HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Jávor: Az Európai Bizottság is a magyar kormány keze alá játszik?

2017.05.02. 16:28 bozotharcos

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő szerint az elmúlt 5 hónapban senki nem tudott magyarázatot adni az égető kérdésre: vajon mik azok a technikai paraméterek, amelyek a Roszatomon kívül mindenki mást kizártak a Paks II. projektből. Így azt sem tudni, miért állt jogában a magyar kormánynak az EU-ban kötelező közbeszerzési eljárás elhagyása.javorbenedek.JPG

Jávor most Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordul, mert  szerinte "úgy tűnik még a Bizottságban sem tudja senki pontosan mit jelent az a technikai kizárólagosság, ami miatt  az Európai Bizottság 2016 novemberében lezárta a Paks II közbeszerzésének hiánya miatt indított kötelezettségszegési eljárását."

Magyarországon nem készült egyetlen olyan szakvélemény vagy tanulmány sem, amely szerint csak a Roszatom felel meg a magyar előírásoknak, sőt a második Orbán-kormány komoly tárgyalásokat folytatott más erőműépítő céggel is, mielőtt az orosz félnek adták a megbízást.” - hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő.

Jávor az ügyben az Országos Atomenergia Hivatalt, az MVM Paks II. projektcéget, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, a Paksi Atomerőmű Zrt.-t és a Miniszterelnökséget is megkereste azt tudakolva, hogy bármelyik szereplő készített-e a tender elhagyását megalapozó elemzést vagy szakmai anyagot. A válaszok egytől egyig tagadták, hogy ilyen anyagot bármely érintett készített volna. 

Döbbenetes, hogy az Európai Bizottság is a magyar kormány keze alá játszik, és ők sem hajlandóak információt adni a döntés indokairól.” – mondta a Párbeszéd képviselője, aki szerint ez azt támasztja alá, hogy Paks II. tenderének hiányát a Bizottság politikai okokból hagyta jóvá, és az eljárást megalapozott indokolás nélkül szüntette meg. "Ennek a gyanúnak a tisztázása az Európai Bizottság felelős igazgatóságai együttműködésének hiányában Juncker elnök feladata" – szögezte le Jávor -

 

6 komment

Címkék: Paks Európai Bizottság Jávor Benedek Országos Atomenergia Hivatal Juncker MVM Paks II Paksi Atomerőmű Zrt.

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr1212474643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.03. 05:04:51

Az EB egyszerűen nem tudott érveket felhozni az olcsó, tiszta energia ellen, ennyi az egész.

bigdata 2017.05.03. 05:36:54

@MaxVal BircaMan HJCD: ez hogy jön ide, most Pask II-ről volt szó.

Nincs közöttünk csicska 2017.05.03. 05:42:58

persze hogy politikai okból hagyta jóvá a Bizottság

gondolható hogy JB levele hova kerül majd politikai okokból ezek után

a szégyenszájú nem sokáig pusztíccsa már ott a kenyeret

Ellen Virag 2017.05.03. 06:08:18

Még valaki csodálkozik?

Pipas 2017.05.03. 08:13:35

A gyurcsány kormány azt mondta, hogy kell paks 2.
A fidesz kormány azt mondta, hogy kell paks 2, éíptsék az oroszok.
A eu azt mondta, hogy jó.

Következtetés? Már az eu-t is az orbán irányítja... anyám!
süti beállítások módosítása