HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Elárulta az ügyészség, hogy hány magyar pályázatnál csalhattak

2017.01.06. 15:07 bozotharcos

 Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által felfedett visszásságok, pályázati csalások miatt akadozik az uniós pénzek kifizetése  – állította nemrég az Együtt politikusa Berkecz Balázs, kifogásolva, hogy még a 2016 márciusban benyújtott pályázatok elbírálásáról sem adott hírt a kormányzat, miközben ezen pályázati konstrukciók második körének kiírását is elkezdték előkészíteni. Az ügyészség most válaszolt a Bozótharcnak, hány pályázat  kapcsán merült fel a csalás gyanúja.

"Információim szerint nincs ma olyan operatív program, amelyik kapcsán ne lenne valamilyen vizsgálódás az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), és a szabálytalanságok miatt hónapok óta elzárultak a Magyarországnak fenntartott pénzcsapok Brüsszelben. "  jelentette ki Berckecz.

A Bozótharc rákérdezett a Miniszterelnökségnél, hogy mely operatív - vagy egyéb uniós - programok kapcsán folyik valamilyen vizsgálódás az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), s hogy ezek miatt milyen kifizetések lettek felfüggesztve. A válaszból leginkább csak az tudható meg, hogy miért nem adhatnak semmilyen információt a kérdésünk kapcsán:

"Az OLAF vizsgálatairól nem áll módunkban információt szolgáltatni, mivel azok bizalmas jellegéről EU-s jogszabályok rendelkeznek", "az OLAF jelentésében foglaltak a személyes adatok uniós intézmények általi védelméről szóló 45/2001 (EK) rendelet hatálya alá esnek, így az OLAF vizsgálati jelentésekben foglaltak tartalma ezért sem nyilvános", stb. volt válasz.

A Legfőbb Ügyészségnél is érdeklődtünk, hogy megtudjuk:

  • az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) milyen uniós programok kapcsán lépett kapcsolatba (tett fel kérdést vagy kért további vizsgálatot, stb.) a magyar ügyészségtől? 
  • Az ügyészség hány és mely uniós pályázatok kapcsán folytatott és folytat jelenleg vizsgálatot? Milyen eredménnyel zárultak ezek közül a már befejezett vizsgálatok? 
  • Hány esetben és melyeknél történt vádemelés uniós támogatást is élvező projektek kapcsán?

A kérdésünkre az alábbi válasz jött:

"Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a saját közigazgatási vizsgálatuk alapján, bűncselekmény gyanúja miatt 2011 óta összesen 28 esetben fordult a Legfőbb Ügyészség felé, amikor az OLAF valamilyen uniós támogatási program, illetve uniós alapból származó támogatásra vonatkozó pályázat körében észlelt visszaélés miatt tett büntetőeljárás megindítására irányuló ajánlást, vagy bűncselekményre utaló jelzést.  Az ügyek egy részében az ajánlás időpontjában már folyamatban volt a nyomozás, míg a többi esetben az OLAF ajánlása alapján rendelt el az ügyészség nyomozást, költségvetési csalás, hűtlen kezelés, valamint az 1978. évi IV. törvény 314. §-ába ütköző Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértése bűntettének gyanúja miatt.

Az érintett uniós programok a következőek:

Gazdaságfejlesztési Operatív Program, Társadalmi Megújulás Operatív Program, fiatal gazdálkodók megsegítése, Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, Nemzeti Diverzifikációs Program, Végrehajtás Operatív Program, Dél-alföldi Operatív Program, Nyugat-Dunántúli Operatív Program, Környezet és Energia Operatív Program, Regionális Operatív Programok, Közlekedési Operatív Program, Közép-Magyarországi Operatív Program, Észak-Magyarországi Operatív Program, „322 Falumegújítás és fejlesztés” program, egységes területalapú támogatások.

A támogatási programokkal kapcsolatban jelenleg 19 ügyben van folyamatban nyomozás, a nyomozás megszüntetésére 5, míg vádemelésre 4 esetben került sor."

Legutóbb az index.hu írta meg a Politico által megszerzett dokumentumok alapján, hogy az OLAF szerint Magyarországnak csaknem 300 millió eurót (csaknem 97 milliárd forintot) kellene visszafizetnie az EU-nak csalás és korrupciógyanús ügyek miatt.

Jávor Benedek, az Együtt és a Párbeszéd EP-képviselője még októberben fogalmazott úgy, hogy a feltárt visszaélések miatt akár az uniós kifizetések felfüggesztésére is sor kerülhet: "A kormány felzárkóztatásra szánt uniós forrásokkal a oligarchái zsebét tömködi ész nélkül, évek óta. A konkrét vállalatokra kiírt és a tömbösített közbeszerzések miatt valamit a szisztematikus felülárazások következtében jelentős kifizetéseket zároltak már eddig is."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr212104663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása