HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Tovább trükközik a hatalom a Liget-projekttel

2016.12.03. 09:24 bozotharcos

Egy a Liget-beruházás kapcsán kialakult vitában aktívan résztvevő tájépítész, Bardóczi Sándor szerint a lebontott Petőfi Csarnok területén rendezett sajtóbejárás során elhangzott adatok egy részét kicsit megszépítették a szervezők: a Liget Zrt. azt állította, hogy a tervezett Magyar Nemzeti Galéria kisebb lesz, mint a Petőfi Csarnok(PeCsa). Bardóczi szerint  ez egyszerűen nem igaz.

 "A PeCsa alapterülete 5500 m2, magassága 12 m. A történelmi közpark nagyrétjének helyére építendő Galéria nettó alapterülete 9000 m2, párkánymagassága 25 m lesz, alatta pedig több szintben alápincézett. A 2,5-szer nagyobb épületről szemrebbenés nélkül állítják, hogy kisebb lesz az elődjénél, mert gyorsan beleszámolták a nyitott bolhapiac és az összes környező burkolat alapterületét is, így kaptak 5500 m2 helyett 11000-et. Habár a Galéria körül is lesz burkolt tér, nem is kevés, azt valahogy már nem számolták hozzá a 9000 m2-hez. Az már valahogy zöldfelület."

Bardóczi érzékletesen szemlélteti is a trükközést:

Szerinte ez olyan, "mintha lenne nekem egy kis 55 m2-es disznóólam, de tartozna hozzá egy fedetlen lebetonozott kifutó, meg egy ganédomb, és így az már 110 m2-t foglalna el a kertemből. Erre hivatkozva pedig azt próbálnám beadni egy építéshatóságnak (no meg a szomszédoknak), hogy a helyébe épített négy szint magas, 90 m2 alapterületű, alápincézett társasház valójában kisebb, mint az elbontott disznóól volt a kifutóval és a ganékupaccal."

A szakember szerint külön szépsége a történetnek, hogy a tervező Sanaa által tervezett épület ma már egyáltalán nem hasonlít ahhoz a tervhez, amellyel megnyerték a pályázatot. "Eltűnt a pagoda, bedobozolódtak a légies üveghomlokzatok. Kevesebb blöff, kevesebb költészet, több brutalitás, továbbra is elhallgatott tömegarányok köszönnek vissza az egyetlen közreadott új látványtervről."- fogalmaz a tájépítész.

Alább látható az eredeti terv, alatta pedig annak mostani változata.

eredetitervgaleria.jpg

ujgaleria.jpg

Az új galéria megépítése "171 fa kivágásával jár, 22 fa értéke 2,5 millió Ft feletti, további 13 fa értéke 1 és 2,5 millió Ft közötti"  -írja a ligetlatvany.hu oldal.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr412018357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FLAZZ 2017.01.04. 08:01:44

Maradjon a bolhapiac! Galéria ki a f@sznak kell??? Új CEU épület ellen persze nem tiltakoztatok. Milyen szinten fogja terhelni a környéket a napi több ezer ember. Ja, hogy arra a főnök adta a pénzt, akkor nem szólok.
süti beállítások módosítása