HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Tavaly még magas lóról osztotta Simonka az ügyeit firtató Hadházyt

2018.10.18. 14:32 bozotharcos

"A Simonkához és családjához köthető cégek legalább tíz alkalommal a Simonkához és családjához köthető cégeket bíztak meg kamu közbeszerzésen, EU-s pénzből. A legszebb a kétszer húszmilliós dinnyekóstoltatás" - mondta épp két éve az akkor még LMPs, mostanra független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos a Korrupcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatói egyikén, 2016.október 20-án. Ezt és sok más a fideszes képviselő tevékenységével foglalkozó cikket követően  még a Voldemort-Mengyi-ügyhöz való kapcsolódás ellenére sem követte hatósági lépés, egészen mostanáig.Tegnap ugyanis Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését kérte az ügyészség  bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. Hadházy szerint ugyanakkor ez nem jelenti, "hogy a magyar ügyészség a bűnt üldözi. Ezt az embert már évekkel ezelőtt le kellett volna fogniuk, de 1) rengeteg időt hagytak neki, hogy nyomokat tüntessen el 2) miután ez nem sikerült, legalább a választásokat megvárták..."

screen_shot_2018-10-18_at_12_20_55.png

16 komment

Statisztika: A magyarok nagy többsége nem hisz Orbánéknak

2018.10.17. 09:19 bozotharcos

2014 óta 100%-kal több magyar gondolja úgy, hogy hasznos az EU-s tagság az országnak, úgy tűnik, hiába a "brüsszelezés", s a legújabb, 6 milliárd adóforintból megvalósítandó "Sargentini-kampány" az Európai-Parlament  ellen. Sőt, "Magyarországon még az EU-s átlagnál is többen (79 %) gondolják, hogy az országnak hasznos az uniós tagság." – olvasható az Európai Parlament ma közzétett anyagában, melyet az EU 28 tagállamában, közel 30 ezer ember megkérdezésével szeptemberben készített közvéleményutatás alapján készítettek.

iloveeurope.jpg

 

49 komment

Szintet lépett a politikai gyűlöletkeltés Magyarországon: Jön a kődobálás?

2018.10.09. 12:57 bozotharcos

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarország EP-képviselőjének budapesti, 11. kerületi irodájának ablakát ma reggelre kővel dobták be. A politikus korábban is kapott "Megölünk, szemét!" és hasonló fenyegető leveleket, de szerinte idén tavasszal komolyra fordult a helyzet: a postaládáját valakik emberi ürülékkel töltötték meg, s egy alkalommal  az irodájának otthont adó épület kertjébe bemásztak és az ablakra kentek fekáliát. Jávor feljelentést tesz a mai eset miatt és a kormány politikusainak felteszi a kérdést: "Kedves Orbán Viktor, és a többiek! Mit szeretnétek, mit, vagy kit dobjanak meg legközelebb? Mit, vagy kit akasszanak a jövő héten?"javorko.jpg

66 komment

Brüsszel elkobozná a bűncselekményből származó vagyonokat

2018.10.04. 00:35 bozotharcos

A bűncselekményből származó vagyon befagyasztása és elkobzását megkönnyítő szabályokról csütörtökön dönt az Európai Parlament - adta hírül a szervezet Kommunikációs Főigazgatósága. Szerintünk ennek megszavazása  érdekes helyzeteket eredményezhet: például korrupt országok vezetőinek talán okozhat néhány álmatlan éjszakát. Vagy nem. (Fotó:  ©AP Images/European Union-EP)epvagyonelkobza_s.jpg

67 komment

Egy államtitkár is írt a letiltott Századvég-számba

2018.10.01. 10:28 bozotharcos

A  két héttel ezelőtt visszavont Századvég-lapszám azóta is kering az interneten, a Bozótharc is megkapta, de szezrői jogok miatt nem hozta le akkor a teljes anyagot. Közben a történet kapcsán találtunk néhány érdekes részletet, ezeket alább közöljük. (Az örülünk Vincent blog pedigbátrabb volt mint mi, s publikálta a lapszámot, az itt elérhető. )

Szólj hozzá!

"Állatoknak tartottátok a népet...": Petőfivel üzentek a civilek a kormánynak

2018.09.28. 10:25 bozotharcos

Petőfi "Dicsőséges nagyurak" című versét festették fel a Belváros egyetlen nagy közparkját, a Városligetet miliárdokból épített betonépületekkel tönkre tevő "Liget Budapest" múzeum-projekt ellen tiltakozó civilek az építkezést körülvevő palánkokra. Ott, ahol az ARC kiállítást nem engedték megtartani.... A verset és a Ligetvédők képeit itt közöljük.

dicsoseges_nagyurak.jpg

Szólj hozzá!

Pénzmegvonás jöhet Orbánék Sargentini-jelentést lejárató kampánya miatt?

2018.09.21. 01:41 bozotharcos

Vegyenek vissza annyit Magyarország uniós támogatásaiból amennyit a Sargentini-jelentés "értelmezésére", az erről tervezett, az Európai Uniót  lejárató "tájékoztató kampányra" költ Orbán Viktor kormánya – javasolja az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője Guy Verhofstadt. A belga politikus a Bozótharc megkeresésére azt nyilatkozta: most vizsgálják egy ilyen támogatás-csökkentés jogi lehetőségeit. A napokban kiderült: a kormány 5.9 milliárd forintot tervez költeni arra, hogy mindenki előtt nyilvánvalóvá tegye: "a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament”.

screen_shot_2018-09-21_at_1_07_44.png

152 komment

CEU-rektor: Budapest az otthonunk!

2018.09.19. 09:52 bozotharcos

"Továbbra is elkötelezettek vagyunk budapesti otthonunk mellett. Most, hogy a lex CEU decemberi határideje egyre közeledik, és sorra születnek a nyilatkozatok a Magyarországot elítélő múlt szerdai európai parlamenti szavazás után, megismételtük felhívásunkat a magyar kormány felé, hogy írja alá a New York állammal tavaly megszövegezett megállapodástervezetet. Hálásak vagyunk minden barátunknak és támogatónknak, amiért továbbra is kiállnak mellettünk, különösen az Egyesült Államok nemrég kinevezett nagykövetének, David Cornsteinnek, aki múlt héten látogatást tett Magyarország miniszterelnökénél, és újra megerősítette, hogy az Egyesült Államok azt szeretné, hogy a CEU Budapesten maradjon." -írja többek között ezt is Michael Ignatieff, az Orbán-kormány a Soros György és a liberális demokrácia elleni harc részeként folyamatosan támadott Közép-európai Egyetem (CEU – Central European University) rektora a tanév eleji körlevelében. (Érdemes ugyanakkor nem elfelejteni, hogy Orbán Viktor kormányának több tagja is tanult a CEU-n és/vagy részesült korábban Soros-ösztöndíjban....)

ignatieff-michael-010-1500.jpg

1 komment

300 ezer diáknak nem telik tanszerekre

2018.09.18. 11:18 bozotharcos

"Tisztelt Ház, a "magyar modell" idén nyáron is jól teljesített" - ez volt az egyik első mondata Orbán Viktornak a parlament őszi ülésszakának első plenáris ülésén tartott bevezetőjében. Ezután, mint ismert,  jött még egy kis szokásos migránsozás, majd a Sargentini-jelentést megszavazókra utalva hazaárulózás, és az újabb, ismét adófizetői milliárdokból indítandó nemzeti konzultáció ígérete.

A Bozótharc szerint azonban a 2018-as magyar valóságról sokkal pontosabb képet adott a tegnapi ülésen felszólaló ellenzéki képviselők beszéde, azért inkább ezekből idézünk. (A kép a parlamenti közvetítés videójáról készített screenshot, melyen Német rezsibiztos Szilárd éppen hangosan belebeszél Szabó Tímea képviselő (PM)  mondatába arról, hogy a Honvéd kórházban (s)incs elég orvos és ápoló, mert aki teheti közülük, külföldön  vállal munkát....)

screen_shot_2018-09-18_at_10_26_26.png

41 komment

A gender-szak után most a közgazdaságtant támadja a kormány?

2018.09.13. 12:00 bozotharcos

"A magyar közgazdaságtudomány kivégzését látjuk, ami akkor lesz igazán eredményes, ha egyszerre sikerül tönkretenni a Corvinust és az MTA Közgazdaságtudományi Intézetét. Nagy a felelősségünk most, elsősorban a döntéshozóknak, vezetőknek, de valójában mindannyiunknak...." – ezzel a  bevezetővel osztotta meg a Facebook-on egy érintett az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja igazgatója által a kollégáinak küldött levelet. ( Az illusztráció Nyáry Krisztián mondatából készült.)

 kozgadasagtan.jpg

1 komment

Mészáros Lőrinc az első vesztese a Sargentini-jelentés elfogadásának?

2018.09.12. 15:59 bozotharcos

"A kisebb részvények közül a Mészáros-papírok esnek a leginkább, a Konzum 4,1 százalékkal, az Appeninn 2,2, az Opus 2,4 százalékkal került lejjebb." – írta ma délben a Porfolio.hu portál a budapesti tőzsdének az Európai Parlament mai szavazására adott reakcióját összegző cikkében.

image_17.jpg

 

Szólj hozzá!

Márványtábla Trócsányinak, Poltnak és Handónak

2018.08.31. 11:00 bozotharcos

Az Egri Törvényszék felújítása kapcsán lett márványba vésve megörökítve az igazságügyminiszter, a legfőbb ügyész és az Országos Bírói Hivatal elnökének neve. ( A fotó Bozóki András felvétele.)

egritorvenyszektabla.jpg

4 komment

Esterházy után már Petőfi sem kell a NER-nek?

2018.08.29. 14:45 bozotharcos

Kitúrta helyéről a nemzet költőjét a nyomulós nő? Vagy arról van szó, hogy egyszerúen most már valamilyen ismeretlen okból – Esterházy Péter után – már Petőfi sem NER-kompatibilis? Szavazásra hívom a Bozótharc olvasóit, találgassunk együtt! (A fotóért köszönet a készítőnek, Maja Gabriella Miának, a kérdőív ötletéért Dobó Katának.) petofiszendrey.jpg

 

Szólj hozzá!

Itt az első következménye a civilekre kirótt menekültadónak

2018.08.28. 16:26 bozotharcos

A CEU felfüggeszti a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek szóló oktatási programjait, a programok weboldala már nem elérhető az egyetem weboldalán. A most felfüggeszetett programban csak legálisan Magyarországon tartózkodó menedékkérők, menekültek vehettek részt. A programban oktatók önkéntesként vettek részt a fiatalok képzésében, s a Bozótharc információi szerint a legutóbbi tanévben részt vett diákok több mint fele sikeresen felvételizett különböző európai egyetemek alapképzési és mesterprogramjaira.

image_14.png

 

56 komment

Magyaroszág és Lengyelország a mumus a New York Times cikkében

2018.08.28. 09:32 bozotharcos

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy Magyarország vagy Lengyelország legyen belőlünk – óvja az Egyesült Államokat a New York Times lapjain Paul Krugman, a Princeton egyetem közgazdasági Nobel-díjas közgazdásza. A sokatmondó című véleménycikk ( Velünk is megtörténhet/It Can Happen Here) egy korábbi viccet idézve így fogalmaz: “Most, hogy Kelet-Európa végre megszabadult a kommunizmus tőle oly idegen ideológiájától,  visszatérhet valódi történelmi útjára, a fasizmushoz."

fasisztakommunistabakancs.jpg

21 komment

Horthy-emléknap rántott hússal és tört krumplival

2018.08.22. 23:01 bozotharcos

Mi sem tükrözi jobban a  2018. augusztus-szeptemberi magyar valóságot, mint  a Horthy Miklós szülőhelyén, (és 1993-as újratemetése óta a nyughelyén) Kenderesen a helyi önkormányzat által szeptember 2-ra szervezett emléknap részletei. A rendezvényen előad majd Szakály Sándor, a Veritas Történelemkutató Intézet vezetője is, aki, mint arról annak idején a 444.hu is beszámolt,  a Kamenyec-Podolszkba történt deportálást idegenrendészeti eljárásnak nevezte. A megemlékezés iránt érdeklődők a helyi pizzériából rendelhetik meg majd az ünnepi ebédet.....

rantott_hus.jpg

1 komment

Így szívathatják majd a britek az Angliában dolgozókat

2018.08.16. 16:48 bozotharcos

Az Angliában élő uniós polgárokat, így a magyarokat is rosszul érintő brit tervek miatt aggódik az Európai Parlament. Nagyon aggasztó, hogy a brit belügy ábécé sorrendben tervezi mérlegelni, hogy az igényt benyújtó uniós polgárok közül ki kaphat majd "letelepedett" státuszt az országban - közölte ma délután az Európai Parlament Brexit Koordinációs Csoportja.london-brexit.jpg

7 komment

Nem melegekről szól a Billy Elliot, hanem egy a NER-en kívüli szegény munkáscsaládról

2018.07.02. 18:33 bozotharcos

A negatív sajtókampány(Magyar Idők) miatt teltházzal megy a Billiy Elliot? Lehet. És megérdemlik a darab rosszakarói. De ennél fontosabb, hogy a melegpropagandáról szóló vita hevében efelejtődhet egy apró részlet az előadás kapcsán: maga a történet. A Bozótharc  ezért nyílt levéllel fordult a darabot a gyermekek szexuális fejlődésére ártalmas melegpropagandának nevező cikket közlő Magyar Idők tulajdonosához, Mészáros Lőrinchez, hogy felhívja a figyelmét a tévedésre...

billy-elliot2.jpg

1 komment

17 ezer forinttal kevesebb az átlagkereset a szükségesnél

2018.07.02. 16:10 bozotharcos

A 444.hu írta meg az Összkép magazin és a Központi Statisztikai Hivatal anyaga alapján, hogy "2017-ben a magyar háztartások szerint az átlagos megélhetéshez havi nettó 117 ezer forint szükséges, míg a tényleges átlag csak 100 ezer forint volt, s hogy az országban "az emberek több mint fele rosszabbul él az átlagnál."

e_teloszta_s-hajle_ktalanoknak4-830x585.jpg

Szólj hozzá!

Rabszálltós szelfi és kényszerítőeszköz-bemutató a Múzeumok Éjszakáján

2018.06.22. 13:01 bozotharcos

Idén a Büntetésvégrehajtás is beszáll a népszerű programsorozatba. És ez nem vicc.rendormuzeumokejszakaja.jpg

Szólj hozzá!

Európa ezen fertályán a demokrácia igazából sosem volt honos

2018.06.21. 16:39 bozotharcos

Ezt a mindannyiunk által naponta tapasztalt tényt megfogalmazó állítást nem mostanában, hanem még 1991-ben írta le Vajda Mihály filozófus,  "Civil társadalom és demokrácia' című írásában, a Bibó-emlékkönyv I-II. című kiadványban. A szöveg mostani aktualitását a mai napig fikarcnyit sem csökkent relevanciája adja, és az, hogy nemrég megjelent egy részlet belőle az Osiris kiadó "Nemzet és emlékezet" sorozatában, a Mink András történész által szerkesztett "Rendszerváltás" című kötetben. A Bozótharc szerint a 2018. június végi magyaroszági hangulatot semmi nem írja le jobban, mint a Dabason ma felavatott - egyes vélemények szerint bajszos -, Makovecz-stílusban készült Jézus-szobor. Vajon összeráncolja-e majd a szemöldökét, amikor majd egy hideg téli napon a helyi rendőr az alkotmányra hivatkozva elzavarja onnan a bolt némi meleget adó fűtés-szellőzőjéhez kucorodni készülő hajléktalan embert ..... (Fotó: MTI)

dabasjezus.jpg

1 komment

Egy törvény, melyre valamikor minden magyarnak szégyenkezve kell gondolnia

2018.06.20. 15:25 bozotharcos

Ma kerül szavazásra a Stop Soros néven elhíresült törvénycsomag a parlamentben: erről egy korábbi, sokkal súlyosabb törvény, az "Első zsidótörvény" kapcsán kiadott deklaráció jut eszünkbe: ismert írók, művészek, tudósok fordultak a magyar társadalomhoz egy az őket a szakadék szélére vezető kormány hagymázas ötlete miatt. A dokumentumot többek között Bartók Béla, Móricz Zsigmond, Ferenczy Noémi és sokan mások is aláírták, arra kérve a képviselőket, hogy "tegyenek bizonyságot önérzetükről, bátorságukról, önzetlenségükről és lépjenek sorompóba a mindannyiunkat sértő javaslat ellen."

 stopsoros.jpg

 

Pesti Napló, 1938. május 5.

Írók, művészek, tudósok deklarációja a magyar társadalomhoz és a törvényhozás tagjaihoz

A magyar irodalom, tudomány és művészet művelőinek egy csoportja az állampolgári jogegyenlőség elvének védelmében a következő deklarációval fordul a magyar társadalomhoz és a törvényhozás tagjaihoz

Mi, magyar írók, művészek és a tudomány munkásai, különféle világnézetek és pártállások szószólói, különféle társadalmi rétegek szülöttei és tagjai, akik a legkülönbözőbb hivatásokban és munkakörökben dolgozunk, akik valamennyien az évezredes magyar művelődés megtartásának és gyarapításának rendeltetését vettük örökbe, mi, akik valamennyien keresztény családok leszármazottai vagyunk, az emberi becsületérzés és igaz kereszténység, a józanság és hazafiasság magától értetődő egységével és szilárdságával emeljük föl szavunkat az állampolgári jogegyenlőség elvéért, melyet az úgynevezett 'társadalmi egyensúly hatályosabb biztosításáról szóló törvényjavaslat' megvalósulása esetén törölne a magyar alkotmányból.

Ez a javaslat a társadalmi egyensúly biztosítását ígéri, de egy szava sincs a legszegényebb, gazdaságilag legelesettebb és legárvább rétegek sorsának jobbrafordításáért.

Ez a javaslat még a zsidóságot sem alázza meg annyira, mint amennyire megsérti a keresztény középosztály fiait, amikor azt teszi fel róluk, hogy - az állampolgári jogegyenlőség megszentelt alapelvének semmibevételével - jogfosztástól, megszégyenítő gyámkodástól, kényszeralkalmazástól várják megélhetésük biztosítását. S felteszi róluk azt az erkölcsi eltévelyedést, hogy polgártársaik egy részének vallása miatt való megbélyegzése, polgári jogai teljességéből való kiforgatása árán akarnak érvényesülni és boldogulni.

Ez a javaslat a zsidók közül is elsősorban a szegényeket veszi célba, azokat, akik leginkább vannak kiszolgáltatva munkaadóik kénye-kedvének, s még ezek közül is kivált a fiatalokat sújtja, akiket egyetemlegesen megbüntet amiatt, hogy nem lehettek katonák a háború alatt. Lelkiismeretünkkel nem tartjuk összeegyeztethetőnek, hogy a világi hatóságok a megkeresztelések között dátum szerint tegyenek különbséget, holott a keresztséget különbségtevés és fenntartás nélkül adja meg az egyház a kebelébe térőnek, az Isten előtti egyenlőség és keresztényi testvériség jegyében.

Minket keresztény hitünk, hazafias meggyőződésünk, az ország európai hiteléhez és nemzeti függetlenségünkhöz való ragaszkodásunk késztet arra, hogy soha ne tágítsunk az állampolgári jogegyenlőség elvétől, melyet történelmünk legszebb korszakában, az európai magyarság legnagyobb elméi vívtak ki.

Minden erejére szüksége van a mai válságos történelmi időkben a magyarságnak. A megszállott területek urai statisztikai mutatványokkal igyekeznek elválasztani a magyar néptörzstől azokat a zsidó vallású magyarokat, akik elenyésző kivételektől eltekintve, a kisebbségi sorsban is rendületlenül kitartanak a magyar sorsközösség mellett. Szabad-e nekünk akaratlanul is ezt a példát követni és kiközösíteni a magyarságból 400 000 polgárunkat?

Elfeledtük volna, hogy ezek a polgártársaink a kultúrtörténelem megdönthetetlen tanúsága szerint nemcsak egyszerűen résztvevői, de támaszai és építői is voltak a magyar kultúrának? Tagadjuk le önmagunk előtt, hogy ezt a sorsközösséget 1848 szabadságharcában és a világháborúban vérükkel pecsételték meg? Valljuk, hogy magyarok ezek a polgártársaink és magyarságukat annál kevésbé engedjük vitássá tenni, mert csíráznak ma nyugtalan hajlandóságok, melyek már végleg megmagyarosodottnak hitt és a vezető rétegekbe emelkedett állampolgárokat hajlítanak el a magyarságtól.

