HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Brüsszel nem bír ellenállni a saját pecsenyéjüket sütögető tagállami vezetőknek

2017.02.03. 21:20 bozotharcos

Tagállami bontásban elemezte volna a korrupciós problémákat az  antikorrupciós uniós tanulmány, amiből idén végül mégsem lesz semmi- közölte a hírt a K-Monitor blogja. Pedig korántsem tűnik úgy, mintha ezen a téren minden rendben lenne az Unióban: Romániában éppen százezrek tüntetnek a korrupciós ügyek kezelése kapcsán hozott új törvény ellen, és most került nyilvánosságra az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) a jelentése a budapesti 4-es metró körüli pénzlenyúlásokról. Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos pedig a héten már 52. alkalmmal mutatott be uniós pénzekkel kapcsolatos magyarországi visszaéléseket. 

"Timmermans január végi levelében hosszasan tárgyalja, hogy milyen fontos lépéseket tett és tesz majd az EU a korrupció ellen, érdemi magyarázatot azonban nem adott arra, hogy a már nagyjából megírt, tavaszra szánt jelentést végül miért nem adja ki a Bizottság" – fogalmaz a K-Monitor írása. Hozzáteszik: korábban már megjelent egy hasonló jelentés 2014-ben , ami "nagyon sok ország vezetőjének nem tetszett, nem kizárt, hogy az ő nyomásukra hátrált ki a Bizottság a történet mögül". A K-Monitor szerint "különösen képmutató Timmermans és Juncker közös közleménye, amelyben a romániai eseményekre reagálva kijelentik, hogy "a korrupció elleni küzdelmet folytatni kell, nem visszacsinálni"."

A 2014-es tanulmányban Magyarország kapcsán többek között azt kifogásolták a tanulmány készítői, hogy a magyar kormány antikorrupciós tevékenysége csak a köztisztviselői korrupcióval foglalkozik és nem célozza meg a politikai vagy az egészségügyi korrupciót, s hogy probléma a klientúrák erősödése és a hatékony jogi fellépés hiánya, valamint a vagyonnyilatkozati rendszer hiányosságai, a közbeszerzési visszaélések és az átláthatósággal kapcsolatos hiányosságok. 

eucorruption.jpeg

Jávor Benedek EP-képviselő évek óta dolgozik a magyarországi és az uniós korrupció visszaszorításán, és sürgeti a hatékony intézményrendszer (magyarországi korrupció ellenes ügyészség, közös, Európai Ügyészség) létrehozását. Az idén tavaszra ígért európai korrupciós jelentés elmaradása kapcsán a  Bozótharcnak nyilatkozva kifogásolta, hogy szinte véletlenszerűen derült ki (egy az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság (LIBE)  vezetőjének a költségvetési ellenőrző bizottságból küldött  levélből) a beígért korrupciós jelentés elmaradása, és hangsúlyozta, hogy szerinte mennyire cinikus a  Bizottság ezt indokló magyarázata, mely szerint már amúgy is hatékony küzdelem folyik más módokon az unión belül a korrupció ellen.  Jávor szerint a korrupciós jelentés nagy része egyébként már el is készült, csak egyszerűen nem hozzák nyilvánosságra, pedig ebben, a korábbi jelentéstől eltérően a sokak által kért plusz fejezet is benne lett volna, amely az uniós intézmények korrupciós szempontú vizsgálatát is tartalmazta volna. Az EP-képviselő szerint a jelentés közlésének leállításáért a Bizottság legfelső vezetése, Juncker és Timmermans is felelős. 

javorbenedek.JPG

A K-Monitor az ügyet így összegzi:

"Nehezen érthető, hogy miért kell a fiókban tartani egy szinte kész, már régóta beígért anyagot. Elkeserítő, hogy az EU ennyire nem bír ellenállni a saját pecsenyéjüket sütögető tagállami vezetők nyomásának, különösen, hogy itt egy azokra nézve semmilyen kötelezettséggel nem járó jelentésről van szó. Felvetődik, mekkora az esélye annak, hogy valaha felálljon egy EU-s ügyészség, elkészüljön egy közös irányelv a közérdekű bejelentők védelméről, vagy valódi erőforrásokkal ruházzák fel a Európai Csalás Elleni Hivatalt, ha egy korrupcióellenes jelentés publikálása ekkora nehézséget okoz."

Szólj hozzá!

Címkék: korrupció Európai Bizottság Jávor Benedek Hadházy Ákos OLAF Juncker Timmermans Korrupcióinfó

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr4012180380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása