HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Mi történt tegnap a paksi atomerőműben?

2017.01.19. 15:36 bozotharcos

"Tegnap műszaki okokból a paksi atomerőmű egyes blokkjának mindkét generátorát le kellett állítani, és a blokk átmenetileg kiesett a termelésből. Az eseményről a nyilvánosság nem a Paksi Atomerőmű Zrt.-től, a tulajdonos magyar államtól vagy a hatóságtól szerzett tudomást, hanem sajtóértesülések alapján." – fogalmaz Jávor Benedek EP-képviselő ma délutáni közleménye. Az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatásért felelős munkatársa a Bozótharc kérdésére annyit mondott:  "az 1-es blokkon volt 50%-os visszaterhelés, de aztán megoldódott." További kérdéseinkre írásban ígért választ.

A Paksi Atomerőmű weboldalán az alábbi hír olvasható:

"Üzemi esemény: 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés az 1. blokkon2017.01.18.
​2017. január 18-án 0:30-től a Paksi Atomerőmű 1. blokkját, villamos berendezés meghibásodása miatt 50%-os teljesítményszintre terhelik le. Az esemény a másik három blokk üzemelését nem befolyásolja.

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Tájékoztató és Látogatóközpont"

A hírre Jávor Benedek EP-képviselő ma délutáni közleménye hívta fel a Bozótharc blog szerzőjének a figyelmét. A politikus kifogásolta, hogy "Tegnap műszaki okokból a paksi atomerőmű egyes blokkjának mindkét generátorát le kellett állítani, és a blokk átmenetileg kiesett a termelésből. Az eseményről a nyilvánosság nem a Paksi Atomerőmű Zrt.-től, a tulajdonos magyar államtól vagy a hatóságtól szerzett tudomást, hanem sajtóértesülések alapján. Ez megerősíti azokat az aggodalmakat, amelyek az erőmű kommunikációs gyakorlatával és a nukleáris energia magyarországi felhasználásának nyilvánosságával kapcsolatosak."

A képviselő közérdekű adatgénylést adott be, hogy megtudja, pontosan mi is történt tegnap Pakson, és  felszólította a Paksi Atomerőművet, hogy "haladéktalanul részletekbe menően tájékoztassa a nyilvánosságot a meghibásodással kapcsolatos valamennyi releváns információról."

Jávor valószínűleg a Mi Időnk portál cikkére hivatkozhatott, melyben arra kérdezett rá a weboldal szerzője, hogy igaz-e, hogy 2017. január 18-án "előállt olyan üzemállapot, amikor az 1. blokk egyik gépegysége sem üzemelt". Az atomerőmű kommunikációs vezetője erre így válaszolt : "A villamos rendszer kialakításából adódóan bizonyos műveletet csak mindkét generátor hálózatról történő leválasztása után tudunk elvégezni. A művelet végrehajtását követően  az egyik generátor párhuzamos kapcsolása után a blokkot 50%-ra felterheltük."

Az Országos Atomenergia Hivatal, mint fentebb jeleztük, elismerte, hogy valami történt ("visszaterhelés") de a Bozótharc kérdéseire írásban ígértek választ. Amint ezt magkapjuk kiegészítjük a cikket. 

paks.jpg

Épp január 18-án közölt az MTI egy hírt " Biztonságosan üzemelnek az atomenergiát alkalmazó hazai létesítmények" címmel. a közleményből kiderült, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint összesen 28, biztonsággal kapcsolatos eseményt jelentettek 2016-ban, de a hétfokozatú nemzetközi eseményskála alapján ezek mindegyike a legenyhébb, skála alatti besorolást kapta.

Bejelentették azt is, hogy az OAH várhatóan az idén, az első félévben dönt a paksi atomerőmű új blokkjainak telephelyengedélyéről - ismertette Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes. A működő négy paksi blokk közül kettőnél már korábban engedélyezték az üzemidő hosszabbítását, tavaly a hivatal kiadta a harmadik blokk további 20 éves üzemeltetését lehetővé tevő engedélyt, a negyedik blokk üzemidő-hosszabbítására vonatkozó, tavaly decemberben beadott kérelemről pedig az idei év végéig dönt az OAH.

Update:

Az Atomenergia Hivatal időközben reagált  Bozótharc megkeresésére (erről újabb bejegyzés készült)

"2017. január 18-án 0:30 órakor transzformátor-meghibásodás megelőzése érdekében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei megkezdték az 1. blokk leterhelését. A villamosteljesítmény-csökkentését az 1. turbógépcsoporthoz tartozó főtranszformátor meghibásodásának megelőzése miatt kellett végrehajtani.

A blokk villamos teljesítménye kb. 02:30-ra érte el a 0 MW-ot. Azért kellett a teljesítményt eddig csökkenteni, mert a főtranszformátor üzemen kívül helyezéséhez a generátorok és a transzformátorok közötti vezetékszakasz teljes feszültségmentesítése szükséges. Miután a hibagyanús főtranszformátort kiszakaszolták, kb. hajnali negyed 4-re felterhelték a másik turbinát, így ettől kezdve a blokk 50 %-os teljesítményen üzemel. Ezen a teljesítményszinten működik a blokk jelenleg is. Az esemény nem érintette a másik három üzemelő blokkot, így azok teljes teljesítményen, biztonságosan üzemelnek. Az 1. blokkon a reaktor hűtése biztosított, a láncreakció szabályozott. Biztonságra gyakorolt hatása az eseménynek nem volt, csak termeléskiesést okoz. A reaktor jelenlegi, a nukleáris biztonsági szabályok szerint beállított üzemállapota időkorlátozás nélkül fenntartható, a szükséges javítások és ellenőrzések elvégezhetők. A szakemberek jelenleg a helyzet megoldásán dolgoznak. Az ilyen jellegű – biztonságot nem érintő – eseményeket az OAH részére nem kell bejelenteni, azonban az OAH a blokkleterheléssel járó esetekben is folyamatosan követi az atomerőmű állapotát."
A Paksi Atomerőmű is válaszolt – január 19-én – a sajtóban megjelent hírekre: "Nem állt le az egyes blokk, a hiba javítása folyamatban, az ellátás nincs veszélyben" címmel kiadott közleményben:
"A sajtóban megjelent hírekkel szemben az 1. blokk egyetlen pillanatra sem állt le. Annak ellenére, hogy az esemény nem érintette az erőmű nukleáris berendezéseit, és így biztonságra gyakorolt hatása nem volt - tehát bejelentési kötelezettséget nem jelentett - az atomerőmű azonnal közzétette a honlapján a meghibásodásról és leterhelésről szóló hírt. 2017. január 17-én 22 órakor egy esetleges transzformátor-meghibásodás megelőzése érdekében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei döntést hoztak az 1. blokk leterheléséről.
A művelet a szabályok betartásával, a MAVIR-ral egyeztetve, a HUPX közzétételi honlapon bejelentve zajlott. A helyreállítás megkezdésének érdekében a Paksi Atomerőmű szakemberei 2017. január 18-án 0:30-kor elindították az 1-es blokk leterhelését, majd rövid időre mindkét trafó működését leállították, ezt követően a blokk teljesítményét 50 százalékos szintre állították be. A szakemberek jelenleg a helyzet megoldásán dolgoznak, az esemény a másik három blokk üzemelését nem befolyásolta.

 

A létesítmény belső szabályzatának megfelelően a teljesítménycsökkenésről szóló tájékoztatás az eseményt követően megjelent az atomerőmű honlapján (Üzemi esemény: 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés az 1. blokkon, január 18. atomeromu.hu). A sajtóban megjelenő érdeklődés is a honlapon található információk nyomán jelentkezett.

 Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. mindent lépését előre egyeztetetten, a nyitott tájékoztatás kívánalmainak megfelelően, szakszerűen és felelősségének tudatában hajtotta végre. A társaság minden, a közvélemény félrevezetésére vagy megfélemlítésére alkalmas állítást és sajtóhírt határozottan visszautasít."

