HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

A katasztrófavédelem is kiszállt, tényleg veszélyes azbeszt lehet a Városligetben

2017.08.31. 09:06 bozotharcos

Bár korábban több körben is tagadta a Városliget Zrt. és az alvállalkozói, hogy veszélyes azbeszt előfordult volna a városligeti régi épületek bontásánál, a civilek által elvégeztetett laborvizsgálat most bebizonyította a rákkeltő anyag jelenlétét, s úgy tűnik a hatóságok is elkezdték komolyan venni a Ligetvédők régóta hangoztatott aggályait. A rendőrség, a tűzoltóság, majd  a katasztrófavédelem  mobil laborja és három szakembere is kiszállt a helyszínre szerda délután. A Katasztrófavédelem szerint ők nem árulhatják el, hogy milyen eredménnyel jártak, mivel a rendőrség  hívta ki őket, ezért hozzájuk kell fordulnunk újabb kérdéssel. (Fotó: Ligetvédők)

screen_shot_2017-08-31_at_8_29_39.png

 

"Bizony, bizony megint a ligetvédőknek lehet igazuk. A lebontott Pecsa területén veszélyes azbeszt van. A katasztrófavédelem a helyszínen. Jön a mobil labor." -írta meg egy a Ligetet védő civil aktivista egy a témával foglalkozó csoportban. (Fotók: Ligetvédők)

 

vlcsnap-2017-08-31-08h48m56s448.jpg

vlcsnap-2017-08-31-08h50m16s920.jpg

azbesztliget.jpg

 

A Városliget Zrt. hónapokon át mellébeszélt és titkolózott azbeszt-ügyben – derül ki a Ligetvédők által most közzétett részletes összefoglalóból. (2017. június 11 -én a Ligetvédők adatigénylést adtak be: az azbesztmentesítés munkatervét és a szállítólevelet kérik. 2017. június 26-án az adatigénylésére a Zrt. válasza: "az adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános".)

A  civilek közleménye súlyos állításokat fogalmaz meg:

"Az azbesztmentesítés elmaradása és a por megkötésének hiánya miatt is számos alkalommal kértünk rendőri intézkedést, ám törvényi kötelezettsége ellenére (https://goo.gl/zhqWEf) sem a Rendőrség, sem pedig az Építésfelügyeleti Hatóság nem gondoskodott a veszély elhárításáról, a szabálytalan bontás leállításáról, ahogyan korábban a Hungexpo-épületek és a Közlekedési Múzeum bontása során sem."

A civilek a többszöri elutasítás után úgy döntöttek, maguk végzik el a hatóságok dolgát. Először egy céget kerestek meg, hogy megkérjék, vizsgáljanak meg néhány, a Ligetvédők által azbeszt-gyanúsnak talált  anyag-darabot. Ám a civilek szerint (mivel politikailag "kényes" ügyről van szó) amikor kiderült, hogy ők a megrendelők a feladatra, a cég többé nem válaszolt a megkeresésekre. Ekkor egy újabb céget kerestek meg az anyagok megvizsgálásával, de ezúttal magánszemélyként, nem pedi a Városligeti beruházás ellen tiltakozó aktivistaként. 

"Az eredmény egyértelműen igazolta a feltételezésünket: a vizsgált anyagminta kétfajta rákkeltő azbesztet, krizotilt és krokidolitot is tartalmaz."

screen_shot_2017-08-31_at_8_51_58.png

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának sajtóosztályától megkérdeztük, hány és milyen szakemberrel szálltak ki a helyszínre, illetve mit vizsgáltak ott. A szervezet szóvivője Kisdi Márk Máté főhadnagy annyit mondott a Bozótharc szerzőjének, hogy tegnap hárpm fővel és egy mobil laborral szálltak ki a helyszínre a rendőrség kérésére, de azt, hogy ott mit találtak, csak a rendőrségtől kérdezhetem meg.

UPDATE:

Csütörtök reggel megjelent a  helyszínen a Pest megyei kormányhivatal környezetvédelmi hatóságként.

kormanyhivatal.jpg

UPDATE 2:

Az ORFK egyelőre annyit válaszolt, hogy nem értik miért a rendőrségnek tesszük fel ezeket a kérdéseket, majd a BRFK-hoz irányítottak bennünket. 

A civilek így emlékeznek arra, hogy mi is történt szerda délután:

"A bejelentés után először 2-3 rendőr szállt ki. Ők a tűzoltókat hívták ki, akik nem értették miért vannak ott, és jelentették az esetet a katasztrófavédelemnek, ők is hárman jöttek, azt hiszem. Amikor  a katasztrófavédők megérkeztek, ők úgy nézett ki, teljesen megértették a helyzete.  A rendőrség írásban azt hiszem nem ismerte el, csak szóban említette, hogy a katasztófavédelem (?) megerősítette, hogy jogos a bejelentésünk, veszélyes hulladékról van szó, amivel valamit kezdeni kell."– számolt be a Bozótharcnak az egyik aktivista.

 A Ligetvédők szerint komoly mulasztás történt, amely emberéleteket követelhet, "a veszély ráadásul jelenleg is fennáll, hiszen a bontási területen az azbesztes törmelék szabadon hever, és az időjárási viszonyoktól függően több-kevesebb azbesztpor juthat a Városliget levegőjébe és a talajba is. A megváltozott körülmények hatására a különböző mikroorganizmusok is elkezdik kioldani a cementanyagból az azbesztet, amit azután a szél mindenfelé szétfúj." (Fotó: Ligetvédők)

azbesztmarkolo.jpg

A civilek közleménye így összegzi a történetet:

"A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Hungexpo épületekhez hasonlóan a Petőfi Csarnoknál sem végezte el a tényleges azbesztmentesítést. Nagyon is úgy tűnik, hogy a beruházó azbesztmentesítés nélkül végeztette volna el a bontást, ha azt senki nem követeli rajtuk. Ez derül ki az első szerződésekből, bontási tervekből, amelyekben nem szerepel az azbesztfelmérés, holott az kötelező lenne. Ahogy kiszivárgott a gyanú az azbeszt jelenlétéről, hirtelen elkezdtek a problémával foglalkozni, de – amint az látható – a teljes körű azbesztmentesítés nem történt meg."  

A civilek teljes közleménye itt olvasható.

Az  egyik fontos részlet az anyagból:

"Az azbeszt veszélyességét növeli, hogy hatása nem ismerhető fel azonnal, a megbetegedés az azbeszt hatásának való kitettség kezdetétől számított 10-40 év alatt alakulhat ki. Emiatt a munkavállalókban nehezen alakul ki veszélyérzet az azbeszttel kapcsolatban. Így a munkáltató fokozottan felelős a munkavédelmi szabályok betartásában, és betartatásában, az érintett dolgozók tájékoztatásában."

UPDATE 3

Bár a rendőrség válaszát délelőtt óta várjuk arról, hogy mit talált pontosan a katasztrófavédelem mobil laborja tegnap a helyszínen(utóbbiak szerint ők maguk nem adhatnak nekünk erről információt), árulkodó jel, hogy most már  a tv-stábok is csak védőfelszereléssel dolgoznak a helyszínen.

screen_shot_2017-08-31_at_12_14_20.png

A védőfelszerelést a helyszínen lévő civilek  és az odaérkező stábok szerezték be, a délelőtt a helyszínen járt környezetvédelmi hatóságtól (érdi kormányhivatal) semmilyen információt nem kaptak az ott tartózkodók. A Ligetvédők egyik képviselője, Székely Balázs még annyit mondott: "kezd feltámadni a szél (ami a mérgező azbesztport szétfújja)...."

Újabb UPDATE (2017. augusztus 31 23:00)

A BRFK egy órája válaszolt a kérdéseinkre:

 "A rendőrségre 2017. augusztus 30-án érkezett bejelentés, hogy a Városligetben a Petőfi Csarnok területén nagy mennyiségű azbeszt van szétszórva. A rendőrök a helyszínre kimentek, majd értesítették a Katasztrófavédelmet, akik közvetlen életveszélyt nem állapítottak meg. A bejelentő a bejelentését követően nem tett feljelentést a XIV. kerületi Rendőrkapitányságon, hanem az általa a helyszínen elmondottakat a rendőrkapitányság feljelentésként értékelte, melynek tartalmát vizsgáljuk."

Ez már a pontosított változat, az első válaszukban "elzárt építési területet írtak", a bejelentő a Bozótharc kérdésére azt mondta: szerinte nem egy elzárt hanem mindenki által használt területen van a veszélyes azbeszt.)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr512792122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

báró Csekonics 2017.08.31. 13:44:07

szuper, csak néhány játszótér van a közvetlen közelben, meg a kresz-park
jövő hétvégén meg félmaraton lesz arrafelé, párezer lihegő futóval :-/
süti beállítások módosítása