HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Adományból vesz kézfertőtlenítőt a szakszervezet az eladósodott kórházaknak

2017.06.20. 11:12 bozotharcos

„Bármilyen fájdalmas, bármilyen nyomasztó is a beismerés, nem a letagadásban rejlik ellenszere.” Ez a Semmelweis Ignác - idézet a mottója annak a  felhívásnak, amit a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete tett közzé a weboldalán "100 liternyi alkoholos kézfertőtlenítő - szavazzon, melyik budapesti kórház kapja meg!" címmel. A szervezet szerint sok kórháznak nincs elég pénze arra, hogy megfelelő mennyiségű alkoholos kézfertőtlenítőt beszerezzen, pedig valójában olcsóbb volna az állam számára  a kézfertőtlenítő beszerzése és annak használatával a fertőzések megelőzése, mint a hiánya miatt kialakult kórházi fertőzés kezelése.

A szervezők a legtöbb szavazatot kapó kórháznak a sajtó jelenlétében készülnek átadni 100 liternyi kézfertőtlenítőt. Ezzel az akcióval a kórházi fertőzések elleni küzdelemre, a kézhigiénia, az alkoholos kézfertőtlenítők fontosságára hívják fel a figyelmet. A szakszervezet szerint  ugyanis "a kórházak nem tudnak megfelelni a szabályoknak", "sokszor a vasúti vécéknél is mocskosabbak a kórházi mosdók, vagy hogy a betegeknek se toalettpapírt, kéztörlőt, se szappant nem tudnak biztosítani."

Korábban arról jelentek meg hírek, hogy Magyarországon évente többen halnak meg kórházi fertőzések miatt, mint közúti balesetekben, s hogy aki tíz napnál többet tölt kórházban, akkor kicsi az esélye, hogy nem szenved el egy ilyen fertőzést. A szakszervezeti közlemény szerint pedig az uniós országok közül pont Magyarországon, Semmelweis (a szülészeteken a baktériumok távoltartását, a kézmosás fontosságát a szülő anyák halálozási arányának csökkentése érdekében úttörő módon hangsúlyozó 19. századi orvos)  hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap).

"Igen, pont annak a Semmelweis Ignácnak a  hazájában, aki a kézfertőtlenítéssel vált világhírűvé és az anyák megmentőjévé és máig büszkén hivatkozunk rá, neveztünk el számos egészségügyi intézményt is róla és minden évben a  születésnapján ünnepeljük a magyar egészségügy napját."

 A most szétosztásra kerülpő kézfertőtlenítők megvásárlására a fedezetet dr. Novák Hunor biztosítja, aki a betegfelvilágosítás érdekében tett társadalmi erőfeszítéseinek elismeréseként nemrég 200.000 forintos pénzjutalmat kapott egy  orvosszakmai zsűritől, amit teljes egészében felajánlott a ReSzaSz számára, a kórházi fertőzések elleni küzdelem céljából.) Az összegből 100  liternyi alkoholos kézfertőtlenítő gélt vesznek és adják át az alábbi, jelentős adóságállománnyal rendelkező kórházak közül annak, aki a legtöbb szavazatot kapja:

Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet
Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ)
Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet
Péterfy Sándor utcai Kórház rendelőintézet és Baleseti Központ
Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak

A közlemény kiemeli : a kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében ők korábban felajánlották a segítségüket a kormányzatnak abban, hogy 2017. július 1-re, Semmelweis-napra minden betegellátási ponton (kórterem, ambulancia, rendelő, vizsgálóhelyiségek, stb.) legyen elérhető alkoholos kézfertőtlenítő gél, mint a betegellátás minimumfeltétele. Ehhez azonban külön források biztosítása is szükséges, hogy az intézményeknek ne a jelenlegi – meglehetősen szűkös – gyógyszerkeretből kelljen kigazdálkodniuk ennek költségeit.

A szervezet arra kéri a hozzátartozókat, betegeket, hogy mivel az ő kézhigiéniájuk is legalább annyira fontos mint az egészégügyben dolgozóké,  amennyiben nem elérhető, kérjék az egészségügyi személyzettől az alkoholos kézfertőtlenítőt.

A kezdeményezéssel egyetértő magánszemélyek, cégek az alábbi bankszámlára utalva tudják támogatni a programot:

Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete  OTP - 11748007 21162118, a beérkezett támogatásokból további kézfertőtlenítőt fogunk vásárolni kórházak számára.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr8512607775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása