HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

"Ezt a rezsimet Orbán csak élvezi, működtetni ti működtetitek...."

2017.03.29. 11:13 bozotharcos

Sorra jönnek az állásfoglalások, reakciók az Orbán-kormány legújabb elképesztő terve, a felsőoktatásnak olyan módú  átszabályozása kapcsán,  mely leginkább a CEU (Közép-Európa Egyetem) budapesti működését tenné lehetetlenné.  A  CEU vezetése ma (élőben közvetített) sajtótájékoztatót tart az ügyben, a Bozótharc erről is beszámol majd. A Párbeszéd EP-képviselője Jávor Benedek is az alábbi közleményt osztotta meg a hír kapcsán a Facebook oldalán: "Tudom, élni kell valamiből, nehéz dolog az ellenállás, mégis csak karriert kell csinálni valahogy, meg miegymás, de akkor is. Neveket akarok. Azét, aki megírta azt a nyelvileg is igénytelen, hányadék, névtelen Origo-cikket a CEU-ról. Aki napokat dolgozott a förmedvény törvényjavaslaton. Aki lefolytatta az Oktatási Hivatal "bocsánat, ez már az ítélet" típusú vizsgálatát. És még lehet sorolni. Az a helyzet srácok, hogy ezt a mind gyomorforgatóbb rezsimet Orbán csak élvezi. Működtetni ti működtetitek."

javorbenedek.JPG

 

A CEU vezetése ma délután sajtótájékoztatót tart az ügyben (az élő közvetítés itt lesz elérhető), a Bozótharc is beszámol majd – e bejegyzés frissítésével –az ott közölt hírekről.

Az egyetem rektora az alábbi közleményt adta ki: (angolul itt elérhető)

"Budapest, 2017. március 28 – A Közép-európai Egyetem (CEU) tiltakozik a mai napon az Országgyűlésnek benyújtott nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. számú törvény tervezett módosítása ellen. Alapos jogi elemzés után a CEU azt a következtetést vonta le, hogy a javaslatban lévő változtatások ellehetetlenítenék az Egyetem további működését Budapesten, a városban, amely a CEU-nak immár 25 éve ad otthont. A CEU teljes mértékben a magyar jogszabályoknak megfelelően működik. A tervezett jogszabályt diszkriminatívnak tartjuk, mivel közvetlenül a CEU-t veszi célkeresztbe. A CEU arra kéri a kormányt, hogy vesse el a törvénymódosítási javaslatot és folytasson párbeszédet egy olyan megoldás érdekében, mely lehetővé teszi, hogy az Egyetem, mint szabad és független nemzetközi posztgraduális intézmény folytathassa tevékenységét Budapesten.      

“Bármilyen jogszabály változás, amely a CEU-t magyarországi működésének megszüntetésére kényszerítené, károsítaná a magyar tudományos életet, valamint negatívan befolyásolná a Magyar Kormány kapcsolatát szomszédaival, EU-s partnereivel és az Amerikai Egyesült Államokkal.” – jelentette ki a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff. “Felszólítom a Kormányt, hogy folytasson tárgyalásokat velünk annak érdekében, hogy olyan kielégítő megoldást találjunk, amely lehetővé teszi a CEU számára, hogy továbbra is Budapesten folytathassa tevékenységét, és fenntarthassa a működéséhez szükséges alapvető akadémiai szabadságát.”

2004-ben Magyarország és New York Állam Kormánya között létrejött nyilatkozat támogatta a CEU azon célját, hogy az amerikai egyetemi státusz megőrzésével egyidejűleg, magyarországi akkreditációt szerezzen. A nyilatkozat aláírását követően életbe lépő 2004. évi LXI. törvény létrehozta Magyarországon a Közép-európai Egyetemet (KEE). A KEE mint magyar entitás megalapítása lehetővé tette 10 mester- és doktori program indítását. A CEU/KEE egy egyetemként működik, egy egyetemi campussal Budapesten. A CEU/KEE kettős identitása lehetővé teszi, hogy az Egyetem a magyar és az amerikai jogszabályi előírásoknak eleget téve, Magyarországon és Amerikában is akkreditált képzéseket nyújtson. Ez egy bevett modell. A CEU egyike azon számos, az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált nemzetközi egyetemeknek, melyek nem nyújtanak felsőoktatási képzést az Amerikai Egyesült Államokban.  

A módosítás továbbá megkövetelné a CEU-tól, hogy egy újabb egyetemi campust létesítsen New York államban. A CEU számára ilyen kötelezettség előírása semmilyen oktatási előnnyel nem járna, azonban szükségtelen pénzügyi és humán-erőforrás költségeket generálna.  

A tervezett törvénymódosításnak az az egyetemünket leginkább diszkrimináló rendelkezése, amely a továbbiakban lehetetlenné tenné a magyar egyetemek számára (így tehát a KEE számára), hogy nem európai egyetemek számára (így a CEU számára) programokat és képzéseket nyújtsanak. A CEU/KEE működése azon a jelenleg hatályban lévő jogszabályon alapul, mely lehetővé teszi, hogy az OECD országok (beleértve az Egyesült Államok) programjai és képzései magyar intézményeken keresztül működhessenek Magyarországon. Helytelen lenne, ha az 1996 óta OECD-tag Magyarország megkülönböztetést alkalmazna egy másik OECD tagországgal szemben.

A tervezett módosítás diszkriminatív voltának másik példája azon rendelkezés eltörlése, amely jelenleg lehetővé teszi a nem EU-s országokból érkező akadémiai munkavállalóknak, hogy munkavállalási engedély nélkül dolgozhassanak a KEE-ben. A változás további, szükségtelen akadályt gördít majd az alkalmazottak felvétele elé. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a KEE foglalkoztat nagy számban nem EU-s országból származó oktatókat, a tervezett módosítás egyértelműen hátrányos helyzetbe hozza az egyetemet.

A tervezett módosítás lehetetlenné tenné azt is, hogy az amerikai akkreditáltságú CEU a jelenlegi “Central European University” néven folytassa programjait, hacsak a “Közép-európai Egyetem” (KEE), a magyar entitás, meg nem változtatja a nevét. Ez azt jelentené, hogy valamelyik egységnek meg kellene változtatnia az általuk negyed évszázada használt nevet.

A CEU 2016-ban ünnepelte 25. évfordulóját. Nincs más kívánsága, csak hogy Budapesten maradjon. A CEU mélyen beágyazódott a magyar tudományos életbe, szorosan együttműködve számos kiváló magyar akadémiai intézménnyel - az ELTE-től a Magyar Tudományos Akadémiáig - kutatási projektekben, az oktatás- és tudásmegosztás terén, valamint a diákmobilitás támogatásában. A CEU-n tanuló, évente mintegy 1.800 diák legnagyobb csoportját a magyarok alkotják. A CEU-s tanárok és munkavállalók többsége magyar származású. A CEU a munkavállalói után megfizetett adók, a társadalombiztosítási járulékok és egészségügyi hozzájárulások, valamint a helyi beszállítók szolgáltatásaiért fizetett összegek révén járul hozzá a magyar gazdasághoz.

A CEU magánegyetem, független intézmény. Számos társadalomtudományban és humán tárgyban nyújtott képzésünket a világ legjobb 200, 100, és néhányat a világ első 50 helyére rangsorolják. A CEU oktatói rendkívül sikeresek az Európai Unió Kutatási Ösztöndíjainak és más nemzetközi pályázatok elnyerésében. 2011 és 2016 között a CEU csaknem 7 millió eurót nyert az Európai Kutatási Bizottság (European Research Council - ERC) pályázatán; 2017 és 2022 között pedig várhatóan közel 15 millió eurót fog Magyarországra hozni az ERC-től. A CEU-nak olyan hírneve van, amelyre minden magyar méltán büszke lehet. Sok magyar professzort alkalmazunk, és több jelentős magyar tudóst vonzottunk vissza külföldről Magyarországra, munkavállalóink többsége magyar, valamint a diákok közül a magyar hallgatók képezik a legnépesebb közönséget.

Büszkék vagyunk hírnevünkre, valamint az elmúlt 25 év során a magyar tudományos élethez tett hozzájárulásunkra, és határozottan megvédjük eredményeinket bárkivel szemben, aki becsmérlően nyilatkozik a munkánkról a magyar nyilvánosságban. Az egyetem, melynek 8 mester-, és 2 doktori programja akkreditált Magyarországon, mélyen beágyazódott a magyar tudományos és társadalmi életbe. Több, mint 600 magyar munkavállalót foglalkoztat, és átlagosan 400 magyar diákot tanít évente.

Ez csak néhány példa arra, hogyan gazdagítja a CEU Magyarországot és a világot. Egy olyan szabályozás, amely megnehezítené a CEU magyarországi működését, lerombolná az évek során az egyetemünket a magyar intézményekhez kapcsoló együttműködési hálózatot, valamint rontaná Magyarországnak, mint az innováció, az akadémiai kiválóság és a tudományos kutatás egyik központjának a hírnevét.   

Central European University (CEU) expresses its opposition to proposed amendments to Act CCIV of 2011 on National Higher Education, tabled in Hungarian Parliament today. After careful legal study, CEU has concluded that these amendments would make it impossible for the University to continue its operations as an institution of higher education in Budapest, CEU's home for 25 years. CEU is in full conformity with Hungarian law. The proposed legislation targets CEU directly and is therefore discriminatory and unacceptable. CEU calls on the government to scrap the legislation and enter into dialogue to find a solution that allows CEU to continue in Budapest as a free and independent international graduate university.

 “Any legislative change that would force CEU to cease operation in Budapest would damage Hungarian academic life and negatively impact the government of Hungary's relations with its neighbors, its EU partners and with the United States,” said CEU President and Rector Michael Ignatieff. “I call on the government to enter into negotiations with us to find a satisfactory way forward that allows CEU to continue in Budapest and to maintain the academic freedoms essential to its operation.”

 The 2004 joint declaration between the Hungarian government and the State of New York confirmed the parties' joint agreement to support CEU's goal of achieving Hungarian accreditation, while at the same time maintaining its status as an accredited American university. Following the 2004 joint declaration, a special law namely Act LXI of 2004 on State Recognition of Közép-európai Egyetem, established Közép-európai Egyetem (KEE); literally translated, this means “Central European University.” KEE was established as the Hungarian entity which then allowed for Hungarian accreditation of 10 graduate and doctoral level programs at the University. CEU/KEE is one higher education institution with one campus in Budapest. The dual identity of CEU/KEE enables the University to comply with both Hungarian and U.S. laws and award both Hungarian and U.S.-accredited degrees. This is a common model. CEU is one of many American-accredited international universities that do not operate any academic programs within the U.S.

 In addition, the amendments would require CEU to open an additional campus in the state of New York. Forcing CEU to do so would have no educational benefit and would incur needless financial and human resource costs.

 The section of the amendment that most clearly illustrates discrimination against CEU is the provision that prevents Hungarian universities (in this case, KEE) from delivering programs or issuing degrees from non-European universities on behalf of CEU. Existing legislation allows for university programs and degrees from OECD countries (including the U.S.) to function through joint Hungarian entities, as CEU/KEE currently does. Hungary itself has been a member of OECD since 1996, and as such, should not discriminate against other OECD countries.

 Another clear example of discrimination in the proposed amendment is the elimination of a good-faith waiver that currently allows academic staff from non-EU countries to work at the KEE entity without requiring a work permit. The change would create additional and unnecessary barriers to hiring and recruitment. Given that CEU relies particularly much on professors from outside of the EU, the new regulation would place the university in a disadvantageous position.

 The proposed amendment also forbids the American entity CEU to continue its program under the current name of “Central European University” unless “Közép-európai Egyetem” (KEE), the Hungarian entity, changes its name. This would require both entities to change the names that were established a quarter of a century ago.

CEU celebrated its 25th anniversary in 2016. It has no other desire than to remain in Budapest. It is deeply embedded in Hungarian academic life, collaborating with other institutions of academic excellence in Hungary from ELTE to the Hungarian Academy of Sciences, sharing research projects, teaching, knowledge, and enabling student exchanges. Of the nearly 1,800 students CEU educates each year, Hungarians make up the largest group. The majority of CEU staff and nearly half the faculty are Hungarian. CEU contributes to the Hungarian economy through tax, social security, and health insurance contributions as well as payments to local suppliers.CEU is a private and independent institution. Many of our degree programs in the social sciences and humanities rank in the world’s top 200, and many in the top 100, some in the top 50. CEU faculty are remarkably successful in earning research grant funding from the European Union and other grant-making organizations in competitive tenders held across Europe or across the globe. From 2011-2016, CEU received €6,955,221 in ERC grants. For 2017-2022, the University will receive €14,988,163 in ERC grants. CEU has a reputation which should make Hungarians proud. We employ Hungarian professors; we have recruited many notable Hungarian scholars back home from posts overseas; our largest component in our student body consists of Hungarian students.

We are proud of our reputation, proud of our contribution to Hungarian academic life for the past 25 years and we will defend our achievements vigorously against anyone who seeks to defame our work in the eyes of the Hungarian people. The combined entities of CEU/KEE, which deliver 8 master's and 2 doctoral degree programs accredited in Hungary, is deeply embedded in Hungarian academic life and society. It employs over 600 Hungarians and enrolls, on average, 400 Hungarian students per year – the largest national group among our students. These are just a few of CEU's rich contributions to Hungary and to the world. Any legislation that would make it difficult for CEU to operate in Hungary would destroy this fabric of cooperation with Hungarian institutions and the Hungarian public and would damage Hungary's long-held reputation as a center of innovation, academic excellence and scientific inquiry.

 

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr5312384733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koala kóla 2017.03.29. 22:57:35

Orbán annyit akart tudni, hogy a média melyik része, ill. milyen intézmények vannak rajta soros fizetési listáján

Most hogy 24 órán belül önként felsorakoztak, Orbán egy pipát helyezhet el a 'ma megoldandó feladatok' listára.

Pipas 2017.03.29. 23:27:57

"A tervezett módosítás diszkriminatív voltának másik példája azon rendelkezés eltörlése, amely jelenleg lehetővé teszi a nem EU-s országokból érkező akadémiai munkavállalóknak, hogy munkavállalási engedély nélkül dolgozhassanak a KEE-ben. A változás további, szükségtelen akadályt gördít majd az alkalmazottak felvétele elé. "

Szóval az a baj, hogy nem hozhatnak ide amerikából munkavállalási engedély nélkül embereket? Nocsak, azért az, hogy legyen már munkavállalási engedélyük elég ésszerű kikötés nem? Nem tűnik nagyon nácinak vagy valami nagyon diktatórikus dolognak, nem?

"A CEU egyike azon számos, az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált nemzetközi egyetemeknek, melyek nem nyújtanak felsőoktatási képzést az Amerikai Egyesült Államokban."

Hmmm... felmerül az emberben, hogy miért is vannak akkor itt. Mi az a cél, amit amerikában abszolút nem látnak megvalósíthatónak, nálunk viszont érdemes megpróbálni?

Nagyon átverés szaga van a dolognak, olyan, mintha valaki nagy elánnal követelné magának a jogot, hogy megkísérelje meggyógyítani a szomszéd tehenét, de közben a sajátjához állatorvost hívna.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.03.29. 23:51:13

És veszélyben van a sajtószabadság is.

"A CEU teljes mértékben a magyar jogszabályoknak megfelelően működik."

Nagyon derék. Most megváltozik a jogszabály. Van ilyen.

Merlot 2017.03.30. 00:00:18

Gyülekeznek már a geciláda orbán-trollok...
Nyaljátok fényesre buzikáim a nagyfőnök seggét, akkor biztosan lesz troll fizetés emelés.

Pipas 2017.03.30. 00:12:32

@Merlot: mivan homofóbnak teccik lenni vagy látensnek? :D hogyan jutott el a homokosokig ilyen gyorsan?

Jakab.gipsz 2017.03.30. 00:44:05

Amennyiben figyelmesen elolvassuk a rektor úr nyilatkozatát néhány tényt meg állapíthatunk.

1, A CEU magán egyetem, amely csak kizárólag magyar országon fejt ki tevékenységet, egy nyilatkozat alapján: miért, mi a célja ?

2, A CEU független intézmény, kitől és mitől független ?

VADÁSZPUSKÁS LIBERALIZMUS 2017.03.30. 01:17:55

"mely leginkább a CEU (Közép-Európa Egyetem) budapesti működését tenné lehetetlenné. "

Jol teszik, be kell zaratni ezt a sorosberenc kepzot.

roxxtar 2017.03.30. 08:02:58

Igy is sok az egyetem. Nem kar erte.

igazi hős 2017.03.30. 08:58:42

@roxxtar: Így van, a magyar felemelkedés motorja a 8 általánossal rendelkező autógyári betanított munkás. Nem is értjük, hogy Kína miért költ számunkra felfoghatatlan összegeket oktatásra, amikor annyi sok összeszerelő üzeme van. És még stadionokat sem építenek a marhák.

@poszt: Jó lett a poszt, tökéletes trollmágnes. Már csak szét kéne választani, hogy ki a tényleg hülye és ki a fizetett.

VaradiJanos 2017.03.30. 09:17:32

Mitől elképesztő? Attól, hogy neked nem tetszik? Nekem pld tetszene, de úgyis meghagyják ezt a taszképzőt.

Felk Entelme 2017.03.30. 09:20:37

@Jolka40: biztos ertetted @igazi_hős kommentjet?

VaradiJanos 2017.03.30. 09:23:12

@igazi hős: valóban, a magyar felemelkedés motorja a nemzetiségi szakemberek, összehasonlító politikatudományt űzők, kisebbségpolitikusok, filozófusok, medievisztika szakemberek, társadalmi nemek tanulmányában jártasak, stb képzése. Ugye nem kell leírnom, hogy hol kapsz ilyen képzéseket?

VaradiJanos 2017.03.30. 09:23:43

@Dszal: jolka nem ért, fanatiknyanya

VaradiJanos 2017.03.30. 09:24:50

@Merlot: miért, te még a régi bértábla alapján nyomod?

Felk Entelme 2017.03.30. 09:24:52

@Pipas: a te agyi kapacitásod nem elégséges ahhoz, hogy olyan szövegeket próbálj értelmezni, mint amikből idéztél is. Maradj csak meg a soros-ballibsi paneleknél

konrada 2017.03.30. 09:37:30

@igazi hős:
...talán ha majd végzel az általánossal, addigra megfogod tudni, hogy:
Kína több mint 100x nagyobb, 130x több lakossal, valamint egy zárt diktatúra, mely nincsen únióban egy szomszédos országgal se, illetve azok még náluk is alacsonyabb életszinvonalon élő diktatúrák.

...így ha Kína az oktatásba öli pénzét, nem kell attól félnie, hogy a kiképzett fiatalok egy ottani nagyváros aglomerációs határának megfelelő távolságban egy másik országban helyezkedik el a kínai bérszinvonal 3-4x-eséért akár takarítónak is...

sas70 2017.03.30. 09:39:33

Hagyjuk a tudást, a hanyatló nyugat ópiumának!

konrada 2017.03.30. 09:42:20

@igazi hős:
...ja meg egyébként: ha ráadásul a tanulmányaid után érdeklődni fogsz Kína után, akkor azt is látni fogod, hogy ott aztán tényleg komolyan veszik a látványépítkezést, így nem csak stadionépitkezési boom van, de patyomkin-városokat is tucatjával építenek.
...szóval te ne hívd fel zorbán-basi figyelmét erre, mert ha a kínai módit méginkább követné....

Pipas 2017.03.30. 09:58:31

@Dszal: "a te agyi kapacitásod nem elégséges ahhoz, hogy olyan szövegeket próbálj értelmezni, mint amikből idéztél is. Maradj csak meg a soros-ballibsi paneleknél "

Mondjuk én már írtam szakindítási és szakalapítási kérelmeket is. :) Mondjuk szakindításit többet, az egyszerűbb is. Te hány szak indításában és akkreditációjában vettél részt? :D

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2017.03.30. 17:29:55

@Pipas: Én mind a 1567-ében, én nyertem, kevés vagy, add vissza a pénzt habonybácsinak.

Miki Telepi · http://chienenchaine.wordpress.com 2017.03.30. 19:17:33

@Pipas: Idézel valamit, kérdezel valami hülyeséget, megmondják hogy hülyeség erre dicsekedsz, hogy ennyit értesz a szakokhoz. Azt kellet volna mondani, hogy "Hű tényleg butaságokat kérdeztem. Azért vannak itt, hogy tanítsanak és kutassanak, és az itteni munkájuk nem tudni miért lenne jobb attól, hogy New Yorkban is nyitnak egy campust." Nincs semmi átverés szaga a dolognak, itt vannak több mint 20 éve, látszik, hogy komolyan gondolják a hivatásukat.
süti beállítások módosítása