HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Timmermans: Szeretnénk a magyar kormány retorikáját megtörni, az EU vezetőinek a becsületét megvédeni

2019.03.21. 17:04 bozotharcos

 "Magyarországon sajnos nem javult a helyzet, sőt, újabb problémák is felmerültek az EP januári plenáris ülése óta " – jelentette ki Frans Timmermans tegnap az EP állampolgári és jogi szakbizottságának ülésén, ahol a 7-es cikkely Magyarországal szembeni alkalmazása volt a téma. Az Európai  Európai Bizottság alelnökén kívül a magyarországi helyzetről korábban jelentést késztő Judith Sargentini  is részt vett.

7escikelykicsi.jpg

Az ülést Timmermans alelnök nyitotta meg, aki emlékeztetett: már a legutóbbi, Magyarországgal is foglalkozó plenáris ülésen, januárban is megfogalmazták az aggályaikat az alapjogok sérülése, a roma közösség helyzete, a korrupció, illetve a bíróságok függetlenségével kapcsolatban, s "azóta sajnos a helyzet nem javult, sőt újabb problémák is felmerültek februárban: a magyar kormány kampányba kezdett, s a magyar miniszterelnök levelet küldött az állampolgároknak, melyben az EB-t és Junckert kritizálta és pellengérre állította, igen sötét színben feltüntetve az EU-s intézményeket.  Szeretnénk ezt a retorikát megtörni, az EU vezetőinek a becsületét megvédeni...."

Timmermans kitért arra is, hogy a civilszervezetek szerint a mozgásterük egyre jobban szűkül Magyarországon. Emlékezetetett arra, hogy  január 24-én a Bizottság levelet küldött a magyar  kormánynak a Stop Soros kapcsán: eszerint a magyar hatóságok március 24-ig  van idejük, hogy ezt visszavonják/módosítsák, különben bírósághoz fordul a Bizottság. Timmermans külön kitért a tranzitzónában éheztetett iraki menedékkérők esetére, akik miatt a Strasbourgi Bíróság felszólítást küldött Orbánéknak, s akik szerinte a civilek nélkül igen nagy bajban lettek volna. Beszélt az állami médiaholdingra, melynek létrejöttét meg akarta volna akadályozni a Bizottság, s ezért rajta tartják a szemüket.
A decemberben elfogadott rabszolgatörvényről annyit mondott: most is folyik a vizsgálat, hogy nem sért-e Uniós szabályokat a rendelkezés. A magyarországi korrupcióról szólva kijelentette: februárban kiderült, hogy nincs előrelépés a 2018-as országspecifikus ajánlások megállapításaival az átláthatóság és a közbeszerzés helyzetével kapcsolatban. Timmermans kiemelte - mint korábban is már annyiszor  -a fékek és ellensúlyok hiányát, s a bíróságok függetlenségének ügyét. Emlékezetetett: a Velencei Bizottság március 18-án kifejezte aggályait a közigazgatási bíróságok létrehozása kapcsán, s a tervezet módosítását kérte a magyar kormánytól.
Az alelnök kijelentette: a 7-es cikkelyre áprilisban tér vissza az EP, a Bizottság addig is figyeli a magyarországi fejleményeket. Timmermans hangsúlyozta: "Az a helyzet, hogy semmiféle konspiráció nincs, s ezt a magyar embereknek is joguk van tudni." 
ep7escikkely_1.jpg

Az Európai Parlament 2018 szeptemberében kérte, hogy az Unió indítsa el Magyarországgal kapcsolatban a 7. cikk szerinti eljárást annak vizsgálatára, hogy vajon az országban fennáll-e a veszélye az Uniós alapértékek súlyos, rendszerszintű sérelmének.

A Parlament kezdeményezése mögött az igazságszolgáltatás függetlenségével, a szólásszabadsággal, a korrupcióval, a kisebbségek jogaival, és a bevándorlók és menekültek helyzetével kapcsolatos aggodalmak álltak. Ha a tagállamok úgy vélik, hogy Magyarország rendszeresen és súlyosan megsérti az uniós alapértékeket, akkor elindíthatják az EU szerződés 7. cikk 2. bekezdésében leírt eljárást, amely végül szankciókhoz, például Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethet.

 A tegnapi vita ((magyar nyelven) itt megtekinthető.

 

Az EP sajtóközleménye itt olvasható:
Az állampolgári jogi szakbizottság élesen bírálta a Tanácsot, amiért továbbra sem lép a Parlament által kezdeményezett 7. cikk szerinti eljárásban a magyarországi uniós értékek ügyében.

A Frans Timmermans bizottsági alelnök és a román tanácsi elnökség képviseletében Călin Stoica, a politikai és biztonsági tanács állandó képviselője részvételével csütörtökön zajlott vitán a résztvevő képviselők nagy része bírálta, hogy a tagállamok minisztereiből álló Tanács nem hajlandó fellépni az uniós értékek védelme érdekében, vagy ebben a Parlamenttel együttműködni.

A képviselők kiemelték: a Parlament már csaknem egy évtizede foglalkozik a magyarországi hleyzettel, és a demokrácia és a jogállamiság további romlásának, és a jelenség továbbgyűrűzésének megakadályozása érdekében sürgős lépésekre van szükség.

A képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy a Tanács számos alkalommal döntött úgy, hogy nem veszi napirendre az uniós értékek magyarországi megsértéséről szóló parlamenti javaslatot, sőt, a többszöri kérés ellenére még előzetes időponttervet sem osztott meg a Parlamenttel. A szakbizottság ismét Claude Moraes (S&D, Egyesült Királyság) elnök és Judith Sargentini(Zöldek/EFA, Hollandia) jelentéstevő hivatalos részvételét kérte az Általános Ügyek Tanácsának értekezletén ahelyett, hogy hosszas próbálkozás után informálisan hiányos tájékoztatásban részesülnek.


Háttér

Az Európai Parlament 2018 szeptemberében kérte, hogy az Unió indítsa el Magyarországgal kapcsolatban az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárást annak vizsgálatára, hogy vajon az országban fennáll-e a veszélye az Uniós alapértékek súlyos, rendszerszintű sérelmének. A7. cikk célja annak biztosítása, hogy az Unió tagállamai fenntartják az Unió közös értékeit, többek között a jogállamiságot. Magyarországon továbbra is aggodalomra ad okot az uniós értékek, többek között az igazságszolgáltatás függetlenségének, a szólásszabadságnak, kisebbségek jogainak, a migránsok helyzetének a fokozatos romlása, és a korrupció terjedése.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr3114707448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása