HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Magyarország másodlagos frissességű tagállam lesz az Unióban?

2017.03.01. 14:00 bozotharcos

"Beérett Orbán és más euroszkeptikus közép-kelet-európai vezetők populista politikájának gyümölcse." – jelenti ki Jávor Benedek európai parlamenti képviselő mai közleményében. A politikus szerint ugyanis esélyes, hogy az Európai Unió "többsebességes üzemmód"-ra kapcsol: más kategóriába kerülhetnek az uniós egység kapcsán kevésbé lelkes,  folyton  kritikát hangoztató államok és az EU-n belüli szorosabb együttműködést sürgetők. Jávor szerint ez végleg konzerválná Magyarország peremre szorultságát, periferiális helyzetét.

euke_rdo_jel.jpg

"Jean-Claude Juncker ma délután mutatja be az Európai Parlamentben az EU jövőjéről készített ún. "Fehér könyvet". A dokumentum várhatóan négy vagy öt forgatókönyvet fog tartalmazni a lehetséges kimenetelekről. Ezek közül néhány eleve esélytelen, és csak a teljesség kedvéért szerepel az anyagban. A "business as usual", a minden menjen tovább mint eddig modell nyilvánvalóan nem működik, épp ez vezetett a jelenlegi válsághoz. Ugyanígy elméleti lehetőség csupán az ún. Verhofstadt-projekt, a föderális Európa megteremtése, ennek a politikai feltételei nem adottak, a jelenlegi tagállamok jelentős része egyértelműen szemben áll ezzel az elképzeléssel.

Mi marad? Az összes többi verzió gyakorlatilag azt jelenti, hogy beérett Orbán és más euroszkeptikus közép-kelet-európai vezetők populista politikájának gyümölcse. Európa magországai és az EU vezetői eljutottak a logikus következtetésre: nem lehet folytatni az EU integrációjának elmélyítését olyan tagállamokkal, akik ebben nem akarnak részt venni. Nem lehet megtagadni viszont ezt a lehetőséget azoktól az országoktól, amelyek úgy gondolják, hogy csak egy szorosabban együttműködő EU keretein belül lehetnek sikeresek a világban. Ez pedig a többsebességes Európát jelenti. Olyasmit, amit a 2004 óta csatlakozott tagállamok sokáig fenyegető veszélyként kezeltek, most azonban ők maguk harcolták ki maguknak. Aligha kétséges, hogy az EU jövője ebbe az irányba megy: további integráció, erősödő együttműködés a tagállamok egy része között, és az ebből való kimaradás, és várhatóan a meglevő keretek lassú eróziója mások részéről.

Nem kétséges persze, hogy az EU jelenlegi keretei megérdemlik az élénk kritikát. Az is biztos, hogy az egyensúlytalanságok kiküszöbölése, a bizalom visszanyerése nem megy alapvető intézményi változások, az EU-s projekt újragondolása nélkül. Orbánék azonban nem ebben utaztak az elmúlt években, hanem napi politikai célú érdemi vízió nélküli bomlasztásban. És pontosan az is történik, ami ebből egyáltalán kisülhetett, és ami az összes lehetséges kimenetel közül az egyik legártalmasabb Magyarország számára. A többsebességes Európa végleg konzerválja Magyarország peremre szorultságát, periferiális helyzetét. Magyarország felzárkózási álmai, amelyek részben az EU, részben a mindenkori magyar kormányok hibái folytán a csatlakozásunk óta eltelt 13 évben sem váltak valóra, végleg szertefoszlanak. Kedves magyarok, itt ragadtunk azon a bizonyos kompon, kitéve az irányíthatatlan sodródásnak. A víz pedig lefelé folyik - velünk együtt." – fogalmaz Jávor Benedek közleménye.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr4312304655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ogli dzsí 2017.03.01. 23:23:20

Odáig olvastam hogy Jávor Benedek.
süti beállítások módosítása