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr4412138331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gurigapapa 2017.01.21. 07:48:26

Esküszöm, nem értem, de lehet, hogy én vagyok figyelmetlen.

A posztíró illetve Jávor Benedek kifogásolja, hogy " Az eseményről a nyilvánosság nem a Paksi Atomerőmű Zrt.-től, a tulajdonos magyar államtól vagy a hatóságtól szerzett tudomást, hanem sajtóértesülések alapján"

Felette meg ott az aznapi közlemény az atomerőmű honlapjáról.

Mi van?

röf 2017.01.21. 07:59:49

Sokadik izzadtságszagú erőlködés az atomellenes setétoldalról.
A blokk nukleáris részén semmi probléma nem volt, sem a reaktorban, sem a primer, sem a szekunder körben.
Villamos oldalról volt egy üzemzavar, a generátorokon túl, feltételezem hogy a vill. szabadtéren.
Mint akármelyik másik szenes vagy gázos erőműben...
Még azt nem tudom, a szerző szándékosan rosszindulatú és ostoba, vagy ennyire futja....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.01.21. 08:06:17

Nagy ügy. Egy blokkhoz két generátor van kapcsolva. Valszeg az egyik beszart, erre levették a reaktor teljesítményét. Amit persze utálnak, mert rohadt kényes művelet. De a nukleáris berendezéseknek semmi problémájuk nem volt. Az agyatlan zöldek persze ezt egyből felfújják.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.01.21. 08:07:20

Kb olyan arányú ügy mint amikor otthon leverődik az egyik kismegszakító.

Medgar 2017.01.21. 09:20:33

Nem állt le az egyes blokk, a hiba javítása folyamatban, az ellátás nincs veszélyben2017.01.19.
A sajtóban megjelent hírekkel szemben az 1. blokk egyetlen pillanatra sem állt le. Annak ellenére, hogy az esemény nem érintette az erőmű nukleáris berendezéseit, és így biztonságra gyakorolt hatása nem volt - tehát bejelentési kötelezettséget nem jelentett - az atomerőmű azonnal közzétette a honlapján a meghibásodásról és leterhelésről szóló hírt.
2017. január 17-én 22 órakor egy esetleges transzformátor-meghibásodás megelőzése érdekében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei döntést hoztak az 1. blokk leterheléséről. A művelet a szabályok betartásával, a MAVIR-ral egyeztetve, a HUPX közzétételi honlapon bejelentve zajlott. A helyreállítás megkezdésének érdekében a Paksi Atomerőmű szakemberei 2017. január 18-án 0:30-kor elindították az 1-es blokk leterhelését, majd rövid időre mindkét trafó működését leállították, ezt követően a blokk teljesítményét 50 százalékos szintre állították be. A szakemberek jelenleg a helyzet megoldásán dolgoznak, az esemény a másik három blokk üzemelését nem befolyásolta.

A létesítmény belső szabályzatának megfelelően a teljesítménycsökkenésről szóló tájékoztatás az eseményt követően megjelent az atomerőmű honlapján (Üzemi esemény: 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés az 1. blokkon, január 18. atomeromu.hu). A sajtóban megjelenő érdeklődés is a honlapon található információk nyomán jelentkezett.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. mindent lépését előre egyeztetetten, a nyitott tájékoztatás kívánalmainak megfelelően, szakszerűen és felelősségének tudatában hajtotta végre. A társaság minden, a közvélemény félrevezetésére vagy megfélemlítésére alkalmas állítást és sajtóhírt határozottan visszautasít.

Medgar 2017.01.21. 09:22:01

Ok, hogy hülyék vagytok, de olvasni megtanulhatnátok, ha már írni sikerült...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.21. 10:19:23

@röf:

Az atomellenes lobbi már akkor is atoombalesetről óbégat, ha az erőmű WC-jében kiég a villanykörte.

csentecsa 2017.01.21. 10:48:47

Biztos a Putyin rendelte el, hogy zavart keltsen, mielőtt lerohanja kis hazánkat..:)

Willkommenskultur 2017.01.21. 11:15:49

Örülök hogy végre lecserélik Paks2re.

ogli dzsí 2017.01.21. 11:20:37

Valami qrva nagy probléma van ott a biztonsággal ha Jávor Benedeket az atomerőmühöz engedték.

Az ilyen terroristagyanús véglényeket normális országban ebihal korában verik széjjel szívlapáttal.

sőőtnagyonis 2017.01.21. 12:49:15

Jáj az új reaktorok olyan turbinára adják a gőzt, ami közös tengelyen van!
Akko most satufék esetén mind a két blokk kiesik?
A két erőmű párhuzamos üzemeltetése olyan szabályozási nehézségekhez vezet, amellyel az elektromos berendezések is határértékre igénybe lesznek véve!
Ki lát bele azokba a bonyodalmakba, amik két erőművet ilyen rendkívüli helyzetbe hozhat?

bozotharcos 2017.01.21. 14:51:30

@gurigapapa: valószínűleg arra gondolt, hogy a közszolgálati médiában stb nem jelent meg semmi.

bozotharcos 2017.01.21. 14:53:09

@röf: a szenes vagy gázos erőművek sokkal kevésbé kockázatosak, mint egy nukleáris erőmű, ezt nem kell magyarázni részletesebben szerintem, és épp emiatt fontos a pontos és gyors tájékoztatás amikor valami történik.

röf 2017.01.21. 15:05:46

@bozotharcos:
Hogy meghibásodik egy főtrafó vagy egy hónaljtrafó, az fűtőanyagfüggetlen.

bozotharcos 2017.01.21. 15:08:20

szerintem nem teljesen. egy ilyen meghibásodásból a feltételezésem szerint könnyen lehet tűz akár. És az a jó, ha bármilyen rendkívüli esemény esetén minél szélesebb körben emgy ki tájékoztatás a félreértések elkerülése végett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.21. 15:24:18

@bozotharcos:

Azt ugye vetted, hogy NEM volt meghibásodás? Épp annak megelőzése érdekében álltak le.

"a szenes vagy gázos erőművek sokkal kevésbé kockázatosak, mint egy nukleáris erőmű, ezt nem kell magyarázni részletesebben szerintem"

De csak szerinted. Főleg a szenes erőművek sokkal, de sokkal több ember halálát okozták, mint a nukleáris erőművek, és ez a megtermelt energia arányában is igaz. Gondolj csak a bányászbalesetekre vagy a bányászok átlagnál koraibb halálára. Vagy akár a szénerőművek által kibocsájtott rákkeltő és egyéb káros anyagokra (por, kénvegyületek, korom) és üvegházgázokra. De meg fogsz lepődni: egy szénerőmű által kibocsájtott radioaktív anyagok mennyisége vetekszik egy etomerőműével.

csentecsa 2017.01.21. 17:45:09

@bozotharcos: Mindössze annyi a gond velük, hogy igen magas a co2 kibocsátásuk, és a szenes erőművek még jó sok káros anyagot is okádnak magukból naról -napra. Tényleg veszélytelenek..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.21. 22:04:02

@molnibalage:

Az ám, @bozotharcos: , még az oly zöld (?) napelem is 11-szer több emberéletet követel egységnyi megtermelt energia után, mint az atomenergia.

Abba a hibába esel, mint azok, akik pl. a légi közlekedést kockázatosabbnak tartják az autóközlekedésnél. Pedig csak arról van szó, hogy ha lezuhan egy gép, akkor egyszerre sokan halnak meg, a hír pedig bejárja a világsajtót, míg a mindennapos autóbalesetek nem. De attól még utaskilométerre vetítve a légi közlekedés jóval biztonságosabb.

Persze ha zsigerből ellenzed az atomenergiát, akkor minden érvelés kár beléd.