Ezért tiltakozunk lelkiismeretünk minden erejével és hisszük, hogy szavunk nem marad hatás nélkül abban a hazában, amely minden dicsőségét a hit- és gondolatszabadságért, az emberi jogok teljességéért vívott hősi harcainak köszönhette. E belső parancsra fordulunk a magyar törvényhozás mindkét házának tagjaihoz, a keresztény egyházakhoz, a foglalkozások, a gazdasági ágak kamaráihoz, szakszervezetekhez és egyéb érdekképviseletekhez, a politikai, társadalmi és kulturális egyesületekhez, az egész ország józan és hazafias népéhez azzal a kéréssel,hogy

tegyenek bizonyságot önérzetükről, bátorságukról, önzetlenségükről és lépjenek sorompóba a mindannyiunkat sértő javaslat ellen.

Gondolja meg minden kortárs, mekkora felelősség terheli, ha a lelkiismereti tiltakozás ellenére is megszületik egy törvény, melyre valamikor minden magyarnak szégyenkezve kell gondolnia!

Gróf Apponyi György, Bartók Béla, Bárczy István, Berda József, Berecz Sándor, Bernáth Aurél, Blaskó Mária, Bóka László, Csécsy Imre, Csók István, Darvas József, Erdős Jenő, Eszenyi Jenő, Győri Farkas Imre, Ferenczy Noémi, Féja Géza, Fodor József, Földessy Gyula, Földessyné Hermann Lula, Gáspár Zoltán, Hertelendy István, Horváth Béla, Pálóczy Horváth György, Kárpáti Aurél, Kernstok Károly, Kmetty János, Dernői Kocsis László, Kodály Zoltán, Kozma Erzsébet, Kun Zsigmond, Lovászy Márton, vitéz Makay Miklós, Márffy Ödön, Mátyás Ferenc, Mihályfi Ernő, Molnár Farkas, Molnár Kálmán, Móricz Zsigmond, Zugligeti Pintér József, Polner Ödön, Rab Gusztáv, Rados Gusztáv, Remenyik Zsigmond, Riedl Margit, Schöpflin Aladár, Simándy Pál, Somlay Artúr, Supka Géza, Szabó Zoltán, Szakasits Árpád, Szász Zoltán, gróf Széchenyi György, Szimonidesz Lajos, Tersánszky J. Jenő, Tóth Aladár, Vaszary János, Vikár Béla, Vilt Tibor, Zilahy Lajos.

Forrás: http://regi.sofar.hu/hu/node/13291

150 komment

Milliárdokkal növelheti az államkasszát a keresztény kultúra Alaptörvénybe vétele?

2018.06.14. 10:15 bozotharcos

Módosítási javaslatot adott be a Fidesz az Alaptörvényhez, mely minden állami szervet a keresztény kultúra védelmére kötelezne. Ezzel tulajdonképpen mi adófizetők egészen jól járhatunk, már amennyiben a tervezet benyújtói és az azt majd megszavazó kormánypárti képviselők a keresztény kultúra részének tekintik a Tízparancsolatot is. Elmondjuk miért....

screen_shot_2018-06-14_at_10_20_38.png 

Hát úgy spórolhat majd sok milliárdnyi közpénzt az ország, hogy a kormánytagok, s a közbeszerzéseket is kiíró, azokról döntő állami hivatalok, tistviselők mind kötelezve érzik majd magukat a Tízparancsolat betartására, különös tekintettel az általunk (sárgával) kiemelt részekre....(A szöveg forrása itt.)
És még egy: nem csak hogy rengeteg közpénzt takarítunk majd meg a tízparancsolat betartásával, nem lesz többé olyan piszkos mocskolódás, sorosozás, képviselők lejáratása a választási kampányok alatt (Lásd: 8. parancsolat....)
Isten tízparancsolata

 

I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj! 

Istent felismerve első kötelességünk a benne való hit, a neki kijáró imádás; hódolat és dicsőítés, uralma kizárólagosságának elismerése. 

II. Isten nevét hiába ne vedd! 

Minthogy az ember gondolkodása és kimondott szava között szoros kapcsolat van, e hódolathoz hozzá tartozik Isten nevének (és általában az isteni dolgoknak) tisztelete. 

III. Az Úr napját szenteld meg! 

Istentől való függőségünket fejezzük ki azzal, hogy megtartjuk az Úr napját, ezt az időt (egész életünkkel együtt) Neki szenteljük, ugyanakkor a földi munkálkodás múlandóságát jelezve és a végső nyugalmat előlegezve munkaszünetet tartunk! 

Az első három parancs Isten uralmának elismeréséhez vezetett minket. Csak ez biztosítja az ember tökéletes szabadságát. A Tízparancsolat második része (táblája) az embertársak iránti kötelességeket tartalmazza, összhangban a természeti törvényekkel: 

IV. Atyádat és anyádat tiszteld! 

Kapcsolataink közül első az, mely szüleinkhez fűz, hiszen életünket és felnövekedésünket nekik köszönhetjük. A szülői felelősség és a gyermeki tisztelet egymástól elválaszthatatlan. 

V. Ne ölj! 

Minden ember élete szent. Az egészség is Isten ajándéka. így kell őriznünk magunk és mások életét. 

VI. Ne paráználkodj! 

Az új élet nemzése éppúgy tiszteletet és védelmet kíván, mint az ember teste, s a szerelemben a másik felé megnyíló legbensőbb rejtett valósága. 

VII. Ne lopj! 

Az embernek a munkával szerzett tulajdonhoz, az életét biztosító anyagi javakhoz való jogát szavatolja ez a parancs. 

VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy! 

Az emberek közti kapcsolatok legfőbb munkálója az emberi beszéd. E nagy adománnyal nem élhetünk vissza, nem használhatjuk mások kárára. A parancs a nyelvvel elkövethető legnagyobb bűnt is jelzi, s általánosságban is elénk állítja az igaz beszédet, mint Istentől szabott kötelességet. 

IX. Felebarátod házastársát ne kívánd! 

X. Mások tulajdonát ne kívánd! 

Az igaz cselekedetek mellett az igaz érzések, gondolatok, vágyak is az isteni akarat teljesítéséhez tartoznak. 


screen_shot_2018-06-14_at_10_03_04.png (Fotó: Harangozó Tamás országgyűlési képviselő) 

75 komment · 5 trackback

Putyin is sorosozott az osztrák tévében

2018.06.06. 14:11 bozotharcos

"Jó az, hogy az orosz vezetéssel ilyen szoros kapcsolatokat ápoló személy irányítja a trollgyárakat?" kérdezte többek között a "Putyin séfje"-ként ismert vendéglátóipari vállalkozóra, Prigozsinra utalva Putyin ausztriai látogatása előtt Armin Wolf az ORF tévécsatorna riportere. A június 4-én készített interjú teljes, angol nyevű leiratát a Kreml hozta nyilvánosságra, a Bozótharc pedig most magyarul közli. A fordításért köszönet Hegedűs Juditnak és Horn Gabriellának.(Fotó: Kreml, a Putyin-Wolf beszélgetés itt megnézhető németül.)

putinorf_1.jpg

13 komment

Címkék: tett telefonbeszélgetések és szemtanúk vallomása támasztja ezt alá.

Hadházy: Durván beleköptem a piszkos levesükbe

2018.06.04. 10:52 bozotharcos

Ma külön, a többiek után 3 héttel teszi le a képviselői esküt Hadházy Ákos (egyes vélemények szerint "hadházy ákos"- ként kisbetűvel kellene írni a nevét, mert a saját "csapata" őt is igaztalanul/alaptalanul vádolta és büntette, mint Nemecsek Ernőt a Pál utcai fiúk című regényben). Az LMP korábbi társelnökét, jelenleg képviselőjét, a pártja 2 évre eltiltotta tisztség vállalásától a pártban. Részben Hadházy megbüntetése miatt szállt ki az LMP mögül korábbi támogatójuk, Róna Péter közgazdász, aki a párt programírója és pártalapítványának kuratóriumi elnöke is volt korábban.
hadhazyvezerszonoklat_1.jpg

3 komment