HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Mérgező bokrokkal pótolnák a kivágott fákat a Városligetben?

2016.12.14. 10:14 bozotharcos

A Városliget Zrt jogerős fakivágási engedélyt kapott több fellebbezés ellenére 40 fára a Hungexpo (Zene Háza) területén. Az engedély szerint ezeket 7 platáncsemetével és 872 sárgalevelű tiszafával (Taxus baccata 'Aurea') akarják pótolni. Ez a növény ráadásul nem fa, hanem bokor, és minden része mérgező, ami a parkban játszó kisgyerekekre veszélyes lehet  – állítja Bardóczi Sándor, a Városliget védelme és a fővárosi fakivágások ellen rendszeresen felszólaló tájépítész.

A szakember egy Facebook-csoportban írt arról is, hogy az adott típusú tiszafából 872 darab  az ország összes faiskolájában nem található összesen. Ezek szerint - érvel a tájépítész -a  fakivágási engedélyre annak ellenére bólintott rá a kijelölt V. kerületi jegyző, majd másodfokon a kormányhivatal, hogy “láthatóan fogalma sincsen a pótlásra meghatározott növények tulajdonságairól. Bardóczi szerint vélhetően nincs kertépítészeti engedélyezési szintű terv sem, ami meghatározná, hogy hová, milyen új növények kerülnek, mint mondta a fő rendezőelv a Liget parkrendezése kapcsán most valami olyasmi lehet, hogy “Biztos ami biztos, vágjanak. Abból baj nem lehet..”

Szerda reggel a Lgetet védő aktivisták riadóláncot indítottak az alábbi szöveggel:

“RIADÓ!!!

Piros riasztás!

Folytatódik a faátültetés/fairtási munka a volt Kertem területén! Egy bobcat, egy daruskocsi, és a faátültető gép továbbra is bent van. Ha eltakarítják a fákat, akkor indul az építkezés, amely visszafordíthatatlan károkkal jár.”

Egy másik, szintén a  Városliget sorsáért aggódó civileleket tömörítő Facebook csoport szintén ma reggeli egyik bejegyzése szerint:

“Még mindig átültetnek de már lombkorona nélkül..most nyesik szét a lombkoronáját a fáknak mert nem tudják átültetni..”

 

tiszafa.jpg

A ligetet védő civilek (Ligetvédők csoport)ma közlemáynt adott ki: "A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-t, igazgatóját, a volt quaestor-os Gyorgyevics Benedeket és a mögöttük álló erőszakos, profitorienált hatalmat nem érdekli, hogy a budapestiek nem akarnak 300 ezer tonna betont a Városligetben, 250 milliárd forint közpénzért (ez egyébként csak egy kicsivel több annál, mint amit Mészáros Lőrinc nyert közbeszerzéseken 2016-ban). 

Annyi jutott el az Ingatlanfejlesztő érzékelési küszöbéig, hogy néhány környezetvédő nem akarja, hogy a fákat kivágják. Ezért iszonyatos költségek árán (közel 1 milliárd forintért) megbízta egy céget azzal, hogy ültesse át a fákat, minden előkészítés nélkül. A fák túlélési esélye az ilyen szakszerűtlen átültetések esetében 1%."

Szerda délelőtt több aktivista felmászott az egyik átültető-gépre, hogy így lassítsák a munkálatokat. A rendőrség nagy erőkkel biztosítja a helyszínt.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr7812046753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elemes 2016.12.14. 21:44:02

A tiszafa tényleg nagyon mérgező, de azért elég sok helyen van a városban tiszafa sövény.

Valami különös okból a gyerekek csak a piros bogyóját szokták megenni, és az pont nem mérgező (tulajdonképpen az egyetlen része, ami nem mérgező). Bár én azért nem örülnék, ha ezeket a bogyókat enné a gyerekem, mert a benne levő mag viszont mérgező, ha szétharapja.

bozotharcos 2016.12.14. 21:46:44

@elemes: Köszönöm, most már ezt is tudjuk akkor, én sem örülnék hasonló helyzetben....

index69 2016.12.15. 00:43:09

"elemes" jól szólt hozzá, ugyanis a tiszafa termését, a magot körülvevő lágy, kocsonyás burok valóban nem mérgező. a madaraknak pl. az ilyen hidegebb időkben kiváló táplálékforrást is nyújt.

Ezáltal a tiszafa 99,9%-a mérgező "csak". úgyhogy a megszólaltatott "szakértő" tájépítésznek nincs teljesen igaza :) természetesen nem a legalkalmasabb fa ilyen környezetben, ahol sok gyerek fordul meg nap mint nap, viszont lenne más lehetőség (nyárfa, tölgyfa)

De ami a cikk lényege és amiről szól, az nagyon sajnálatos :(

Üdvözlettel:
egy okleveles faipari mérnök

FLAZZ 2017.01.04. 06:36:44

"Maradjon minden a régiben. A Városliget úgy jó ahogy van...." Primitív barmok. Nem véletlen, hogy úgy néz ki az ország ahogy kinéz. A komcsi, szoci/szdsz-es korszakból egy dolgot említsetek, ami maradandó alkotás vagy környezetileg tudatos.

metal · http://electric.blog.hu 2017.01.04. 09:59:19

"budapestiek nem akarnak 300 ezer tonna betont a Városligetben"

Valójában pár száz hülye nem akarja a dolgot, csak a ferdítéssel jobban hangzik!
süti beállítások módosítása