HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Leköpött ellenzéki újságírók, életveszélyes fenyegetések külföldi támogatású civileknek

2017.05.12. 13:50 bozotharcos

"A következő háborúban először a kémekkel végzünk. Legközelebb nem hibázunk." – többek között ezt a Facebook-üzenetet kapta a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Intézet macedóniai szervezetének vezetője, Vasko Lazarevszki a Newsweek című lap május eleji cikke szerint. A durva hangon folytatódó üzenet arra is figyelmezteti Lazarevszkit: "ha nem fogja szeretni Macedóniát", 11 éves fiának eshet baja....

10_four_bronze_lions_like_this_one_guard_the_goce_delcev_bridge.jpg

A Nyílt Társadalom Alapítvány Skopjéban is oktatási, egészségügyi, valamint a közösségi aktivizmust és a független újságírást fejlesztő  programokat szervez. A vezetőjüknek küldött telefonüzenet hamis profilról (Lazarevszki egyik kollégája fiának a nevében létrehozott) küldték. Szerinte az üzenet valódi küldője a macedón állambiztonsági szolgálat lehet, ami  Newsweek újságírója szerint nem is annyira elképzelhetetlen feltételezés, tekintve hogy az alapítvány irodájában jó ideje minden nap két kormányzati ügynök folytat ellenőrzést, újabb és újabb dokumentumok előkeresésére utasítva őket, egy meg nem nevezett bűnügyben folyó vizsgálatra hivatkozva.

Még tavaly decemberben lepték el az állami ellenőrök 21 civilszervezet irodáját Macedóniában, a házkutatási parancsok közül 18 az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) által támogatott projektekkel kapcsolatos dokumentumokra irányult.

A leadott 1500 oldalas anyag minden lapjának mindkét odalát aláíratták velem" – mondta a Newsweek-nek Uranija Pirovszka, a szintén amerikai támogatásban részesülő macedón Helsinki Bizottság vezetője. “Órákig tartott. Azzal akadályozzák a munkánkat hogy ennyi adminisztrációra köteleznek.” Ezt az irodát eddig 6 alkalommal támadták meg ismeretlenek az ablakon át bedobott kövekkel, egy alkalommal az egyik munkatársuk is megsérült.

A macedón helyzetből is egyértelmű: nem jó irányba visz a civil szervezetek listázása...Egyébként a civilszervezetek zaklatásán túl több  – eléggé ijesztő – párhuzam is látszik az ottani helyzet és a magyarországi történések között:

  • a macedón kormány "Stop Soros" címmel indított kampányt  (ehhez a Newsweek cikke szerint több republikánus szenátor személyében amerikai támogatókat is találtak), főként arra hivatkozva, hogy  a magyar származású milliárdos alapítványa a kormánnyal szemben kritikus szervezetek támogatásával hozzájárul a "politikai helyzet destabilizálásához"
  • Az elmúlt években megsokszorozódott a skopjei orosz nagykövetség alkalmazottainak száma
  • Még 2010-ben indult egy akkor 80 millió dollárosra becsült, ám az évek során ennél hatszor nagyobb költségvetésűre duzzadt, máig befejezetlen  “nemzeti emlékezet-projekt” Skopjéban: ennek keretében a macedón kormány  a főváros központját  gigantikus, neoklasszikus nagy Sándor emlékhellyé alakítja, fényes bronzszobrokkal és görög-római faszádokkal.1_foreign_affairs_ministry.jpg2_statue_of_karposh.jpg9_triumphal_arch.jpg


(A fotók forrása a Balkan Story című blog.)

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr1812500915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2017.05.13. 15:04:16

"oktatási, egészségügyi, valamint a közösségi aktivizmust és a független újságírást fejlesztő programokat szervez."

Aha, ennyit.
Ezért nem támadnak le senkit.

Sosem felejtem el, a "Vér és Becsület" nevű szervezet meg hivatalosan véradással és katonasírok gondozásával foglalkozott. Persze néha vonultak is ide-oda, de hát ki tiltaná ezt meg nekik.... ez egy civil szervezet, teljesen ártatlan célokkal..... Azokat meg betiltották azzal nem volt gond. Pedig milyen kis ártatlanok voltak.

Szélmalomharcos 2017.05.13. 15:26:46

"fényes bronzszobrokkal és görög-római faszádokkal."

Ide vezet a Gyuri bácsitól kapott nyers szöveg szolgai átmásolása. Bár magyarul véletlen pont elég faszádosan hangzik

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.05.13. 15:54:00

Nem értem. Mit csinálnak ezek a Soros támogatott civil szervezetek, amivel probléma van?

Pipas 2017.05.14. 07:00:00

"a macedón kormány "Stop Soros" címmel indított kampányt "

Ez miért ijesztő? Miért kell ettől megijedni? A Soros számtalan kampányt indított nálunk "stop orbán" meg "stop fidesz" meg "stop magyar kormány" jelszavakkal, a magyar kormány meg "stop brüsszel" és "stop soros" ellenkampányokat indított.

Hogy a fenébe van, hogy amikor külföldi potentátok próbálják megállítani a magyar kormányt, az nem ijesztő, de fordítva még csak a gondolat is félelemmel kell eltöltsön minket?

Pipas 2017.05.14. 07:01:40

"fényes bronzszobrokkal és görög-római faszádokkal"

Faszádos. Azok ijesztőek? Mert a fényes bronzszobrok meg az építkezés az nem nagyon ijesztő. A faszád, az lehet az, amitől félni kell, ugye?
süti beállítások módosítása