HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Egy államtitkár is írt a letiltott Századvég-számba

2018.10.01. 10:28 bozotharcos

A  két héttel ezelőtt visszavont Századvég-lapszám azóta is kering az interneten, a Bozótharc is megkapta, de szezrői jogok miatt nem hozta le akkor a teljes anyagot. Közben a történet kapcsán találtunk néhány érdekes részletet, ezeket alább közöljük. (Az örülünk Vincent blog pedigbátrabb volt mint mi, s publikálta a lapszámot, az itt elérhető. )

Mint ismert, kirúgták a Századvég című lap szerkesztőségét a legutóbbi, 88. szám megjelenése után, mert a lapszám tartalma nem felelt meg a Fidesz-hez több szálon kötődő Századvég Alapítvány által kiadott újság mostantól érvényes új fő céljának, mely a  "kormány irányvonalának a támogatása ". Az eddig is konzervatív-jobboldali szellemiségűnek tekintett lap szellemiségében az irányváltás olyan mértékű, hogy a nyomtatott lap legutóbbi, 88. számát visszavonták a forgalomból és az online változatot is elérhetetlenné tették. Az Index cikke szerint a kiadónál a volt jegybankelnök, Bod Péter Ákos cikke verte ki a  biztosítékot, a Bozótharc egy forrása szerint nem feltétlenül ez a tanulmány, hanem lehet, hogy Szelényi Iván és Mihályi Péter írása haragította meg a hatalmat. (A poszt végén mindkét írásból közlünk részletet.)

Az ügy kirobbanása után, az egyik szerzővel folytatott beszélgetésünkből kiderült a történet két apróbb, ám szerintünk igen sokatmondó részlete: a komoly tanulmány megírására közel egy évvel ezelőtt felkért szerzőnek honoráriumot, fizetséget mégcsak nem is említettek, annak ellenére, hogy a Századvég-Csoport azért nincs rosszul eleresztve közpénzes támogatások tekintetében, bár pédául a 2015-ös virágzást meg sem közelíti az idei teljesítményük adófizető pénzből finanszírozott szerződések tekintetében.... (Az alábbi képen például egy közel 200 milliós, időskutatási megbízást nyert - egyedüli indulóként !- a Századvég Politikai iskola Alapítvány és a Századvég gazdaságkutató Zrt.

screen_shot_2018-10-01_at_9_06_08.png

A megbízás keretében – "szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, valamint tanulmánykészítési feladatok elvégzése kiegészítő szolgáltatás keretében (EU28 kutatás 2018.)" – a cég és az alapítvány az alábbi feladatokat végzi majd el:

"II.2.4) A közbeszerzés ismertetése:
A közbeszerzés tárgya: a Magyar Kormány kormányzati tevékenységhez kapcsolódó szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, valamint tanulmánykészítési feladatok elvégzése kiegészítő szolgáltatás keretében (EU28 kutatás 2018.) vállalkozási szerződés keretében, a következő fő jellemzőkkel.
I. Adatfelvétel és az adatfelvétellel kapcsolatos elvárások
Kvantitatív közvélemény-kutatási adatfelvétel egy alkalommal az EU 28 tagállamában. A kutatás olyan aktuális társadalmi, politikai és közéleti témákat vizsgál az egyes országok közvéleményében, amelyek terén az egyes tagállami és az európai közvéleményben tapasztalható attitűdök a kormányzati döntéshozatal szempontjából kiemelten fontos információtartalommal bírnak. A kutatásmódszertan - a korábbi eredményekkel való összevethetőség/összehasonlíthatóság érdekében - megegyezik az EU28 2016. és 2017. évi hullámában alkalmazott módszerrel az alábbi paraméterek szerinti, minden országban egységesen:
- CATI (számítógéppel támogatott telefonos interjú) módszer
- 1.000 fős minta országonként
- reprezentatív minta a legfontosabb szocio-demográfiai dimenziók szerint az egyes országokban (korcsoport, nem, településtípus szerint)
- célcsoport: felnőtt korú lakosság (18+)
- a kérdőív hossza átlagosan 15 perc
- országonkénti nyelvi kérdőív mutációk (az adott országban hivatalos nyelvek mindegyikén)
- az adatfelvétel eredménye (gyakoriság) 29 db (28 ország + 1 összesített) grafikus MS Power Point (.pptx) és MS Excel (.xls) formátumban
II. Adatfeldolgozás, elemzés - az adatfeldolgozással, elemzéssel összefüggő elvárások
Kvantitatív közvélemény-kutatási elemzés az EU 28 tagállamára vonatkozóan, amely aktuális társadalmi, politikai és közéleti témákat vizsgál az európai- valamint az egyes országok közvéleményében az alábbi paraméterek szerint:
- az elemzés alapját a 29 db (28 ország + 1 összesített) grafikus MS Power Point (.pptx) és MS Excel (.xls) formátumú adatbázis képezi, az elemzés szükséges minden ország lakosainak, valamint az EU teljes lakosságának véleményére kiterjedően
- az elemzési tevékenység az alábbiakat foglalja magában:
o adatfeldolgozás 
o az eredmények és összefüggések táblázatos összefoglalása, amely bemutatja a gyakoriságokat és a kontingencia-táblákat
o az eredmények és a főbb összefüggések összefoglalása PPT formátumban; 29 prezentáció, egyenként legalább 20 dia terjedelemben
o írásos összefoglaló MS Word formátumban országonként legalább 20 oldal terjedelemben
- az adatfelvétel alapján elkészülő elemzés összevetése az „EU28 2016. eredményeivel”, az „EU28 2017. eredményeivel” és longitudinális elemzések elkészítése
- személyes prezentáció a megrendelővel egyeztetett helyszínen és időpontban
- az elemzés nyelve: magyar 
III. Projektmenedzsment tevékenység - a projektmenedzsmenttel összefüggő elvárások
A projektmenedzsment tevékenység célja a szolgáltatás során létrejövő termékekkel kapcsolatos projektmenedzsment feladatok elvégzése, azaz a szolgáltatáshoz kapcsolódó észrevételek befogadása, nyilvántartása, a teljesítés folyamatában az átláthatóság és a határidő-betartás biztosítása, az elkészült termékek eljuttatása az ajánlatkérő (megrendelő) részére.
A nyújtandó szolgáltatással összefüggő további részletes követelményeket az ajánlattételi dokumentáció (közbeszerzési dokumentumok), illetőleg az annak részeként megküldött szerződéstervezet tartalmazza."
A pénzÜNKből pedig olyan objektív, tényalapú és valósághű tanulmányok készülnek majd, mint a most szeptember végén közzétett Szazadvéges anyag arról, hogy "Az ellenzék Brüsszelt, a magyarok a nemzeti szuverenitást támogatják". Kérdés: az ellenzék eszerint nem tartozik a "magyarok" közé? Tehát egy olyan szervezetet bíz meg a kormány egy 200 millió forintunkból megvalósuló felméréssel, tanácsadással, mely szervezet munkatársai, szerzői láthatóan nincsenek tisztában vagy a nyelvtannal/szövegalkotással, vagy esetleg tudatosan hazugságokat állítanak a népesség/a választók befolyásolása érdekében. A szervezet ráadásul a mostani tanulmányban úgy "brüsszelezik" és "strasbourgozik", hogy közben korábban uniós forrásból megvalósuló megbízásokat is kapott.
screen_shot_2018-10-01_at_16_31_16.png
A Századvég-ügy kapcsán talált másik érdekesség, hogy a betiltott lapszám  szerzői között egy államtitkár írása is szerepel: Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár szerzőtársával a "Járadék, mint a globális egyenlőtlenségek forrás" címmel írt tanulmányt. (Megkérdezzük György Lászlót (aki korábban a századvég egyik vezető elemzője is volt) , mi a véleménye a Századvég-lapszám letiltásáról, amint választ kapunk tőle, kiegészítjük a cikkünket.)
És akkor alább a fent ígért idézet a letiltott lapszám két tanulmányából:
1. Mihályi Péter és Szelényi Iván tanulmányából:
screen_shot_2018-10-01_at_10_19_30.png
És  még egy ugyaninnen
screen_shot_2018-10-01_at_9_59_27.png
2. Bod Péter Ákos tanulmányából:
screen_shot_2018-10-01_at_10_05_27.png
És még egy részlet, szintén Bod Péter Ákostól:
screen_shot_2018-10-01_at_10_24_54.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr9514274173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása