HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Kalasnyikov-mintás szőnyeg tankokkal: a mai életünkre is kihat a "Szovjetunió Vietnámja"

2017.09.06. 13:40 bozotharcos

Érinthető közelségbe hozza a több, mint másfél millió ember halálát követelő afganisztáni háború történetét egy szeptember 17-ig látogatható kiállítás, a CEU keretein belül működő Blinken OSA Archívum Centrális Galériájában. S hogy a téma miért érdekes ma, azt remekül összefoglalja a tárlat bevezető szövege: "Az új típusú iszlám radikalizmus, amely mindmáig nagy hatást gyakorol az egész világra, részben az afgán-szovjet háború véres csataterein született meg. Ma már tisztán felismerhető a kapcsolat e háború fatális következményei és a globális terrorizmus felerősödése, 2001. szeptember 11-i terrortámadás és utóhatásai, és az ezredforduló utáni megannyi baljós fejlemény között, beleértve napjaink migrációs válságát. Az afgán-szovjet háború része a jelenünknek." 

tankosgra_na_t.jpg

Az európaiak többsége a közelmúltban dél-keletről és délről menekülő tömegek megjelenéséig nem nagyon foglalkozott a "látókörön kívül eső" országgal, s az ottani helyzettel, és az európai média ingerküszöbét is többnyire csak egy-egy kiemelkedően sok áldozattal járó vagy a nyugati országokat (követségi épületeken  keresztül stb.) közvetlenül érintő robbantás érte el. Az OSA "Afganisztán, birodalmak temetője/ A szovjet háború címmel rendezett kiállítása most a helyszínről származó tárgyak és fotók segítségével teszi szinte kézzel foghatóvá azt a háborút, aminek a következményei a mai napig hatással vannak az ország, a régió és mindannyiunk életére, s amiről annak idején a korabeli szocialista magyar média egy erős szűrőn keresztül tudósított csak. 

A szovjet katonai beavatkozás Afganisztánban 1979. december 27-én kezdődött, s a szovjet csapatok csak egy évtizeddel később 1989. február 15-én hagyták el az országot. Az afganisztáni háború során 1,5 millió afgán halt meg, és több mint 5 millióan kényszerültek elmenekülni, a szovjet oldalon a veszteség 26 660 halott és 30 000 sebesült volt.

kalastank.jpg

screen_shot_2017-09-06_at_10_52_45.png

Ez a kiálltás egy múltbeli, de a jelenünket ma is befolyásoló következményekkel járó eseményt mutat be, élethű képet festve az ott élők mindennapjairól arra emlékeztet (többek között például egy tizenéves "hadifoglyokat" és a havas hegyen át menekülő kislányokat ábrázoló képekkel is): milyen rettenetes egy háború sújtotta országban élni....

 "A hidegháború vége és a Szovjetunió összeomlása azonban nem hozott békét Afganisztán népeinek. A háború romba döntötte az országot, és olyan feszültséget, ellenségeskedést hagyott hátra, amely újabb polgárháborúba taszította Afganisztánt, amely lényegében máig nem ért véget. Ráadásul a hidegháború utolsó nagy fegyveres konfliktusa a hidegháború utáni korszak első nagy összecsapásának is bizonyult."

kalasnyikov.jpg

A Blinken OSA Archívum kiállításán bemutatott tárgyak, képek, filmek, dokumentumok a Zammis Schein afgán gyűjtemény, a Kabuli Egyetem Afgán Központja, a jekatyerinburgi Surávi Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia Keleti Gyűjteményének a darabjai. A kiállítás kurátora Dobrovits Mihály, Mink András, szaktanácsadó: Zammis Schein. A kiállítás 2017. június 22-től szeptember 17-ig hétfő kivételével minden nap 10-től 18-ig ingyenesen látogatható. (Centrális Galéria, Blinken OSA Archívum 1051 Budapest, Arany János utca 32.)kalasnyikov.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr2712807066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2017.09.07. 11:41:02

gondolom..., majd kártérítik őket is hetedíziglen az évekig elszenvedett borzalmakért ????!!!!
süti beállítások módosítása