HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Holnap rabosítják a NAV piszkos ügyeit kiteregető Horváth Andrást

2017.01.18. 10:41 bozotharcos

Gyanúsítottként idézte be a Készenléti Rendőrség Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya január 19-re Horváth Andrást,  azt a korábbi NAV-ellenőrt, aki három évvel ezelőtt feljelentette az adóhatóságot.

Horváth így kommentálta a hírt a Facebook-oldalán, ahol az idézést is közzétette:
"A bűnözők, korrupt politkusok élik a világukat – a bűneiket leleplezőket börtönbe küldik?
Az Orbán-Pintér-Polt trió gátlástalanságban, aljasságban egy újabb szintet lépett: megküldték a "klubtagsági igazolásomat".Erdogan, Putyin és Kim Dzsong Un tapsikolhat."

Horváth András még decemberben Hadházy Ákossal, az LMP antikorrupciós szóvivőjével együtt  közös sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy lezárták a Horváth által korábban feltárt ügyek kapcsán indult nyomozást, vizsgálatot, annak ellenére, hogy szerintük "az adócsalás számos esetben megállt, a dokumentum több példát tartalmaz arról, amikor Horváth András feljelentése után az adóhatóság utólagosan több milliárdos adókötelezettséget állapított meg. Ennek ellenére vádemelési javaslatot csak a Delta Feed Kft ügyében tettek a nyomozók."

Hadházy és Horváth szerint "a nyomozás elképesztően felületes volt, magával a tényállással, az adóelkerülés meglétével/kizárásával még 46 milliárdos ügyben sem foglalkozott. Ebben az ügyben pl. csak behívta az ügyet leállító vezetőket. Mivel azok azt mondták, hogy szerintük ugyan nem lehetett cáfolni a gyanút, de mivel külföldről lassan jönnek az anyagok ezért nem is bizonyítható. Inkább lezárták tehát az ügyet."

Az, hogy pontosan mik a vádak Horváth András ellen,  csak holnap, a hivatalos gyanúsítás során fog kiderülni.  A gyanúsítás kapcsán Horváth így fogalmazott a Bozótharc blog kérdésére: "nem gondoltam volna, hogy ezt is meg merik csinálni". 

A Társaság a Szabadságjogokért Horváth András védelmét ellátó ügyvédje szerint már az eredeti gyanúsítás is furcsa volt, hiszen akkor személyiség jog megsértése volt a vád Horváth ellen, márpedig a NAV nem természetes személy, tehát a személyiségi jogait sem lehet megsérteni.  Hüttl Tivadar kifogásolta azt is, hogy Horváth két és fél évvel ezelőtt elvett személyes holmijait, amit a lakásában tartott házkutatás során lefoglaltak, ennyi ideig tartott visszaadni. 

 

 

horvathandrasidezes.jpg

 

 

"Az áfacsalásokat leleplező Horváth András bejelentését több mint 3 évvel követően ott tartunk, hogy még mindig nem történtek valódi lépések az általa leleplezett ügyekben - viszont gyanúsítottként idézi be a Nemzeti Nyomozó Iroda, mert a legfőbb törvénysértés az ügyben szerintük az, hogy Horváth András kihozta a csalásokat bizonyító információkat a NAV-tól. Semmi sem bizonyítja jobban, hogy nem várhat tovább a közérdekű bejelentőket hatékonyan védő jogszabályok elfogadása. A Párbeszéd Magyarországért háromszor terjesztette már be az Országgyűlésben a Korrupcióellenes Ügyészségről szóló törvényjavaslatunkat, amely többek közt a közérdekű bejelentők megfelelő védelmét is megteremtené, de a kormányoldal mindannyiszor visszadobta." – fogalmazott Jávor Benedek EP-képviselő a Horváth András tanúkénti idézésére reagáló bejegyzésében.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr9212134955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása