HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Ezrek halálát okozza a légszennyezés Magyarországon, mégis félretolták a favédő törvénymódosítást

2016.11.10. 09:12 bozotharcos

Magyarországon évente 13 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében.Tavaly (november végéig) Budapesten 1700, debrecenben 230, Miskolcon 200 ember halálát okozta a levegőben száló por az ENSZ egészségügyi vliágszervezetének számításai és a légszennyezettségi adatok alapján - jelentette ki Sallai Róbert Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke keddi felszólalásában. 

A képviselő nemrég benyújtott egy törvénymódosítást, mely a közparkokat és az 500 négyzetméternél nagyobb települési zöldterületeket védte volna. A zöldfelületeknek, fáknak ugyanis  kiemelt szerepe van a levegőtisztaság javításában. A javaslatot a bizottság kormánypárti tagjai elutasították, így az nem kerül megvitatásra a parlamentben.  Sallai a közelmúltban történt, sokak felháborodását, tiltakozását kiváltó fakivágások nyomán látta szükségesnek a meglévő törvény szigorítását, ám a fenntartható fejlődés bizottsága nem láta érdemesnek tárgysorba vételre azt.

Márpedig az ellenzéki képviselő szerint a budapesti fakivágások nyomán videéken is egyre jobban terjed a fakivágási láz: "ahol zöldfelületet látnak egy településen, oda valaki rögtön megálmodik valami betont" - fogalmazott Sallai a felszólalásában, emlékeztetve arra, hogy a különböző nagyberuházások érdekében a Városligetnél 600 db 100-150 éves tájhonos fát, a Ludovika-projekt miatt az Orczy-kertben 130 fát , a Római parton 1500 fát, a Kossuth téri mélygarázs miatt 200 fát, a Dagály-projekt (vizes -VB) miatt 100 fát  pusztítottak és pusztítanak  el. 

Sallai kiemelte, hogy "a fakivágások rendre termőhelyükhöz már alkalmazkodott, idős állományt érintenek. A pótlásukra szánt, ún. várostűrő csemeteállomány pedig sem ökológiai kapacitásban, sem biológiai sokféleségben, sem közjóléti funkcióiban nem tudja pótolni a kivágott fákat." Ráadásul sokszor madárvédelmi szempontokra sem voltak tekintettel (fészekrakás, stb.) a fakivágások időzítésekor.

A képviselő ezért nyújtotta be az "egyes törvényeknek a városi közparkok és települési zöldterületek védelme érdekében szükséges módosításáról" szóló törvényjavaslatot (T/11321. szám) önálló indítványként. A javaslat a természeti védelem alatt álló területek körét kiegészíti nem invazív faállományokkal rendelkező közparkokkal és az 500 négyzetméter feletti települési zöldterületekkel és megszünteti annak lehetőségét, hogy az érintett zöldterületek kiüresített eljárásrend áldozataivá váljanak nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás címén.

A törvénymódosítási indítvány indoklása szerint ugyanis a zöldterületek aránya Budapesten feleakkora mint több európai fővárosban. A városi zöldterület Budapesten 2,7%-a; Prágában 5,8%-a; Bécsben 4,4%, Berlinben 5,5%.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr8111946749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása