HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

"A hallgatás az erőszak legitimálójává tette Krisztus egyházát"– Hívők levele menekültügyben

2017.04.04. 09:23 bozotharcos

Hívők egy csoportjának az egyházi vezetőknek címzett nyílt levelét közölte a Szemlélek blog. A dokumentumot szerző vallásos emberek petíciójuk aláírására buzdítják a hívőket, mert kifogásolják a menekültügyi törvény múlt hét óta hatályos módosításának következményeit és azt krik az egyházaktól: álljanak ki a meneküők mellett, hogy emberséges bánásmódban részesülhessenek a már így is rengeteget senvedett szerencsétlenek, mert "A hallgatás azonban a törvénytelenségek, az emberi jogok megsértése és az erőszak legitimálójává tette Krisztus egyházát.

"Tisztelt Keresztény Egyházi Elöljárók!

Alulírottak, keresztény hívőként növekvő aggodalommal figyeljük a hazánkban fokozódó idegenellenes közhangulatot és azokat a törvényi változásokat, melyek a háborúk és a nélkülözés miatt otthonukat elhagyni kényszerülő, Magyarországra érkező külföldi állampolgárok helyzetének reménytelenségét egyre súlyosabbá teszik.

A március 28-án érvénybe lépett törvény szerint minden menedékkérőt a szerb-magyar határon  felállított konténer-táborba, ú.n. "tranzitzónába" zárnak, azokat is, akik már szabadon mozoghattak és élhettek Magyarország területén. A törvénymódosítás az "illegális határátlépők" kitoloncolását hivatalosan is kiterjesztette Magyarország egész területére.

A tranzitzóna zárt, így nem követhető nyomon, mi történik pontosan a falai mögött. Aggodalomra ad okot, hogy a hatóságok hónapok óta tömegesen toloncolnak vissza embereket Szerbiába, és az eljárás során – számos tanúvallomás szerint – rendszeressé váltak a hatalmi túlkapások: a menekülő embereket megverik, kutyákat engednek rájuk, megfosztják őket meleg ruháiktól, a hosszú út után megmaradt pénzüktől és összetörik mobiltelefonjaikat.

Az ideérkezőket Magyarország potenciális muszlim terroristaként kezeli, miközben legtöbben éppen az iszlám szélsőséges szervezetek erőszakos cselekményei elől menekülnek.

Hazánkat védjük, miközben az előítéletekből, a média torzított híreiből táplálkozó félelem és az idegengyűlölet alapjaiban pusztítja társadalmunk szolidaritási tartalékait. Kérdéses, hogy ha nem tiszteljük a sok esetben traumák sorozatát elszenvedett, pszichésen és fizikailag romokban lévő menekülők emberi méltóságát, akkor hogyan tudunk együttérzéssel fordulni a mélyszegénységben vagy fogyatékkal élő honfitársaink felé.

Hitünket védjük, miközben számtalanszor éppen keresztény hitük miatt menekülőket utasítunk el és alázunk meg.

Egyházunkat védjük, miközben hallgatásunkkal rombolunk: szemet hunyunk a kegyetlenség fölött és a Gondviselésbe vetett hit és az irgalmasság gyakorlása helyett hagyjuk, hogy a félelem irányítsa cselekedeteinket.

A hallgatás Mindannyiunk vágya, hogy az egyházi elöljárók nyilatkozataikban és cselekedeteikben a kiengesztelődés és a béke szolgálatára vezessék közösségeinket.

A fentiek alapján kérjük Önöket, szólaljanak fel nyilvánosan annak érdekében, hogy hazánkban a menekültügyi eljárások emberségesen folyjanak, a bebörtönzéseknek (konténerekben történő elhelyezéseknek) véget vessenek, a segítők és a sajtó képviselői az emberséges bánásmód és alapvető segítségnyújtás biztosítása érdekében bejuthassanak a határmenti területekre, és a menedékjogot kérők megkapják a szükséges orvosi és jogi segítséget.

Kérjük, hogy az egyház ne az államot, hanem híveit szolgálja: Krisztus tanítását képviselje. Húsvét közeledtével egyházaink tekintsék különösen is feladatuknak a szenvedő emberekért való kiállást, tekintet nélkül azok származására, vallási hovatartozására. E kiállás cselekedetekben, intézkedésekben történő megnyilvánulása mellett töltse be templomainkat az imádság a menekültekért, üldözöttekért, szegényekért: minden rászoruló embertársunkért.

Válaszukban bízva:

Horányi Bori, Csapody Barbara, Hardi Orsi"

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr612399641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.04. 09:52:09

U. i: Küldjetek pár iszlamistát, basszon meg minket, kell a szex. Kösz, Borányi Hori, Bapody Csari, Hardi Horsi

Kivancsi 2017.04.05. 12:43:08

Horányi Bori, Csapody Barbara, Hardi Orsi annyira kell nektek a muslim hordak millioi lehet koltozni arrafele azt simogassatok a buksijukat... csak nehogy fejlevagassal koszonjek meg!

En mint kerszteny ember elvarom az egyhazamtol, hogy megvedjen a mindenfele muslim pakiarabnegrok invaziojatol! Ne etesse ittasa simogassa oket europaban es adjon nekik eleteruletet a kereszteny oseim foldjein! Ezzel batoritas adni meg 1-2 milliard muslimnak hogy kovesse a tobbit! Az egyhazamtol elvarom hogy zarandokokat kuldjon europa szerte es folyamatos szentbeszeddel a koztereken buszokon az ide beengdet pankiarabnegrok millioit megteritse megkeresztelje es aktiv hivoket csinaljon belolluk. Ha nem ternek meg akkor vissza deportaljak oket muslim orszagaikba!
Az egyhazamtol elvarom hogy a muslimokat a sajat orszagukban segitse es tamogassa az EU-s adomanyokbol..
UFF...

kornel72 2017.04.05. 13:12:47

A menekültekkel a legnagyobb probléma, hogy hozzák az iszlám vallásukat és ahogy az EU-ban látni több generáción keresztül sem hagyják el. Ahova beteszi a lábát az iszlám vallás ott felüti a fejét a saria és a dzsihád. Ezt én nem szeretném látni Magyarországon.
Az iszlám vallás hajlamos a terrorizmusra. Ezért veszélyes.

Medgar 2017.04.05. 13:44:57

Ezek nem menekültek. Max. menedékkérőnek lehetne nevezni őket kérelmük benyújtása és az elbírálás között, de nincs szándékukban ilyen butaságot tenni, hiszen akkor nálunk kéne megvárniuk az eljárás végét és nem Németországban. A kérdés mi jobb Magyarországnak? Ha elrettentjük őket, vagy regisztráljuk és utána várjuk mikor toloncolják vissza őket hozzánk.

A németek 320 000 menedékérőt toloncolnak vissza, ha mi regisztráltuk volna őket akkor hozzánk.

Skankhunt42 2017.04.05. 13:54:28

most akkor belepofázzanak-e a vallásosok a politikába vagy ne? am meg ez a pár hölgy egy végtelenül semmitmondó, olyan olvadjunk fel a nagy semmibe levelet írt. elképesztő kisebbségben vannak a véleményükkel, tessék megadni a szót a másik oldalnak is, akik kb a 99%.

funfun 2017.04.05. 14:07:52

@Kivancsi: te mitől is vagy keresztény? Magyar nem vagy, az biztos, akkor nem muslimot írnál többször is. De az egyház mibenlétéről sincs fingod sem. Az egyház nem egy párt, nem egy állam. A kereszténység meg nem arról szól, hogy egyének kívánságait teljesítse. Ritka ostoba vagy.

lippsi e vagy? 2017.04.05. 14:09:17

Remélem nem fog megsértődni ez a három noname grácia, hogyha nem őket, hanem Henri Boulad atyát tekintem hiteles forrásnak a muszlim bevándorlás ügyében?

illaim 2017.04.05. 14:27:11

A kirekesztésre buzdító megélhetési valláskárosultak ugyan olyanok mint az ISIS fanatikusai, csak a másik oldalról! Tele gyűlölettel! Az emberiség ellenségei!

Csicsóka 2017.04.05. 14:28:07

Minden államnak meg kell védenie magát. A 'menekültek' között vannak muszlim terroristák, gazdasági bevándorlók, éhhalál ellen menekülők, üldözöttek, stb. A menekültkérelem elbírálásáig nem lehet bárkit beengedni az országba. Emberi bánásmódhoz azonban mindenkinek joga van, különösen egy országban, amely az alkotmányába emelte a keresztény gyökereket... Jézus vajon mit szólna az elmúlt idők gyűlöletkampányához, vagy a mostani eljárásokhoz?
A három hölgy nincs egyedül! Vannak még normálisan gondolkodó keresztény emberek ebben az országban. Ám ha senki sem lenne rajtam kívűl, én akkor is az maradnék. (Igen, Jézus alapította szektás.)

Skankhunt42 2017.04.05. 14:34:02

@Kund Ereje: nem, ilyet nem mondtam. inkább azt akartam érzékeltetni, h egy marginális kisebbség véleménye a társadalmi támogatottságához képest jóval nagyobb publicitást kap, mint a többség. am ebben a helyzetben a többségnek van igaza. nem pedig a 3 gráciának. (és akkor ilyenbe még nem is mentem bele, h "ne tudja a jobb kéz mit csinál a bal"). szóval végig lehet haknizni a médiát, dicsekedni stb stb, én azért fenntartásokkal fogadom a sztorit.

lippsi e vagy? 2017.04.05. 14:37:27

@Csicsóka:
Jézus vajon mit szólna az elmúlt idők gyűlöletkampányához, vagy a mostani eljárásokhoz?

Korbácscsal űzné ki a migrincskufárokat a haza templomából. Akik milliókat markolnak fel azért, hogy az embercsempészek által eleve megkopasztott bangladeshi "menekülteket" a nyakunkba sózzák

Kevésbé szónoki kérdés, hogy mi elől kell Bangladeshből egészen a magyar határig menekülni? Erre alighanem még Krisztus se tudná megadni a választ

Skankhunt42 2017.04.05. 14:41:46

@Csicsóka: nézd, attól mert a libsik permanensen gyűlölködnek (állítólag) a kormány propagandája miatt (szerintem mindenféle propaganda nélkül, alapból kirekesztőek) a normális, egyszerű emberek nem. szóval ezt elég nehéz értelmezni.

mpl 2017.04.05. 15:02:13

@Kivancsi:
te nem keresztény vagy, maximum misére jársz.
Olvasd el Jézus tanításait!
A hozzád hasonló keresztények írtottak ki népeket, vallásokat, százezreket, a szeretet nevében.
Mondom ezt úgy, hogy én sem értek egyet a feltétel nélküli befogadással.
De te nem vagy keresztény.

Csicsóka 2017.04.05. 15:18:56

@lippsi e vagy?: A levél nem a migrincskufárokról szól, és nem is a bangladesiek tömeges betelepítéséről. Csupán a menekültek keresztényi bánásmódjáról. Talán sokaknak meglepő, hogy a világban vannak valódi menekültek is. Akinek pl. a keresztény családtagját kivégezték, s most idejön menekültként, kormányunk inkább azt is hazaküldené.

Csicsóka 2017.04.05. 15:22:08

@Skankhunt42: A gyűlöletkampány mindig rossz, bárki is teszi. A 'libsik' már lejáratták magukat. Sajnos a keresztény-konzervatívnak mondott kormányunk is.

Csicsóka 2017.04.05. 15:25:12

@mpl: Igazad lehet, elég pogány vagyok. Egy kicsit igyekszem jobbnak lenni, és senkit sem kiirtani. (És lehetőség szerint azt sem hagyni, hogy mások irtsanak.)

Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban! 2017.04.05. 15:25:41

@Csicsóka: A kormány semmit nem tud azokról, akik idejönnek, és papírjaik sincsenek. Mondanak egy nevet egy születési évet vallást amit akarnak.

Ergo mindet bünözőként kell kezelni, egy felelős kormánytól ezt várom el.

Csicsóka 2017.04.05. 15:28:56

@Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban!: Teljesen helyes magatartás! Ám a bűnözők is fűtött cellákban alhatnak, kapnak kaját, orvosi ellátást, mindazt, ami minimálisan szükséges.

Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban! 2017.04.05. 15:38:46

@Csicsóka: Miért ne kapnának? Amíg nincsenek 100ezren ez megoldható a konténerekben. A határőröknek sincsenek jobb körülményeik.

Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban! 2017.04.05. 15:59:13

@Kund Ereje: Mi az, hogy kinek van igaza?

Mindenkinek igaza van, a migri ide akar jönni, én meg nem akarom hogy idejöjjön. Identitászavaraid vannak, nem tudod hogy a kerítésen kívül vagy vagy belül?

Skankhunt42 2017.04.05. 16:26:26

@Kund Ereje: jaj hagyjad már ezt, mi elől menekül Görögországból, Macedóniából, Szerbiából? miért épp Németországba vagy a svédekhez? miért nem a szomszédos, gazdag muzulmán országokba "menekül"?

Kivancsi 2017.04.05. 16:33:48

@mpl: akkor is keresztenykedjel majd mikor 1 milliard VAD ostromolja europa falait! attol nem leszek jobb kereszteny ha magamra veszem a felelotlenul mint az allatok szaporodo pakiarabnegro eltartasanak felelosseget.... de tedd szived joga! mehetsz banladesbe!

Kivancsi 2017.04.05. 16:34:37

@funfun: @mpl: akkor is keresztenykedjel majd mikor 1 milliard VAD ostromolja europa falait! attol nem leszek jobb kereszteny ha magamra veszem a felelotlenul mint az allatok szaporodo pakiarabnegro eltartasanak felelosseget.... de tedd szived joga! mehetsz banladesbe varjak a hulyeket arrafele :) :)!

mpl 2017.04.05. 16:44:23

@Kivancsi:
Nos, ha várják a hülyéket arrafelé, akkor majd meglátogatlak...addig javaslom időtöltésnek a magyar helyesírás gyakorlását.

Kivancsi 2017.04.05. 16:49:59

@mpl: gyere gyere de sok halal kebabot hozza mert nagy a csajaaad koll a segiiilyke! azt se banjuk ha 1 mercsot meg 10e ejrot hozol mindenkinek.... ha kered ha nem megcsinaljuk neked az asszonyt lanyod anyost is.... aki csak mozog es feher noszemely... :) vissza se kell menned! nem lesz mibol!

BéLóg 2017.04.05. 17:55:30

Muzulmánt minden keresztény mellé! Lehetőleg kettőt!

lippsi e vagy? 2017.04.05. 19:51:47

@Csicsóka:
A keresztények szelektív befogadását nem a kormány, hanem az EU utasítja el. Szlovákia és Lengyelország például külön figyelmeztetést kapott ezért. Talán forduljanak ezek az álszentfazekak Brüsszelhez az ügyben

lippsi e vagy? 2017.04.05. 19:59:01

@Csicsóka:
Senki nem vitatja, hogy vannak a világon valódi menekültek is. Ám ezek közül egyedül az ukrajnaiakat vagyunk jogilag kötelesek befogadni. Ha nem jönnek túl sokan akkor még vállalható

A világ 65 millió egyéb menekültjét és több száz millió magukat menekültnek mondó migrincseit viszont nem. Ezek menjenek Horányi Bori, Csapody Barbara, Hardi Orsihoz

babo_ 2017.04.06. 07:25:14

Egyébként nem értem a magyar kormány hozzáállását ezzel a kvótaüggyel. (előbb utóbb úgyis végigveri rajtunk az EU)
Én lennék az első, aki teljes vállszélességgel támogatnám.
Aztán szépen sorba kiválogatnám a normális, képzett valódi menekülteket, feltölteném velük a kvótámat, majd a többit vonatra raknám Németország felé egy levélke kíséretében:"Sajnos a kvótánk megtelt. Szíveskedjenek a többi menekültet egyéb EU-s országokban szétosztani. Megértésüket és szíves közreműködésüket köszönve: Magyarország"

babo_ 2017.04.06. 07:34:00

@lippsi e vagy?: Itt két értékrend áll egymással szemben, és mindenki maga dönti el/felel azért, hogy melyiket vallja iránymutatónak.
A keresztény értékek szerint - tetszik vagy nem - segítened kell a felebarátodnak, még akkor is, ha az neked terhet jelent (lásd irgalmas szamaritánus példázata)
A mostani idegengyűlölet pedig nyilván az elmúlt több száz év tapasztalatából táplálkozik. De azért igencsak álszentek lennénk, ha azt mondanánk, hogy az egészért az arabok tehetnek.
Nekem úgy rémlik a történelemből, hogy tök jól elvoltak ők a keresztények nélkül ott lent az arab félszigeten, amíg az akkori katolikus egyház fejébe nem vette, hogy elzavarja őket 1-2 kereszteshadjárat segítségével. Emellett valljuk be, hogy a britgyarmati politika sem a baráti jó viszonyt erősítette.
És ahogyan ezt a helyzetet most kezeljük, szintén nem mélyíti el a viszonyunkat.
Szóval - hogy stílusos legyek - más szemében a szálkát...

Csicsóka 2017.04.06. 10:03:49

@babo_: Nekem úgy rémlik a történelemből, hogy az arabok mindig is küzdöttek egymással. A kereszteshadjáratok (minden ocsmánysága mellett) EBBŐL a szempontból jobbat tettek: legalább volt közös ellenségük, akik ellen összefoghattak. Az igazán rossz dolog az újkori keresztény nagyhatalmak általi határkijelölése volt, amely kifejezetten nem a törzsi, nemzeti, vallási határok alapján történt.

babo_ 2017.04.06. 10:07:04

@Csicsóka:
Irónia ON: Nekem úgy rémlik, hogy mielőtt az oszmán birodalom betette ide a lábát, csupa csupa kiskirály torzsalkodott egymással, nyomorgatva a népet és ellehetetlenítve a mindenkori magyar király dolgát.
EBBŐL a szempontból nézve kifejezettem jót tettek velünk a törökök, hiszen kollektíve utálhatta az egész ország őket.
Irónia OFF.

lippsi e vagy? 2017.04.06. 10:43:36

@babo_:
Hát először is a történelem nem a kerszteshadjáratokkal kezdődött.

Mohamed már a maga idejében szembefordult a zsidókkal, olvass egy kicsit bele a Koránba ha nem hiszed. A keresztényekhez se volt jobb a hozzáállása, bár a hitetleneknél valamivel többre becsülte őket.

Aztán jött az arab/muszlim invázió és elérte Európát már a 8. században. Ha a te recepted szerint fogadják őket, nem pedig Nagy Károly fegyverrel, akkor rövid idő alatt elfoglalják az egészet. Számos ütközetben kellett nagy erőkkel győzni szárazföldön és vízen ahhoz, hogy maradjon egyáltalán keresztény Európa. Spanyolországban azért ott maradtak egészen 1492-ig, de akkor már jött a keleti invázió ahogyan megtapasztaltuk

Történelmietlen, életszerűtlen megközelítésekkel a napi politika nem tud mit kezdeni. Négy fal között azért persze lehet sokat merengeni ezeken
süti beállítások módosítása