HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Orbán Viktor: A kormányzat ideológiai bunkóként forgatja a kereszténység kategóriáját

2018.01.04. 15:04 bozotharcos

Félreértés ne essék, ezt nem ma mondta a miniszterelnök, hanem vagy 25 évvel ezelőtt. Sőt, nemcsak ezt az ő szájából ma meghökkentőnek hangzó mondatot, hanem még olyanabb állításokat is megfogalmazott annak idején egy a Beszélő folyóiratban közölt beszélgetés során. Az akkori írás (beszélgetés Horn Gyulával, Orbán Viktorral és Tölgyessy Péterrel) címe ma is igen találó: "Elszabadult az úri pimaszság…” (  A fotó a Fekete Doboz videójából készült.)

screen_shot_2018-01-04_at_15_02_32.png
Néhány passzus, kommentár nélkül, az Orbán Vikor által a fent idézett beszélgetésben, 1992-ben mondottakból, a kiemelések a Bozótharc szerkesztője szerint ma leginkább releváns részeket jelölik:

"A harmadikfajta veszély nem az intézményekkel szemben próbált vagy alkalmazott lépésekből fakad, hanem a politikai kultúra csonkolásában, megzavarásában jelentkezik. Ilyen az, hogy a kormányzat ideológiai bunkóként forgatja a kereszténység kategóriáját, ideológiai fegyverként próbálja felhasználni az egyházakat. Ilyen, hogy a magyarság fogalmát úgy próbálja meghatározni, hogy kirekeszti belőle az ellenzéket, és saját magát a nemzet kizárólagos képviselőjeként tünteti föl. Ilyen a múlthoz való viszony: ők a tiszta múlt egyedüli folytatói. Az elmúlt negyven év alatt kialakult igazodási hajlamokat ideológiai törekvéseik szolgálatában próbálják fölhasználni. Nem kell az iskolákat formálisan, intézményesen alárendelni a kormányzatnak, még a területi KMB-nak sem kell alárendelni, elég ha odaszól egy budapesti kulturális bizottsági, oktatási bizottsági tag telefonon, mondjuk a KDNP-ből, és elmondja, milyen kifogás van az iskola működésével szemben, akkor bizony nagy a valószínűsége, hogy az iskola alkalmazottai automatikusan igazodnak ehhez, mert negyven év alatt azt tanulták meg, hogy igazából nem a formális utasítások a fontosak, hanem ezek az informális jelzések. Ez a harmadik csoport a leginkább veszélyes, hosszú távon ez roncsolja szét a politikai demokrácia alapjait, mert a szabadelvű politikai gondolkodást semmisíti meg, száműzi a közéletből. Nem akarom túlfeszíteni a dolgot: ez létező veszély, de nem arról szól, hogy mindjárt diktatúrát fognak itt bevezetni, vagy hogy el fogják lényegteleníteni vagy sikerrel lényegteleníthetik el a demokrácia intézményeit."

"Ahogyan a tisztelt politikus urak viszonyulnak általában a polgárokhoz, ez az úri pimaszság, ez tényleg elképesztő. Hadd mondjak egy példát, ami elsikkadt egyébként. Akinek van videója, és perverz módon föl szokta venni a parlamenti közvetítéseket, az emlékezhet rá, hogy hogyan történt Göncz Árpád fölköszöntése a 70. születésnapján. Antall Józsefet egyébként nagyon sok ok miatt én respektálom. De hogy a köztársasági elnöknek kelljen gratulálni a miniszterelnöknek, és a miniszterelnök csak három centire tud fölemelkedni, amikor gratulálni kell a köztársasági elnöknek, az ennek az úri pimaszságnak már egy tolerálhatatlan mértéke...."

"Azok a pártok fognak nyerni a következő választáson, amelyek az aktuálisan fölmerülő kérdésekre a legpraktikusabb és legpragmatikusabb válaszokat tudják adni. Hát ezért azt gondolom, hogy ilyen fátum nincsen, a sors nem rendelte el, hogy negyven évig kell ezeknek az uraknak kormányozni."

"Mindenfajta lehetőséget kihasználnak arra, hogy ideológiai alapon kétfajta pártot vázoljanak a közvélemény előtt. Az egyik, amely nemzeti, keresztény és tiszta múltú, a másik, nemzetietlen, keresztényietlen, és mocskos a múltja. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy ilyen irracionális metszet mentén vágják ketté a politikai tabellát, de ezt nem szabad hagyni. Nagyon fontos az együttműködés és minden az alkotmányos berendezkedést veszélyeztető lépésnél közösen kell föllépnünk – ezt elfogadom."

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr1213549477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.04. 15:34:30

A korai Orbán liberális tévelygő volt, aki Soros gazda kezéből evett.

exterminador 2018.01.05. 11:03:11

Még mindig meg tud döbbenteni a pálfordulásnak ez a mértéke.

morph on deer 2018.01.05. 11:56:36

Nem értem mi a probléma, hiszen szóról szóra azt teszi, amiről már akkor is beszélt!
Jó, hát az ellenkező oldalról, de a lényeg a lényeg, már akkor pontosan látta, hogy mik az autokrata, fasisztoid államvezetés jellemzői, és lám, nem tévedett!

A mi bölcs vezérünk!
Bizony!

Ballib vagyok rettegek 2018.01.05. 12:19:11

Soros számtalan politikust támogat, és próbál a céljai megvalósításához (nezetállamok megszüntetése, és globális hatalom kontrollálása civileken keresztül) fizetni, támogtani, képezni.

A számára megbízhatókról listát vezet, melyet az Open Society állított össze:
legacy.gscdn.nl/archives/images/soroskooptbrussel.pdf

Ezek között van, a korlátlan kvóta ötletét az EP-ben benyújtó és támogató, az országot és Orbánt támadó, és minden más Soros csicska is, közel 270-en, akik hűek maradtak Soroshoz, és a pénzéhez, és ezokból őt képviselik, nem az országukat, választóikat.

Orbán nincs közöttük.

morph on deer 2018.01.05. 14:07:21

@Ballib vagyok rettegek:

Ez így igaz!
Orbán nem Soros, honem Putyin listáján van.
süti beállítások módosítása