HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Új módszer egy magyar népbetegség gyógyítására – a briteknek

2017.04.11. 11:33 bozotharcos

Míg Magyarországon újra az évtizdekkel korábban már kivívottnak hitt demokratikus értékekért kénytelenek tízezrek tüntetni, a briteknél az egyébként Magyarország egyik népbetegségének számító stroke által- érintett betegeken segítő új módszer széleskörű bevezetését jelentették be. Ráadásul a pácienseknek a kezelésért nem kell külön, drága magánklinikára menniük, ez minden biztosítottnak jár a közgyógyellátáson keresztül.

A The Times magazin cikke szerint az új módszer stroke-os betegek azon csoportjánál használható, ahol a problémát az agyi érben keletkezett vérrög okozza. Az ilyen pácienseknél egy az artériába juttatott apró műszer az agyba érve eltávolítja a vérrögöt. A briteknél a tervek szerint évente hozzávetőleg 8 ezer embernél alkalmazzák majd a módszert, melynek segítségével a véráramlás helyreállításával minimalizálható az agyi szövetkárosodás, mely később fizikai és szellemi visszamaradást okozna a betegeknél.

 Amennyiben a stroke-tünetek megjelenése után 6 órán belül sor kerül a beavatkozásra, a kutatás szerint az új módszerrel nagy mértékben  megnövelhetők a túlélési esélyek és a gyógyulás utáni életminőség.Ráadásul a brit társadalombiztosítás (NHS) vezetői szerint így a stroke-betegek igen költséges ellátására fordított összegekből hozzú távonn több millió fontot takaríthatnak meg.

A módszer során a vérrög lokalizását követően általában a páciens lágyéki részén keresztül vékony csövet vezetnek az artériába, s ezen keresztül jut el az apró műszer az agyba a vérrög közelébe, hogy eltávolítsa azt. 

(Forrás: The Times)

A kép forrása: Dr Mihálka László  dokori értekezése  (amint ennél  frissebb adatot találunk, kiegészítjük a bejegyzést).

strokecikk.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr6512416599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása