HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Jövőre könnyebb lesz közpénzt lopni?

2016.12.06. 14:08 bozotharcos

Törvénymódosítással teszi könnyebbé az adófizetők kirablását a Fidesz- kommentálta Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja, hogy a parlament ma elfogadta a közbeszerzési szabályok módosítását. A változtatás részeként felemelik az értékhatárokat, amelyek alatt egyáltalán nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni. Sőt, ezentúl a kormány egyedi határozatban felmentést adhat a közbeszerzési kötelezettség alól.

Pataki szerint tucatjával fognak születni az ilyen határozatok, hogy Mészáros Lőrincnek és a többi fideszes strómannak még a papírmunkával se kelljen bajlódnia.

A módosítás következményeként árubeszerzés és szolgáltatásvásárlás esetén 8 -ról 15 millió forint, építési beruházás esetén15-ről 25 millió forint alatt nem kell pályázatot kiírni. Az építési beruházásoknál mostantól a korábbi 100 millió helyett 300 millió forintig nem kell nyílt eljárást folytatni. Márpedig - érvel az együtt politikusa - ha csak meghívott ajánlattevők vannak, az a magyar gyakorlat szerint egyet jelent a verseny kizárásával.

Pataki Márton emlékeztet: a Budapest 2024 idén júliusig lefolytatott 19 közbeszerzési eljárása közül csak egyetlen egy esetben volt egynél több érvényes ajánlat. 

kenopenz.jpg

 Ez a törvény, melyet a legjobb lenne "lopástechnikai törvénynek" nevezni, a cinizmus emlékműve lehetne –mondta még a tervezett módosításról Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és antikorrupciós szakpolitikusa.  Mint akkor a Bozótharc blog erről beszámolt, az ellenzéki politkus parlamenti felszólalásában részletesen ismertette a technikákat, hogyan lehet a kiíró számára kedves cégeket helyzetbe hozni személyre szabott pályázati kiírásokkal és egyéb módszerekkel. A politikus szerint márpedig aki egyetlen ajánlatból választ, "az vagy hülye, vagy előre leszervezte, ki nyeri a megbízást."

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr4512027695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trackers 2016.12.07. 07:25:11

A probléma eddig sem az értékhatárral volt.

Az csak technikai kérdés, hogy a határ alatt nyútsanak be 3 darabot, vagy egy darabot, egy háromszor annyit érő pályázatra.
süti beállítások módosítása