HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

A rendőrök elvették a takarókat a Ligetben tüntető aktivistáktól

2017.12.14. 15:24 bozotharcos

A Városliget közpark jellegének megmaradásáért és a park beépTése ellen küzdő civilek közül ketten a ma reggel munkába állt faátültető géphez láncolták magukat, ezzel reggel óta nem engedik dolgozni a kirendelt munagépet.A civilek szerint "a rendőrség szabálytalanul intézkedik. Erőszakoskodnak, erővágóval próbálkoznak, miközben a katasztrófavédelem megállapította, hogy baleset nélkül nem távolíthatóak el az aktivisták." (Fotó: Ligetvédők)

faatultetes2_1.jpg

A merce.hu portál a Facebook-oldalán élőben közvetítette a Ligetben zajló demonstrációt. Először a tűzoltók, majd a rendőrök is kiérkeztek a helyszínre, ahol most azért demonstrálnak a civilek, mert teljesen amatőr módon, előkészítés nélkül ültetne át ott fákat a projektért felelős Városliget Zrt. A faátültetésre azért kerülne sor, mert a cég  a régi sportpályák felújítása helyett új helyen, újabb fák elmozításával akar új sportpályákat létrehozni annak ellenére, hogy még a projekt oldalról is elismerték szakemebrek, nem alkalmas a helyszín erre - hangoztatjáka  civilek, akik szerint a rendőrök a reggel óta a hidegben a gépekhez láncolva demonstráló két aktivistáról levették a takarókat, amiket aztán a kihívott mentősök visszaraktak a tüntetőkre. A merce.hu-nak nyilatkozo civil aktivista emlékeztetett: szakértők szerint az ilyen korú fáknak csak akkor lehet bármennyi esélyük a túlélésre, ha előtte hosszú hónapokon előkészítik őket erre. Rádaásul szerintük a Városliget Zrt. vezetése korábban véletlenül elismerte: a Vidámparknál hónapokkal ezelőtt átültetett 60 fából mostanra 11 el is pusztult. A civilek szerettek volna erről személyesen meggyőződni, de a projektet vezető cég azóta sem engedi be őket és a szakértőiket.

faatultetes.jpg

 

A Párbeszéd politikusa, V. Naszályi Márta így foglalta össze mai közleményében a Liget körül kialakult helyzetet:

"Ki az, de tényleg: ki az, aki még elhiszi, hogy itt fejlesztésről van szó? Ki az, aki elhiszi, hogy ez jó a Ligetnek és jó a fővárosnak? Ki hiszi még el, hogy ez bármi másról szól, mint a "bármit megtehetünk" kivagyiságáról és a haveroknak juttatott közpénzekről?"

Csütörtök délután a Ligetvédők az alábbi közleményt tették közzé:

"A tervezett sportpályák és a Vakok kertje helyén ma megkezdték az „útban lévő” fák átültetését!

Az átültetőgépet 3 aktivista sikeresen blokkolja reggel óta elképesztő kitartással. Ligetvédők demonstrálnak a helyszínen.

A rendőrség szabálytalanul intézkedett. Erőszakoskodnak, erővágóval próbálkoznak, miközben a katasztrófavédelem megállapította, hogy baleset nélkül nem távolíthatóak el az aktivisták!

Miután nem tudták őket kimozdítani őket a pozíciójukból, a rendőrök levették róluk a takarókat, és a hőszigetelő fóliájukat is elvették, megpróbálták kivárni, amíg a hidegtől átfázva elhagyják a helyüket. Ez az embertelen bánásmód szabálytalan és szégyenletes!

Amentő ezután kijött, ellátták az aktivisták sérüléseit, és a takaró is visszakerült rájuk, amit a rendőrök levettek róluk!

A faátültetést, amit jelenleg csinálnak természetkárosításnak tartjuk, ugyanis nem a közpark karbantartását szolgálják, hanem csak annyit vétettek, hogy az erőből, a szakma és a lakosság tiltakozása ellenére tervezett építmények útjában állnak.A rendőrség szabálytalanul intézkedik. Erőszakoskodnak, erővágóval próbálkoznak, miközben a katasztrófavédelem megállapította, hogy baleset nélkül nem távolíthatóak el az aktivisták! "

 

Az MTI is kiadott ma délután egy -egyáltalán nem meglepő tartalmú - közleményt az ügyben:

Kultúra-Városliget 
Liget Budapest - Hatvanhét fát ültetnek a parkrekonstrukció első ütemében

    Budapest, 2017. december 14., csütörtök (MTI) - Tizenhét fát már elültettek, majd a következő hónapokban további ötven fát telepítenek a Városligetbe a Liget Budapest projekt parkrekonstrukciós munkálatainak első ütemében.

    Alapos előkészítő munkát és kiterjedt társadalmi egyeztetést követően októberben megkezdődött a Városliget 100 hektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti rekonstrukció első üteme. Ennek keretében elindult a Vakok kertje, az iskolák kérései és igényei alapján kialakítandó új sportpályák, illetve a kutyás élménypark teljes növény- és faállományának megújítása is - emlékeztetett az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a VárosligetZrt.
    A beruházó közlése szerint első lépéseként 17 új, egészséges és ligethonos faegyedet ültettek el az elmúlt hónapban, melyet további 50 követ majd, így jövő márciusig összesen 67 új példány kerül a Városligetbe. Ezzel párhuzamosan eltávolítottak 38 menthetetlenül beteg, balesetveszélyes vagy a Ligetbe nem való, invazív fajtájú faegyedet. A sportpark kialakításának helyszínén összesen 13 fát ültetnek át, melyek a területen belül maradnak.
    A Városliget Zrt. hangsúlyozta: a park megújításának előkészítése során több tucat szakmai és civil szervezettel folyt egyeztetés a Városligetrekonstrukciójának tartalmi kérdéseiről. Ezen egyeztetések és a Liget megújítását támogató állampolgári kezdeményezések, javaslatok alapján a projekt az elmúlt években számos szemponttal bővült.
    Így került például a programba a park vonzáskörzetében lévő iskolák kérései alapján az a sportpark is, ahol csütörtökön tiltakozók akadályozták a munkálatokat - közölték.
    A Városliget Zrt. hangsúlyozta: októberben a parkmegújítás első ütemével, illetve a faérintettséggel kapcsolatos valamennyi információt teljes körűen megjelentették honlapjukon. Így az érintett fákról egyesével megtekinthetők a Városligeti Faápolási Protokoll alapján elkészített, részletes vizsgálatok, mindhárom érintett területre lebontva.
    A részletes információk a Vakok kertjére - http://ligetbudapest.hu/megujulo-park/elso-utem-kuloenleges-jatszoterrel-bovul-a-megujulo-vakok-kertje -, a kutyás élményparkra - http://ligetbudapest.hu/megujulo-park/elso-utem-a-kutyak-nem-csak-szabadon-szaladgalhatnak-de-jatszoteret-is-kapnak - és a sportpályákra - http://ligetbudapest.hu/megujulo-park/elso-utem-uj-sportpalyak-letesulnek-a-koernyek-iskolasainak - vonatkozóan is mind elérhetők.
    A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a csaknem 50 éves tapasztalattal rendelkező és egymillió sikeres átültetést végzett német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízták. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák - hangsúlyozza a közlemény.
    A Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Két éve idősfaápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő. A Városligetben nem most ültetnek át először fákat, az egykori Hungexpo területén átültetett fák egészségesek, jól érzik magukat, utógondozásuk folyamatos - számolt be a beruházó.
    A Városliget Zrt. tiszteletben tartja a vélemény kinyilvánításának szabadságát, de minden erőszakos cselekménytől elhatárolódik. Azokkal szemben pedig, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el, megteszi a szükséges jogi lépéseket, valamint érvényesíti jogos kárigényét - áll a közleményben.

 

 

 

 

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr9813500143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.14. 16:54:17

Minek nekik takaró, drogos állapotban nem éreznek úgyse hideget. Továbbá melegíti őket a sátorban Soros fényképe.

gyurmicsek 2017.12.14. 17:05:52

Ja, annál a bizonyos kordonbontásnál meg sokkolniuk kellett volna....

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.12.14. 17:23:52

Ezek orbán kutyái. Ha kitör a forradalom (mondom: ha), szabad lesz rájuk a vadászengedély. Kb. ugyanúgy, mint 56-ban az ÁVÓ-sokra. Mert ezek is ÁVÓ-sok a fidesz-bűnszervezet maffiakatonái.

anyadmajma 2017.12.14. 17:29:29

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: basszad meg a kurva anyádat, te hazaáruló bolsevik geci fasz.
Na, ezt biztos fel tudod fogni, faszparaszt:)

anyadmajma 2017.12.14. 17:30:27

@ipartelep: de hát már vagy 3-4 éve van magyarországon ávó.
A fidesz létrehozta.

gabiiii 2017.12.14. 18:16:38

Egyetlen tiltakozót sem láttam, amikor Orbán családja tarolt le egy komplett erdőt. Vagy a judeodakotáknak lehet?

VaradiJanos 2017.12.14. 18:38:51

@anyadmajma: szia könnyenelkaptukuram! Ez az, mutasd meg a büdös bolgárnak, hogy milyen keményen veri a billentyűzetet egy igazi libejális demokjata! Adj neki!

VaradiJanos 2017.12.14. 18:40:04

@ipartelep: átbeszélted te ezt havas asszonysággal? Lekutyáztad az édesapját? Ejnye...

VaradiJanos 2017.12.14. 18:41:30

@gabiiii: jujj, az ilyen hozzászólás egy index-közösségben csúnya dilemmát okozhat

VaradiJanos 2017.12.14. 18:43:02

Most kezdek megzavarodni: akkor most a kivágásért vagy az ültetésért megyünk majd tüntizni?

gabiiii 2017.12.14. 18:59:40

@VaradiJanos: Ez a környezetvédő dilemmája, amikor a védett állat eszi a védett növényt. :)

A KÉT MILLIÓ MENTI MEG EUROPÁT 2017.12.14. 19:08:23

"etten a ma reggel munkába állt faátültető géphez láncolták magukat, ezzel reggel óta nem engedik dolgozni a kirendelt munagépet."

Uristen ezek meg mindig itt tartanak ? Ilyen jol fizet a Soros ? Nem is gondoltam volna, hogy ez a Soros akcio meg tart. Ezzel mar 3 evvel ezelott sem lehetett megbuktatni a kormanyt.
Most mi faszt akarnak meg ?

anyadmajma 2017.12.14. 19:56:16

@VaradiJanos: anyád picsáját neked is, te hazaáruló bolsevik geci:) Még ehhez is hülye vagy, faszkalap:)

anyadmajma 2017.12.14. 19:57:16

@A KÉT MILLIÓ MENTI MEG EUROPÁT: hát, a gazdád neked biztos jobban fizet a bértrollkodásért, te hazaáruló bolsevik geci.
süti beállítások módosítása