HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Közel háromszázmillióból építenek rózsakertet a Városligetben

2019.01.15. 16:02 bozotharcos

Szó szerint virágzik a NER, csak sajnos adófizetői pénzből: a 250 milliárd (!) forintot is meghaladó költségvetésű Liget-projektben 297 638 737 Ft-ért épít Rózsakertet egy cég, a közbeszerzési adatbázisban szereplő hirdetményszerint. (A kép forrása: a Liget-projekt Facebook-oldala.) A követ vajon melyik cég szállítja majd az építkezéshez?

ligetrozsa.jpg

"Az Olof Palme ház közvetlen környezetében kerül kialakításra a rózsakert a Zichy Mihály út, az Olof Palme sétány és az 1. jelű parki sétány határolásával.
A Rózsakert területén mintegy 15.000 m2-en megújul a zöldfelület, melynek keretében a füvesítés gyepszőnyeg terítéssel 13.000 m2-en készül, és 7.600 db cserje és rózsatő kerül elültetésre. A rózsaágyásokba a rózsák fajtabemutató táblákkal jelölve kerülnek beültetésre a látogatói élményt növelve, melyben fontos szerepet kapnak a főbb magyar nemesítésű rózsafajták is. Az ágyásokat alacsony sövénnyel választjuk el a sétányoktól.
A Rózsakert fő elemeként egy 8 m átmérőjű szökőkút és díszmedence kerül megépítésre a hozzá tartozó vízgépészettel, mely stílusában illeszkedik az Olof Palme Ház építészeti kialakításához. A szökőkút környezetében egyedileg gyártott mészkő ülőpadok kerülnek elhelyezésre.
A sétányépítési munkák során 1.570 fm szegély (természetes kőszegély:60 fm, süllyesztett mészkő szegély:658 fm és fémszegély:850 fm) és 1.614 m2 stabilizált kőburkolat épül meg.
A terület kiemelt fenntartási igénye miatt automata öntözőrendszer kiépítése 12.595 m2-en, kézi öntözőhálózat 770 m2 épül ki, melynek tervezése során a napos és az árnyékos területek arányát is figyelembe vettük.
A területen az építési munkálatokat megelőzően a bontási munkálatok során 660 m2 burkolat (aszfalt, beton és betonlap), 80 fm beton támfal és 1410 m szegély kerül elbontásra.
A részletes feladatmeghatározást a Közbeszerzési Dokumentumok mellékletét képző műszaki leírás tartalmazza"
A fenti szöveg a pályázat nyertesét közlő hirdetmény része, sajnos az abban hivatkozott műszaki leírást nem találtuk, pedig ez részletes információt tartalmazna arról, hogy mire költik majd ezt a temérdek pénzt. A pályázati dokumentáció egy másik részéből (Összegzés az ajánlatok elbírálásáról) ennyi derült ki:

"Rózsakert kivitelezése vállalkozási szerződés keretében. Az Olof Palme ház közvetlen környezetében kerül kialakításra a rózsakert a Zichy Mihály út, az Olof Palme sétány és az 1. jelű parki sétány határolásával. A Rózsakert területén mintegy 15.000 m2-en megújul a zöldfelület, melynek keretében a füvesítés gyepszőnyeg terítéssel 13.000 m2-en készül, és 7.600 db cserje és rózsatő kerül elültetésre.

 A rózsaágyásokba a rózsák fajtabemutató táblákkal jelölve kerülnek beültetésre a látogatói élményt növelve, melyben fontos szerepet kapnak a főbb magyar nemesítésű rózsafajták is. Az ágyásokat alacsony sövénnyel választjuk el a sétányoktól. A Rózsakert fő elemeként egy 8 m átmérőjű szökőkút és díszmedence kerül megépítésre a hozzá tartozó vízgépészettel, mely stílusában illeszkedik az Olof Palme Ház építészeti kialakításához. A szökőkút környezetében egyedileg gyártott mészkő ülőpadok kerülnek elhelyezésre.

sétányépítési munkák során 1.570 fm szegély (természetes kőszegély:60 fm, süllyesztett mészkő szegély:658 fm és fémszegély:850 fm) és 1.614 m2 stabilizált kőburkolat épül meg. Aterület kiemelt fenntartási igénye miatt automata öntözőrendszer kiépítése 12.595 m2- en, kézi öntözőhálózat 770 m2 épül ki, melynek tervezése során a napos és az árnyékos területek arányát is figyelembe vettük. A területen az építési munkálatokat megelőzően a bontási munkálatok során 660 m2 burkolat (aszfalt, beton és betonlap), 80 fm beton támfal és 1410 m szegély kerül elbontásra. A részletes feladatmeghatározást a Közbeszerzési Dokumentumok mellékletét képző
műszaki leírás tartalmazza."

 Bozótharcnak most eszébe jut egy régi, hatodik kerületi történet és a Hunyadi téri piac tervezett megszüntetése ellen tiltakozó aktivisták , s a "Millió,millió, millió zsebbe száll" című daluk....(Ének: Papp Réka Kinga)

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr414564720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megvagyhadnagy 2019.01.17. 06:34:48

X+n.-ik sírós, rívós egyenposzt. Értem én a fájdalmat, hogy nehéz elviselni, hogy sokévi lopás után nincs beleszólásotok még abba sem, hogy hány budi legyen a Ligetben. És ez így van jól.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.01.17. 06:35:56

Ha a NER egyetlen bűne az lenne, hogy csodálatos, -virágokkal, fákkal, cserjékkel és sétálóutakkal teli- pihenőparkokba/parkfelújításokba/a városi zöldterület növelésébe öli az adófizetők pénzét, azzal röhögve kiegyeznék bármikor. Még akkor is, ha a pályázati kiírás esetleg előhozza az emberből a gyanakvó, mindig mindenütt lopást szimatoló honpolgárt...de belőlem a blogposzt ezt még nem hozta elő. Illuzióim nincsenek, de nem kell azonnal a coltok után nyúlni, félinformációk alapján. Egy projekt részletes ár /érték arány elemzése komoly munka, és simán elképzelhető, hogy a szőrözés végén helytálló lenne a költségvetés: az adott munkát ennyiből lehet, -némi tisztességes piaci haszon bezsebelése mellett- elvégezni.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2019.01.17. 07:56:53

Nyílván (ki fog derülni hamarosan, hogy)ehhez ki kell vágni az ott útban lévő fákat.

A fákat mindig ki kell vágni. Leginkább a városligetben vannak útban. Minek vannak ott azok a hülye fák.

pffff.

Európai téridő 2019.01.17. 08:11:40

Már az is baj, ha hasznos dologra megy el a pénz, Lükőke?

Petra033 2019.01.17. 08:37:40

Nem értem ezt az egész irományt, most épp mi a gond?
1.Magára a feladatra elméletben nem irreális a 300 millió.
2.a posztoló hiányolja a részletes műszaki dokumentációt, de azt nem is szokás a közzétenni, azt a konkrét pályázók kérik ki.
Tehát valaki akinek fogalma sincs a kertépítési munkák általános költségeiről, valamint még életében nem pályázott sehova, tehát nem tudja ki és hogyan kapja meg a részletes műszaki dokumentációt írt egy posztot a kertépítésről és a pályázati ügymenetről.....gratula.

nemecsekerno_007 2019.01.17. 09:19:25

Ezek a siránkozó posztok már tényleg csak a proliknak szólnak. Ha egyáltalán vannak még prolik. Az is lehet, hogy már csak a levitézlett ellenzékieknek szólnak, de azoknak meg minek?!
Szóval ez már nagyon szánalmas! A villanyszerelővel is így kekeckedsz kedves poszter, amikor megcsinálja az árajánlatot?!

TheSaurus 2019.01.17. 09:25:16

Budatétényben ott volt a Rózsakert, közepén a Gyümölcs- és Dísznövény Kutató Intézettel, minden tavasszal rózsakiállítással. Ha jól tudom, a fele terület már lakópark, a többivel vajon mi van? Rég jártam arra.

Mr Flynn Rider 2019.01.17. 09:28:36

Ezek a névtelen, siránkozó NER-huszárok a legrosszabbak. Tömik a zsebüket, nyújtják a markukat, közben névtelenül, gerinctelenül úgy csinálnak, mintha nem értenék. Több, mint 1000 fa pusztul el a Ligetben éppen az építkezések miatt, mert útban vannak és "átülteteik" (értsd: átvágják a gyökerüket és lassan megölik), illetve kivágják őket. Bemegy a Ligetbe 2 lakótelepnyi beton és elköltenek az én adóforintjaimból, meg az összes többi nerhuszáréból is erre az örökörségre 250 milliárd forintot. És akkor a seggfej @nemecsekerno_007, meg a többi szarparaszt (@megvagyhadnagy) ide kommenteli, hogy nem érti, mi ezzel a baj. Az anyátok picsáját, az a baj, hogy ellopjátok, beépítitek a Ligetet.

nemecsekerno_007 2019.01.17. 09:34:00

@Mr Flynn Rider: Nem csak mi nem értjük hanem még elég sokan. Különben tízezrek tüntetnének a Ligetnél minden héten, hogy ne vágják ki a fákat...
Túl sokszor kiáltottatok farkast az utóbbi 10 évben, nem csoda, hogy már nem tudják a népek mi igaz és mi nem.

Kivlov 2019.01.17. 09:46:06

@Mr Flynn Rider:
tetszettek volna választást nyerni...

sas70 2019.01.17. 10:10:09

Ez is csak egy látványberuházás, amire majd lehet mutogatni, hogy épül-szépül az ország.

röf 2019.01.17. 10:26:11

Borzasztó szar kenyérkereset ma ellenzék-párti pártatlan sajtósnak lenni.
Ilyen dolgokon kell rugózni (jobb híján) nap mint nap, hogy rózsakert épül.
Ha még hozzáveszem, hogy ma az ellenzék hadházykból, kunhalmikból meg a DK-s varnyúkból áll, hát fura gusztus kell hozzá, hogy ezeknek a hátsójában vergődjenek az ellenzéki irodalmárok és a seggnyaló kommentelőik…
süti beállítások módosítása