HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Finnországnak adna egy hegyet ajándékba Norvégia

2017.01.25. 12:53 bozotharcos

Míg más országok területekért háborúznak és falakat építenek, a norvégoknál felmerült, hogy puszta nagylelkűségből átadnának egy hegycsúcsot Finnországnak, mondván, ne már, hogy szegény finneknél egy domboldalon legyen az ország legmagasabb pontja..."Nem várunk érte semmit viszonzásul, Finnország függetlenségének a 100.évfordulójára, ajándékként adnánk, kedvességből" – idézi az esetről beszámoló The Independent című brit lap az ötlet gazdáját, egy nyugdíjas norvég geofizikust, Bjørn Geirr Harsson-t. Az ötletnek most már csupán a norvég alkotmány áll az útjába..... 

A hegy nagyobb része eleve  finn területen fekszik, ám a hegycsúcs a norvégoké. Az esetről film is készült, "Harc a születésnapi hegyért" címmel.

norveghegyajandek.jpg

“Az egész még 1972-ben jutott eszembe, amikor a finn-norvég határon gravitációs méréseket végeztünk. (...) Láttam, Finnország legmagasabb pontja egy domboldalon fekszik, hogy norvégiáé pedig egy hegyen, fotgtam magam és írtam a Külügyminisztériumnak azt javasolva,hogy a norvég nép adja át a fnneknek azt a hegycsúcsot." -fogalmaz a dokumentumfilmben az ötletgazda.

 screen_shot_2017-01-25_at_12_07_45_1.png

csakhegy.png

 

hegyvarossal.pngAz érintett terület polgármestere támogatja az ötletet, mert szerinte egymással területekértvitatkozó országok talán példát vennének róluk. A rendkívüli ajándék az ország területének módosításával járna: 31 méterrel húzódna a határvonal beljebb a norvég területen. Ráadásul a helyi lakók többsége láthatóan egyetért az ötlettel, és még a norvég miniszterelnök szerintis szép gondolat, bár ellentmond a norvég alkotmánynak az ország feloszthatatlanságát és területi sértehetetlenségét kimondó passzusával.

Ennek ellenére Geirr Harsson nem adja  fel, s abban reménykedik, hogy az ügyéről beszámoló dokumentumfilm segít majd meggyőzni az országa kormányát.....

 screen_shot_2017-01-25_at_12_07_54.png

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr6112152501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.26. 08:44:51

A szlovákok és a románok s visszaadhatnák ami a miénk volt 1000 (ezer) éven át. Felvidék, Erdély, etc. etc.

OkoskaTo:rp 2017.01.26. 08:51:15

Ez így, ebben a formában biztosan hülyeség. A legtöbb ország alkotmányában van valami a területi sérthetetlenségről. Aztán ehhez képest pl. legutóbb pár hónapja megváltozott Magyarország határa és területe. Igen egyszerű okból: a szlovák határon változott a folyómeder, és ezt követték le.

Ráadásul mivel nem a finnek vennék el, hanem a norvégok adnák, saját hatáskörben, a saját parlamentjük szavazhatná meg.
süti beállítások módosítása