HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Hadházy: Eddig egyetlen magyar politikust ítéltek el korrupció miatt

2016.12.07. 20:52 bozotharcos

"Ez a lúzer Zuschlag János volt "- mondta Hadházy Ákos az LMP korrupció-ügyi szakszóvivője és társelnöke a parlamenti felszólalásában nevesítve a korrupció miatt elítélt egyetlen politikust. Az ellenzéki politikus összegyűjtötte azokat a konkrét technikákat, melyek segítségével szerinte az ügyészség sokszor megtagadja a vizsgálatokat. Hadházy  azt követően szólalt fel, hogy Polt Péter legfőbb ügyész beszámolt az ügyészség munkájáról a parlamentben.

"A főügyész a beszámolóban sok számmal dobálózott, én viszont egyetlen számadatot emeltem ki:  1, azaz egy politikus került eddig az elmúlt évtizedekben börtönbe, a lúzer Zuschlag János. Itt vagy az van, hogy egy konkrét ország téved, vagy az ügyész alkalmatlan vagy szándékosan nem akarja a politikusokat megfogni. Utóbbi esetben érthető, hogy a felesége havonta 5 milliót kap a Nemzeti Bank személyzeti főnökeként" -fogalmazott Hadházy a felszólaláshoz kapcsolódó Facebook-bejegyzésében.

hadhazyvezerszonoklat.jpg

Az LMP társelnöke szerint vagy alkalmatlan az ügyészség vagy eltussol egyes ügyeket

Pedig lenne vizsgálnivaló több kormánypárti és ellenzéki politikus körül is - mondta Hadházy, utalva többek között a "Nokiás dobozra", a Simon-ügyre, a KGBéla-ügyre, melyek kapcsán a politikus úgy fogalmazott: az ügyészség "vagy alkalmatlan a feladatára, vagy szándékosan nem fejezi be ezek kivizsgálását."

poltparlament.jpg

Polt Péter főügyész hallgatja Hadházyt

Márpedig Hadházy szerint, ha egy szekszárdi állatorvos a szabadidejében ki tud túrni olyan visszaélés-gyanús ügyeket, amelyek egy részénél már a NAV is  nyomoz, akkor különös, hogy az ügyészség az általa benyújtott fejelentések felét egyszerűen visszadobja. Márpedig ügy csak abból lesz, amit az ügyészség a bíróságra visz - emlékeztetett az LMP-s politikus, aki szerint sokszor nevetséges ürügyekkel utasítják el a nyomozást. 

Különös, hogy sok pályázati kiírásnál a nyertes épp a kiíró szervezet által megbecsült értékben  (fillérre azonos összegért) vállalja el a megbízást -– mondta. Az ügyészség az ilyen kifogásra azt szokta mondani, hogy a becsült érték a törvény szerint a legmagasabb piaci ár, így ha ezen belül marad a szerződés, nem lehet szó törvénysértésről. A politikus emlékeztetett az Emmi egyik intézménye által 31 millióért megrendelt,  s évtizedekkel korábban kiadott amerikai könyvből kimásolt "nyúltenyésztés- tananyag" esetére is: ebből azért nem lett ügy, kivizsgálás, mert az ügyészség megkereste a minisztériumot, s ott azt mondták, hogy ők megkaptak egy tananyagot, nem történt károkozás...Így az ügyet le is zárták.

Hadházy idézte a kaposvári egyetem egy megbízását is: amikor 25 millióforintból rendeltek tanulmányt arról, hogyan lehetne bevonni fiatal kutatókat egy projektbe. Ennél az ügynél azzal utasította el az ügyészség a vizsgálat indítását, hogy kormányhatározat alapján lett kiírva a pályázat, márpedig akkor nem lehet szó lopásról. Máskor az ügyészség elutasító válasza arra hivatkozik, hogy mivel a pályázati kiírásban az szerepel, hogy "csak indokolt költséget lehet elszámolni", akkor tehát biztosan csak indokolt költséget számolt el a pályázó....

uresparlament.JPG

Ennyi képviselőt érdekelt a korrupciós ügyek kivizsgálását firtató vezérszónoklat......

Amikor az egy-egy ügyet övező botrány miatt nem lehet megkerülni, elutasítani a beadványt, akkor egyszerűen csak húzza az időt az ügyésség – állítja Hadházy, aki szerint elképesztő, hogy két évvel azután, hogy kiderült, hogyan béreltek Farkas Flóriánék havi többszázezer forintért egy öreg Opel Corsát, a képviselő "azóta is bejár a Parlamentbe, mégcsak a mentelmi jogának a felfüggesztését sem kérte az ügyészség, pedig már az Emmi is visszakérné a pályázati pénzt Farkaséktól."

 

 

 

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr5612030945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inebhedj - szerintem 2016.12.08. 15:54:47

Nyilvánvaló, hogy a sok évtizedes mantra az ország korrupt mivoltáról jó esetben is csak hoax, de nevezzük nevén a dolgot, sima konteó.

Szégyen, hogy intelligens, felnőtt emberek bedőlnek neki.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 17:00:02

Ez ne igaz.

Hunvaldot is elítélték jogerősen,csak csökkentették a büntetés időtartamát. A Hagyó ügyben is vannak elítéltek már.

Megjegyzem javarészt az az oka, a büntetések elkerülésének, hogy ez esetek jelentős részében jogász csapat hada dolgozik azon, hogy minden törvényes legyen.
(Gyurcsány, Molnár Gyula, Rogán, Orbán, ...)

Csak a legmohóbbak, és legbénábbak nem adnaka törvényesség látszatára sem.

Nem véletlen hogy az elszámoltatás nem maradt más egyszeri kampánytémánál 2002-ben sem, és 2010-ben sem.

És nem hiszem hogy utólagos törvényalkotás nélkül (ami EU jogszabályokba ütközik, lásd 98%-os végkielégítések esete 2002-ben) 2010 után, bárki börtönbe zárható, legyen akárki az ügyész.

2016.12.08. 18:30:17

@Ballib cenzúrázók réme 19: ne röhögtess.. egy sima VALÓS vagyonosodási vizsgálat után a parlament kb 90%-a mehetne baracskára, vagyonelkobzás mellett.

bozotharcos 2016.12.10. 08:50:32

@Ballib cenzúrázók réme 19: Hadházy azt mondta, hogy országgyűlési képviselőt nem ítéltek el.
süti beállítások módosítása