HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Ezekből az országokból érkezhetett Budapestre a volt Macedón miniszterelnök

2018.11.15. 16:46 bozotharcos

screen_shot_2018-11-15_at_15_42_40.png

 A csütörtök délelőtti szokásos Kormányinfó című sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a megjelent újságírókat leginkább érdeklő Gruevszki-ügyről többek között azt mondta: "a Balkánon fekvő államok között személyi igazolvánnyal is lehet közlekedni." Gulyás ezt arra az újságírói kérdésre válaszul mondta, ami azt firtatta, hogy útlevél nélkül hogyan juthatott el Magyarországra a körözött ex-miniszterelnök. (A macedón hatóságok ugyanis bevonták az útlevelét.) A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Gruevszki egy magyar követségen, de nem Macedóniában, nyújtotta be a menedékkérelmet Magyarországra. 

 

Gulyás azt is kijelentette:  "a magyar hatóságoknak nem volt köze ahhoz, hogy Nikola Gruevszki elhagyta a saját államának területét" A miniszter arra már nem tért ki, hogyan került a fenti követségről Budapestre a macedón politikus. Az Átlátszó ma arról írt cikket, hogy az a Garancsi István vállalkozó tulajdonában lévő repülő, melyet Orbán Viktor is használ időnként, tegnap (szerdán) Budapestről Belgrádba repült, majd vissza is jött onnan még aznap. A cikk kitér arra is, hogy "a Deutsche Welle macedón kiadása pedig azt pedzegeti, hogy valamelyik Orbán Viktorhoz közel álló oligarcha magánrepülőjével jöhetett Gruevszki Budapestre Szerbiából." Ugyanakkor Gruevszki már kedden azt írta egy Facebook-bejegyzésben , hogy Budapesten van és politikai menedékjogot kért.

A Bozótharc utánajárt Gulyás mai kijelentésének, hogy személyivel is utazhatott a volt macedón miniszterelnök: egy helyi forrásunk (újságíró) szerint a macedón állampolgárok Koszvóba, Albániába és Szerbiába és Montenegróba utazhatnak útlevél nélkül, csak a személyi igazolványukkal. 

A 24.hu  cikke a témában a Politika című szerb napilapra hivatkozik: eszerint "Gruevszki hamis útlevéllel lépett át a macedón-albán határon, és a tiranai magyar nagykövetségen fogadták. Onnan a lap szerint másnap reggel közvetlen Malév-járattal érkezett Budapestre, bár ez az értesülés egészen biztosan nem állja meg a helyét, a Malév ugyanis 2012-ben megszűnt. A Wizz Airnek viszont van közvetlen járata Tirana és Budapest között. Azt is írták: Gruevszki a repülőgépen kalappal és napszemüveggel álcázta magát, és mire Macedóniában életbe lépett a letartóztatási parancs, már Budapesten volt."

A Bozótharc egy bolgár forrása csütörtök délután így fogalmazott: "a bolgár kormány ma közleményben tagadta,hogy Gruevszkinak bolgár útlevele lett volna, vagy ilyet igényelt volna. Bulgáriában most sokan azt gondolják az ügyről, hogy Gruevszkinek a szerb titkosszolgálat segíthetett abban, hogy elhagyja Macedóniát."

 Az Európai Bizottság külügy szóvivőjétől megkérdeztük, ők mit szólnak az ügyhöz: csak annyi választ kaptunk, hogy tudnak az esetről, viszont folyamatban lévő ügyre nem reflektálnak, de a jogrend betartását minden tagállamtól és tagjelölt államtól elvárják. Azt is megkérdeztük, hogy mennyire összeegyeztethető a schengeni szabályokkal, ha útlevél nélkül belépett (esetleg a magyar kormány segítségével) a schengeni zóna területére egy nem eu-s állam polgára....Erre a kérdésünkre még nem jött válasz mostanáig.

Egy a Gruevszki miniszterelnöksége idején a macedóniai politikai helyzetről cikkező újságíró, Alex Clapp így kommentálta a mostani eseményeket:

"Én mindig azt hittem, Oroszországban vagy Csehországban (ahol az unokatestvérének vannak üzleti érdekeltségei)  kér majd menedékjogot Gruevszki. Meglepett, amikor hallottam, hogy Budapestre ment. Ugyanakkor nem teljesen váratlan fejlemény ez: azt illusztrálja, milyen mértékben nyújt Magyarország jogi védelmet és menedéketaz Erópai Unión belül illiberális kleptokratáknak és diktátoroknak. Szóval mostantól nem kell az ilyeneknek egészen Moszkváig menniük, mint például Viktor Janukovicsnak. Gruevszki lesz a próba, hogy mennyire lehet Budapestet menedékként használni, s gondolom más balkáni vezetők  - köztük például a bosnyák Milorad Dodik from Bosnia - most közelről figyeli, hogyan alakul ez az ügy."

A Bozótharc a macedón külügyminisztérium szóvivőjének is tett fel kérdéseket, ők a tárca sajtóközleményeit ajánlották fel válaszul.(Most angolul tesszük ide, este lefordítjuk magyarra.)

"Nikola Gruevski is the one who managed to reduce Macedonia to a captured state under his reign, as per the report of the European Commission back in 2016.

All of us here, but also in Europe, heard the phone conversations indicating massive abuse of office, electoral fraud, and corruption that were published in 2015. The idea that a strongman with such legacy, now a convicted felon facing many other trials, will seek refuge from the rule of law in a candidate country to an EU member state is impossible to digest. Not to forget that as a former PM, he also enjoyed police protection composed of officers of his choice, making his allegations related to his personal safety completely false. " 2018.november 14.

"Today, the Minister of Foreign Affairs Nikola Dimitrov initiated and had a telephone conversation with his Hungarian counterpart regarding the asylum application submitted to the Hungarian authorities by the former Prime Minister of the Republic of Macedonia, Nikola Gruevski.

During the conversation, Minister Dimitrov pointed out that this is a case involving a convicted felon against whom there are several other court proceedings for serious crimes. Furthermore, the Minister underlined the importance of the principle of the rule of law, which is a core European principle. The minister also noted that it is a paradox that the former Prime Minister seeks political asylum in an EU member state even though during his mandate his country, a candidate country for EU membership, was characterised as a "captured state" by the European Commission itself. 

In the telephone conversation, Minister Szijjártó confirmed the information that Nikola Gruevski has applied for asylum to the competent Hungarian authorities and that the legal procedure has already begun. Furthermore, he emphasised that the Hungarian support for realisation of Macedonia's aspirations for European and Euro-Atlantic integration, as well as the good bilateral cooperation between the two countries will continue in the future." 2018. november 15.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr414374435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása