé, hogy írja alá a New York állammal tavaly megszövegezett megállapodástervezetet. Hálásak vagyunk minden barátunknak és támogatónknak, amiért továbbra is kiállnak mellettünk, különösen az Egyesült Államok nemrég kinevezett nagykövetének, David Cornsteinnek, aki múlt héten látogatást tett Magyarország miniszterelnökénél, és újra megerősítette, hogy az Egyesült Államok azt szeretné, hogy a CEU Budapesten maradjon.

 Közösségünk továbbra is a legfontosabb feladataira koncentrál: az oktatásra és a kutatásra, annak a tudásnak a keresésére, amely képes felszabadítani, megváltoztatni és jobbá tenni minket, és a társadalmakat, amelyekért dolgozunk.

 Üdvözlettel,

Michael Ignatieff
Elnök-rektor

 

Dear CEU Community,

 

Welcome to the new academic year! Last week at our Opening Ceremony, we greeted 700 incoming students hailing from 80 countries, and our 10 newest faculty. The beginning of a new school year is always an exciting time, and I believe this will be a defining year for CEU.

 CEU continues to chart its own course, which as I reflected in my Opening Ceremony remarks, requires the discipline to learn from others and a certain intellectual fearlessness. With input from faculty, staff, students, alumni, and friends worldwide, we are shaping a transformative vision for CEU’s future: one that results in a tri-campus, transatlantic university and expands our teaching, research, partnerships, and outreach, rooted in our community’s shared belief in knowledge.

 To this end, work is proceeding on CEU’s new campus in Vienna. Our operations in New York are also growing. Our first international relations cohort began internships and courses this fall there, in collaboration with Bard College. Meanwhile, the European Association for International Education recognized our defense of academic freedom with their Constance Meldrum Award for Vision and Leadership.

These developments don’t change CEU’s determination to keep Budapest as our home! As the next ‘lex CEU’ deadline approaches in December, and in the wake of concerning statements following the European Parliament’s vote to sanction Hungary last Wednesday, we have reiterated our call for the Hungarian government to sign the agreement negotiated with the State of New York last year. We are grateful to all of our friends and supporters who are championing CEU’s future here, particularly U.S. Ambassador Cornstein, who visited Hungary’s Prime Minister last week, and reiterated the U.S.’s desire for CEU to stay in Budapest.

As a community, we remain focused on our most important work—teaching and research in pursuit of knowledge with the power to emancipate, to change, and to improve the people we are and the societies we serve. Let’s have a terrific year.

Best regards,

 

Michael Ignatieff

President and Rector

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr1014248803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tangooo 2018.09.22. 11:03:11

" (Érdemes ugyanakkor nem elfelejteni, hogy Orbán Viktor kormányának több tagja is tanult a CEU-n és/vagy részesült korábban Soros-ösztöndíjban....)"
Akkor vannak néhányan akik megfelelő tudással rendelkeznek a működésükről és irányultságukról. Ez pedig finoman szólva is kínos.
süti beállítások módosítása