HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

4 év börtön vagy 40 ezer dolláros büntetés nejlontáska használatért

2017.08.29. 15:05 bozotharcos

Szigorú törvényt vezettek be Kenyában a hulladékcsökkentés elősegítésére: aki nejlontáskát árul, gyárt vagy használ, mostantól 4 évig terjedő börtönbüntetést vagy akár 40 ezer dollár pénzbírságot kaphat – adta hírül a Reuters hírügynökség. (Fotó: Elitza Germanov óceánkutató/ Marine Megafauna Foundation) Magyarországon évi 30 millió nejlontáskát használunk el.

manta-and-trash-rm.jpg

A kelet-afrikai államon kívül eddig 40 ország korlátozta adókkal, vagy  tiltotta be teljesen az egyszer használatos nejlontáskákat: köztük Kína, Franciaország, Ruanda  és Olaszország is.

A korlátozás egyik oka, hogy a tengerek tele vannak a víz tetején úszó zacskókkal, melyek miatt teknőcök, madarak, delfinek és bálnák pusztulnak el. Az ENSZ Kenyában dolgozó zakértője szerint, ha nem történik változás, 2050-re több nejlonzacskó lesz a tengerekben, mint hal. 

Az EcoWatch amerikai portál szerint a szendvicses nejlonzacskók 1957-ben kezdtek elterjedni, majd  a 70-es évektől  áruházak és élelmiszerbolt-láncok is használni kezdték. 1990 óta vlehetséges a műanyag tasakok újrafeldolgozása, mégis 1996-ra az Egyesült Államokban az élelmiszerboltokban 5-ből 4 zacskó egyszer használatos nejlontasak volt, s naponta több, mint 1 milliárd darabot osztanak ki (ingyen) az országban. z amerikai kereskedelmi minisztérium (U.S. International Trade Commission) szerint évente 102 milliárd nejlonzacskó fogy az országban.

Elitza Germanov óceánkutató a Facebook-oldalán osztott meg egy a tengeri szennyezést jól illusztráló képet:

(A képen látható, Indonézia partjainál talált hulladékok forrása: nejlontáskák (1.),  műanyag evőeszközök (2.), meleg étel szállításra, csomagolására használt eldobható doboz (3.), eldobott kötelek, zsinórok (4.) 

tengerihulladek.jpg

 

Egy állatmentő, környezetvédő szervezet, a SEE Turtles szerint évente több százezer tengeri teknős, bálna és más emlős, valamint több,mint egymillió tengeri madár pusztul el a tengerben úszó szemét miatt. A hulladékot vagy közvetlenül öntik a vizekbe, csatornákba, vagy szeméttelepekről sodródik a tengerbe folyókon keresztül. (Fotó: Karumbe, Neil Ever Osborne, Brad Nahill/SEE Turtles)

download.jpeg

Egy átlagos nejlonszatyor lebomlása 500-1000 évig tart, ráadásul az ember táplálékláncába is bekerül a nejlontáska darabokat lenyelő halakon és más állatokon keresztül. Kenyában került már olyan szarvasmarha vágóhídra, melynek a gyomrában 20 műanyag zacskót találtak. Ilyen tíz évvel ezelőtt nem történhetett volna – nyilatkozta a Reuters-egy helyi állatorvos. (Fotó: Lilian Ellevog)

lillian-ellevog-trash-manta-rm-blog.jpg

A most életbe lépő kenyai törvény alapján bárkit elkaphat a rendőrség, ha az utcán nejlontáskával közlekedik, de az ország környezetvédelmi minisztere azt mondja, erre nem fog sor kerülni, a szabályozás szerinte a gyártókat és a frogalmazókat célozza, a "hétköznapi embereket" békén hagyják ezzel. 

Kenya tíz éve próbálta elfogadtatni a szabályozást, amit nem mindenki fogadott örömmel, mivel  miatta 60 ezer munkahely szűnhet meg az országban. (Kenya a környék nagy nejlontáska-exportőre.) A Reuters beszámolója szerint az ország nagy szupermarket-láncai – a francia Carrefour és  Nakumatt –az új törvény miatt vászontáskát kínálnak a vásárlóiknak. (Fotó: Karumbe, Neil Ever Osborne, Brad Nahill/SEE Turtles)

"Háromszáz millió műanyag zacskóba fullad bele Magyarország"– címmel adott ki egy évvel ezelőtt sajtóközleményt a MédiaunióA dokumentum szerint Magyaroszág lakossága fejenként évi 30 zacskót "fogyaszt",  s bár ez  nem tűnik soknak, ha beszorozzuk közel tízmillióval,  az majdnem 300 millió zacskót jelent. AMédiaunió által közölt anyag azt állítja: a világban összesen gyártott műanyag zacskók 80%-át Európában használjuk, az Euroactive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte 1 milliárd műanyag zacskót gyártanak le évente, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként közölte a Médiaunió. 

Nemrég közel 8 tonna hulladékot halásztak aki a Tiszából saját építésű hajóikkal a résztvevők az évente renezett PET Kupán.

berkestamas.jpg

 

Az Európai Unió irányelve alapján a tagországoknak 2019 végére meg kell felezniük a műanyag zacskók éves felhasználását vagy fizettetniük kell a fogyasztókkal értük. Hölvényi György, az irányelv néppárti felelősének elmondása alapján jelenleg Magyarországon az egy főre jutó nejlonzacskó felhasználás 30 darab. 

 

(Köszönet a Hulladék Munkaszövetségnek a segítségért!)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr9012788022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása