HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Így kérik számon Orbánt ma délután Brüsszelben

2017.04.26. 14:22 bozotharcos

A magyarországi alapjogok helyzetéről vitáznak a képviselők az Európai Parlamentben szerda délután Frans Timmermanssal, a Bizottság alelnökével és Orbán Viktor miniszterelnökkel. A vitán valószínűleg szóba kerül a CEU-t érintő új felsőoktatási törvény, a civil szervezetekkel kapcsolatos jogszabályok szigorítása, a menedékkérők automatikus őrizetbe vétele, valamint a médiapluralizmus és az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdése is. Ma délelőtt kiderült: eljárás indul Magyarország ellen a CEU-törvény miatt. A délutáni vita itt követhető, a sajtótájékoztatóról pedig itt lesz élő közvetítés.

viktor-orban.jpg

Az EP tájékoztatás irodája által közzétett információ alapján a felszólalók sorrendje az allábbi lesz a délutáni  plenáris vitán 3 órakor, az 1. napirendi pont (Vita Magyarországról) során:

  1. Franz Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke
  2. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke
  3. Politikai csoportok vezetői
  4. európai parlamenti képviselők
  5. catch-the-eye
  6. Franz Timmermans

(Orbán Viktor kérte a válaszadás lehetőségét minden esetben.)

A plenáris vitát követően  sajtótájékoztató lesz délután 5-től, ezen részt vesz majd Schöpflin  György EP-képviselő, Orbán Viktor, Rogán Antal, a miniszterelenök kabinetfőnöke, Trócsányi László Igazságügyminiszter és Havasi Bertalan, a Miniszterelenök sajtófőnöke is.

Februárban, az állampolgári jogi bizottság is megvitatta a magyarországi helyzetet.

Vita az állampolgári jogi bizottságban (2017. február, angolul)
Frans Timmermans a Magyarországgal kapcsolatos jogi kérdésekről (2017. április 12.)
Az Európai Parlament 2015. június 10-i állásfoglalása a magyarországi helyzetről

A CEU szerda kora délután sajtóközleményben sürgette, hogy a brüsszeli vezetés után most már az Európai Néppárt is lépjen a Fidesz  demokráciaellenes lépései miatt:

"A Közép-európai Egyetem (CEU) tudomásul veszi az Európai Bizottság döntését a Magyarországgal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás megindításáról a felsőoktatási törvény nemrég elfogadott módosítása kapcsán. A döntés megerősíti a CEU álláspontját, hogy a törvény diszkriminatív és ellentétes az európai alapelvekkel.

„A CEU azt reméli, hogy az Európai Néppárt ezután felszólítja magyar partnereit, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket az Európai Bizottság ajánlásainak betartására, valamint hogy ez a magyar kormányt ösztönözni fogja gyors tárgyalások megkezdésére, hogy mielőbb megoldhassuk ezt a helyzetet”- mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. “A célunk az, hogy otthonunkban, Budapesten maradhassunk, és folytathassuk minőségi képzéseinket kettős, amerikai és magyar akkreditációnkkal, hogy továbbra is úttörő kutatásokat végezhessünk magyar és más európai intézményekben dolgozó kollégáinkkal együttműködve, és Budapestre hozzunk olyan tudósokat, akikkel együtt új tudást hozhatunk létre.”

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr6612456003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2017.04.26. 15:01:23

az oktatás nem Úniós hatáskör, úgyhogy gondolom majd tárgyalnak pár órát, aztán hazamennek

Larry Silverstein 2017.04.26. 15:07:25

'A CEU azt reméli, hogy az Európai Néppárt ezután felszólítja magyar partnereit, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket az Európai Bizottság ajánlásainak betartására'

A CEU felszólítja....hehe

'valamint hogy ez a magyar kormányt ösztönözni fogja gyors tárgyalások megkezdésére, hogy mielőbb megoldhassuk ezt a helyzetet”- mondta Michael Ignatieff'

Ignatiev még mindig azt hiszi hogy Orbán fog tárgyalást kezdeményezni vele....hihi

bozotharcos 2017.04.26. 15:07:45

a tudományos élet és az oktatás szabadsága viszont benne van az EU Alapjogi Chartájában, úgyhogy ezt most nem ússza meg lyna könnyen Monsieur Orban

bozotharc.blog.hu/2017/04/25/ceu_az_eu_alapjogi_chartajavl_megportugal_parlament_is_elutasitja_a_ceu-torvenyt

Larry Silverstein 2017.04.26. 15:25:06

@bozotharcos: Az oktatás szabadságát senki sem fenyegeti.

A CEU kivételes helyzetére azonban ez a kormány nem kíváncsi. Ha az amerikai kormány kíváncsi, akkor majd segít nekik, és akkor meghátrálunk, annyit nem ér. De úgy néz ki az amerikai kormány szarik a CEUra, az EU meg nyugodtan indíthat kötelességszegési eljárást, van már legalább 20 évek óta folyamatban.

a CEUnak meg van 6 hónapja, hehe

ogli dzsí 2017.04.26. 15:32:11

Azért ilyen szövegek után mint amit ez az Ignatiev lenyom, pofa leszakad besza-behu.

Szimplán fel kell kérni őket hogy menjenek máshova európai értéket oktatni a volt kanadai libsi és a volt náci filantróp vezetésével. Kemény hogy ők akarják megmondani hogy kéne szabályoznunk az ő müködésüket.

chrisred 2017.04.26. 16:04:11

A süketek párbeszédét is vitának nevezik? Orbán kiment Brüsszelbe, hogy orosz állami propagandaszövegeket olvasson fel.

Nietzsche__ 2017.04.26. 16:14:33

Állítsuk meg MOSZVÁT!

arckönyv 2017.04.26. 16:17:48

@MaxVal BircaMan HJCD: a fidesz meg a birkái nagyon egymásra találtak, szerettek álomvilágban élni és elhinni a saját hazugságaitokat. mondjuk az ilyeneknek általában zárt osztály a vége.

morph on deer 2017.04.26. 16:42:19

@Larry Silverstein:
"Ignatiev még mindig azt hiszi hogy Orbán fog tárgyalást kezdeményezni vele....hihi"

Hát, ha továbbra is ilyen "ügyesen" és "hozzáértően" folytatja vezéred a "pávatáncát" az még előbb megtörténik mint az orbán-Trump találkozó, akarsz fogadni?
:)

morph on deer 2017.04.26. 16:45:20

Lám, bebizonyosodott, hogy Soros repülővel utaztatja a tüntetőket!

Vagy valaki más?

index.hu/kulfold/2017/04/26/brusszelben_felfedte_magat_egy_magyar_alcivil_szervezet/

Indriq 2017.04.26. 17:00:46

@Larry Silverstein: te amúgy debil vagy?

"'A CEU azt reméli, hogy az Európai Néppárt ezután felszólítja magyar partnereit, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket az Európai Bizottság ajánlásainak betartására'

A CEU felszólítja....hehe"

Leírsz egy mondatot és a következőben már hazudsz is. Ne legyél már kósább kósánál. :)

Brix 2017.04.26. 17:20:54

Orbán Viktor jól tette, hogy elment erre a vitára, hiszen újra leiskolázta a liberális/szoci/zöld képviselőket. Logikus volt összeszedett, jól megválaszolta a kérdéseket. A baloldal megint felszólalt a migránsok érdekében, aminél rosszabb reklám nem kell... A CEU ügye csak egy álprobléma, amire jól fel lehet építeni az ország szuverenitása elleni támadásokat...

ogli dzsí 2017.04.26. 17:35:57

@Brix: Így van, semmi meglepő nem történt mindenki mondta a magáét.

azt jónapot
süti beállítások módosítása