HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Hadházy: Fejenként 1200 forintot adunk be a miniszterelnök fiának a bulijába

2018.01.24. 14:38 bozotharcos

"Szilvási rektor egy erkölcstelen balfácán, ha van tartása, egy ilyen helyzetben lemond " – kommentálta Hadházy Ákos az LMP társelnöke és antikorrupciós szakembere az egyik legutóbbi találatát, a debreceni egyetem egyik (takarításról szóló) közbeszerzését, melynek során a közpénzből működő intézmény a 20 milliós helyett a 33 millió forintos ajánlatot tevő céggel szerződött, pedig ennek nulla bevétele volt tavaly. A többi korrupciógyanús szerződéshez képest viszonylag kis értékű ügyet Hadházy még a múlt héten, a 100. "mutyitájékoztatóján" mutatta be, ahol arról is beszélt, hogy az elmúlt 2 évben végzett kutatómunkájának eredményének tekinti többek között azt is, hogy  "szép csöndben két államtitkár (Köpeczi-Bócz és Boros Anita) is  lemondott", s hogy az általa tett 45 feljelentésből, bár sok eseben indoklás nélkül lezárták a nyomozást, 11 ügyben még mindig nyomoznak.

korrupcioinfo100.jpg

Hadházy, a trafikbotrány egykori kirobbantója két éve folyamatosan, hetente mutat be korrupció-gyanús ügyeket a Korrupcióinfó címmel (Orbánék "Kormányinfó"-jával többnyire egy napon, csütörtökönként) tartott satótájákoztatókon. A civilben állatorvosként  dolgozó ellenzéki politikus annak idején még fideszes önkormányzati képviselőként döbbent rá: a korrupciós visszaélések nem egyszeri, rendkívüli esetekek, hanem a jelenlegi rendszer lényegét jelentik. Miután a Szekszárdon élő Hadházy az egykor Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségi köréhoz tartozó cég helyi közvilágítási megbízása kapcsán még fideszesként szembesült a baráti cégek napi gyakorlattá lett "helyzetbe hozásával", a politikus nekiállt, és oknyomozó újságírónak is becsületére váló kitartással elkezdte az útjába kerülő ügyeket egyenként felgöngyölíteni. A talált mutyi részleteit a számítógépénél munka után, késő éjjelenként kibogozni próbáló politikusnak egy idő után egyre több magánember küldte el az általuk tapasztalt kisebb és egészen nagy korrupciós visszaélésekről szóló beszámolókat. Részben az ő segítségükkel és az eddig legismertebb "közérdekű bejelentőként"  ismert volt adóellenőr, Horváth András tanácsadói támogatásával Hadházy fedte fel többek között az Öveges-programmal kapcsolatos visszaéléseket, és kiemelten foglalkozott többek között Farkas Flórián és Simonka György ügyeivel.

Hadházy így fogalmazott: "Először azt mondták hazudok, aztán azt, hogy az egy-egy kivételes korrupciós eset  rendszerhiba, márpedig  meggyőződésem, hogy nem más, mint "szervezett csalássorozat" folyik a közpénzek lenyúlására. Ráadásul a  választókat sem lehet megvezetni: friss közvéleménykutatás is igazolta, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy "a legmagasabb szintekről vezérlik ezeket az ügyeket." Ezeknek az  ügyeknek - a politikus szerint - igenis lesz jogi következménye: "A Tiborcz-féle közvilágítási ügynek is: ugyanis, ha vissza kell fizetnie Magyarországnak a 12 milliárd forint uniós támogatást (azóta kiderült, hogy összesen 13 milliárd forintról lehet szó), akkor az annyit jelent, hogy minden magyar állampolgárnak 1200 forintot be kell dobnia a miniszterelnök fiának a bulijába......"

A Bozótharc megkérdezte Hadházy-t és Horváth Andrást, hogy melyik volt a legnagyobb elmutyizott összeg (Az Öveges-pénzek ügye), s melyik volt szerintük a legpofátlanabb csalás. (Az élelmiszer-segély története...)

