HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

"Azt sem fogják neked elhinni, ha kérdezel" – üzenték a Városliget Zrt.-nek

2016.12.15. 10:15 bozotharcos

180 fa pusztulhat el a  Ligetben az átültetések miatt: az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás – állítja a Greenpeace közleménye. A szervezet felszólítja a Városliget Zrt., hogy óvja meg Budapest egyik legrégibb közparkjának a fáit és faátültetéseketet csak szakszerűen, megfelelő előkészítéssel végezze. A Levegő Munkacsoport "Faátültetési gyorstalpaló és tíz tanács kezdő ligetpusztítók részére" címmel adott tanácsot a Liget átalakítását irányító cégnek.

Ha a volt Hungexpo területén napok óta zajló faátültetések az eddigiekhez hasonlóan, előkészítés nélkül folytatódnak tovább, a károk visszafordíthatatlanok lesznek, a fák nagy eséllyel el fognak pusztulni. Márpedig a Városliget Zrt. saját bevallása szerint még legalább 180 fa átültetését tervezi csak az új épületek miatt - emlékeztet a Greenpeace.

A zöldszervezet szerint a fapusztulás az alábbi szakmai szempontok figyelembevételével lehetne elkerülhető:

  • 20 évnél idősebb fa átültetéséhez minimum két évre van szükség.

  • Az idős fák esetében a lehető legnagyobb gyökérzetet meghagyva kell azokat körbeárkolni, növekedési hormonnal kezelni, öntözni, párásítani minimum egy éven keresztül.

  • A körbeárkolás és metszések után az árkot humuszos földdel kell visszatemetni a hajszálgyökér képződés érdekében.

  • A hajszálgyökerek és bizonyos fonalgombák szimbiózisa biztosítja a fának a tápanyagfelvételt. Ez az ún mikorrhiza kapcsolat. Ha nincs hajszálgyökér képződés és a fa elveszti egy gyors átültetéssel a gyökérzete 70%-át, akkor elpusztul.

  • A fa lombkoronáját átültetés előtt vissza kell metszeni, hogy a lecsökkent gyökérfelület képes legyen táplálni a lombot.

  • Az átültetett fát kidőlés ellen ki kell támasztani, amíg az új támasztógyökerek ki nem fejlődnek.

  • Az idős fát csak vegetációs időszakon kívül, nyugalmi állapotban lehet átültetni.

  • Egy 20 évnél idősebb fa átültetőgéppel nem átültethető, mert a legnagyobb méretű gép is csak maximum 3 m átmérőjű földlabdát képes kiharapni, ami ekkor már a kifejlődött gyökérzet több mint 50%-os elvesztésével jár.

  • Átültetés alatt a földlabda nem eshet szét, ezért az idős fa egyedi kaloda építését vagy jutazsákos csomagolását, a labda iszapoló öntözését igényli.

  • Örökzöldek csak 10 éves korig átültethetőek biztonsággal, ezek közül a nyitvatermők (lévén saját hajszálgyökérzettel nem rendelkeznek, ezért teljesen a mikorrhiza kapcsolatra vannak ráutalva) nem ültethetőek át 1-5 éves koruk után.

  • Az átültetett fát minimum 3 évig utógondozni, tápoldatozni, lombját párásítani, öntözni, sebkezelni kell.

  • Az átültetett fa akkor kerül jó helyre, ha további sérülési kockázata minimalizálható és az utógondozás biztosítható. Építési terület vagy bontásra váró épületek közvetlen szomszédsága nem ilyen hely.

 

Egy másik környezetvédő szervezet, a Levegő Munkacsoport is adott ki közleményt a faátültetések kapcsán, "Faátültetési gyorstalpaló és tíz tanács kezdő ligetpusztítók részére" címmel (A szerző Bardóczi Sándor, a Levegő Munkacsoport elnökségének tagja)

1. Attól hogy nagy géped van, nem tudsz mindent átültetni.
2. A fa nem tárgy, hanem élőlény.

3. 20 év feletti fával akkor próbálkozz, ha van legalább 2 éved az előkészítésre.

4. Az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás.

5. Ha semmit nem mond neked az a szó, hogy mikorrhiza, akkor határozottan ne próbálj meg fát átültetni.

6. Facsoportban álló fa átültetése metszéssel kezdődik. Továbbá van olyan, hogy gyökér-korona egyensúly fenntartása (de ez már haladó szint, és ahogy elnézem, ezt te úgyse értenéd).

8. Ha egy bontandó vagy egy tervezett épület közvetlen közelébe ültetnéd át a fát, akkor azért számíts rá, hogy később már azt se fogják elhinni neked, ha kérdezel.

9. A Ligetben zömében 35 év fölötti fák vannak. Ne próbáld meg őket átültetni, mert ez biztosan nem fog sikerülni.

10. A Liget közpark. Ha itt új épületek miatt ültetsz át fákat, akkor lehet, hogy nem fognak nagyon szeretni.

faatultetes1.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr7012049369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polgári kór 2016.12.15. 21:06:01

blablabla

ez pont olyan mint amikor a kivándorlásról hazudoztok - forrás nélkül - amikor nettó bevándorlás van

kipusztul 180 fa...sokkal többett telepítenek helyette

VT 135 2017.01.03. 23:32:12

@polgári kór: Te egészen pont annyira fanatizált vagy, mint a Gyurcsányimádó nyuggerek. Esetleg alapíthatnátok egy nagykoalíciót és akkor közösen, kart-karba öltve haragudhatnátok a valóságra.
süti beállítások módosítása