Azt is megkérdeztük, meyik volt  szerintük a két év ügyei között a legfurfangosabb pénzlenyúlás: Hadházy erre azt válaszolta, hogy "tulajdonképpen mindegyik nagyon primitív volt, épp az a lényeg, hogy nagyon könnyű leleplezni.". Arra a kérdésre, hogy ő melyik korrupciógyanús ügyet találta a leginkább hihetetlennek, az LMP-s politikus  azt válaszolta: "sokszor gondoltam, hogy nem hiszem el ezt, de talán leginkább a hátrányos helyzetű emberek helyzetének javítására szánt pénzekből havi több százezer forintért bérelt autók ügye  volt az egyik ilyen. " Az ellenzéki politikus hozzátette: a legmagasabb szintekig elérő és a legtöbb politikust érintő ügye a Tiborcz István volt cégét érintő eset, az eddigi legkomolyabb politikai következménnyel  járó esete pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Boros Anita lemondása volt.
Horváth András volt NAV-ellenőrnek is feltettük ezeket a kérdéseket, ő azt mondta: "ezeknek a korrupciógyanús ügyleteknek a többsége eléggé primitív módszerrel történik, hiszen nem kell tartaniuk semmitől és senkitől." Horváth a a IX. kerületi ingatlanpanamát tartja a "furfangosabbnak" az átlagná(ahol több milliárdot bukott a költségvetés), mert szerinte "ez volt az az ügylet, ahol a Market Zrt. korábbi tulajdonosát, vagyis a Wing csoportot jutalmazták azért, hogy átengedték a céget Garancsinak. A jutalom egy jelentősen túlárazott ingatlan megvásárlása volt az MNV Zrt. részéről. Itt fog épülni majd az atlétikai stadion."
Horváth szerint "a legpofátlanabb lenyúlások talán a Simonka-féle uniós forrású bizniszek, hiszen itt tanácsadó cégek hálózatával nyúlták le a legszegényebb, hátrányos helyzetű településeknek adott TÁMOP-os felzárkóztatási pénzeket. S ami e lopások gátlástalanságát mutatja, az az, hogy hiába buktak le több alkalommal, s hiába nyomoznak a céghálózat ügyletei miatt már régóta, a jelenlegi uniós ciklusban minden ugyanúgy folytatódott, továbbra is dől a pénz Pusztaottlakára és a kistérség többi településére értelmetlen és korrupciógyanús beruházásokra (lásd Állatpark, biciklis túraközpont)."A volt NAV-ellenőr szerint az általuk felfedett ügyek "meglepetést már nem nagyon tudnak okozni, az lenne hihetetlen, ha nagyobb értékű - mondjuk 10 millió feletti - pénzosztásnál vagy közbeszerzésnél minden tiszta, minden versenyszerű és politikai befolyástól mentes lenne."

Hadházy a 100.  sajtótájékoztatója  végén külön kiemelte, hogy a közpénzből, a köz tájékoztatására működtetett központi hírforrás, a Magyar Távirati Iroda (MTI) a rendezvényről "megint távolmaradt" ......




 

 

 

 

 

 

 





5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr4413585927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arabok balrol 2018.01.25. 09:20:56

Orkodni kell a lopasok felett.

ettol fuggetlenul, inkabb Orbanekra szavazok mint vmi lipsi fasiszta koalara, de az erofeszites figyelemre melto.

74 napjuk van a libsiknek az ujabb szopásig 2018.01.25. 09:59:05

"Hadházy Ákos, az LMP társelnöke immár 100. alkalommal tartott sajtótájékoztatót a korrupciógyanús ügyekről."

Nevetseges, es ezt egy olyan ember csinalja, akit a partjaval egyutt felvasaroltak. Nagyon kivancsi leszek, az lmp arculatvaltasara, miutan a Simicska megvette oket. A jobbik is azutan lett szelsojobbos partbol, menekultsimogato szelsobalos parta, miutan a Simicska tulajdonaba kerult.

Baaah 2018.01.25. 10:44:03

@74 napjuk van a libsiknek az ujabb szopásig: annyi eszed van mint amire a neved alapján következtetni lehet, milyen arculatváltásra gondolsz?
Fideszesek lesznek?
Ne felejtsük már el, hogy Simicska és Orbán az 1980-as évektől ismerték egymást és együtt is dolgoztak a Fideszért (meg persze magukért is a saját módszereikkel), ami aztán olyan lett amilyen.
2-3 éve még egymás hátát vakargatták nagy élvezettel, vagy erre nem terjednek már ki az ismereteid?
Addig Simicska volt a minden most meg ő a Soros 2?

1ghost 2018.01.25. 14:38:07

@74 napjuk van a libsiknek az ujabb szopásig: @arabok balrol:

Mivel köztudott, hogy te egy ócska fizetett bérhazudozó orbántroll vagy, ezért teljesen mindegy, hogy a korrupt tolvaj orbángazdád védelmében mit hazudsz.

A tolvaj narancsos gazembereknek és kollaboránsaiknak egy szavát sem hiszik el a magyarok soha többé.

74 napjuk van a libsiknek az ujabb szopásig 2018.01.25. 21:01:08

@1ghost: "Mivel köztudott, hogy te egy ócska fizetett bérhazudozó orbántroll vagy"

Szerintem ez egyaltalan nem koztudott, meg en se tudtam.
süti beállítások módosítása