HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Vidékfejlesztés 2017: Még mosdó sincs az esztergomi könyvtárban

2017.03.21. 10:47 bozotharcos

Miközben Orbán Viktor rendszeresen (ma is)  turnézik az országban a Modern Városok Pogram keretében, elkeseredett levelet tett közzé az esztergomi városi könyvtár igazgatója, melyben emlékezteti a város kormánypárti vezetését: tíz éve porig rombolták az addigi könyvtárépületet (a helyét egy máig kihasználatlan parkolóház foglalja el), s azóta sincs az intézménynek állandó helye. A közel 30 ezres lakosságú egykori királyi városban a könyvtár azóta "ideiglenesen" két iskolaépületben működik, de a könyválomány egy része ma is méltatlan körülmények között, rágcsálók rágta dobozokban várja a jobb sorsát (a tíz éve bedobozolt könyvek nagy része az igazgató szerint már használhatatlan állapotba került).

esztergomikonyvta_r.jpg

A könyvtár vezetője az intézmény weboldalán közzétett nyílt levélben többek között azt kifogásolja, hogy:

"állományunk egy része tíz esztendeje dobozokban vár a sorsára – kicsomagolásuk esetén nagy százaléka kényszerűen törlésre kerül. Továbbá az intézmény nem rendelkezik nyilvános mosdóval, ami, azon túl, hogy az ÁNTSZ helyteleníti, napi szinten konfliktus forrása. Szintén napi szintű az érdeklődés, hogy mikor költözik vissza a könyvtár a városközpontba. Erre a kérdésre nem tudunk mást felelni, mint amit tíz esztendeje folyamatosan mi is kapunk: biztató közhelyeket. Szomorú arra is gondolni, hogy az Esztergomban élő tízéves gyerekeknek nem volt módjuk korszerű, minden igényt kielégítő gyermekkönyvtárat látni. T. Bizottsági Urak nyilván tudják, mit jelent a tudásalapú társadalom, és nyilván azt is tudják, milyen szerepe van benne egy célirányosan működő, a kor igényeinek megfelelő könyvtárnak. De ha tudják, miért nem követnek el mindent, hogy városunknak, melyre olyan büszkék vagyunk, meglegyen a kor igényeinek megfelelő könyvtára?"

"Sajnos a szomorú helyzet az, hogy Esztergom város Idegenforgalmi és Kulturális Bizottságának egyetlen tagja sem beiratkozott olvasónk, nem látogatják a rendezvényeinket – így aztán egyáltalán nem csoda, hogy nem foglalkoznak a könyvtár tíz éve megoldatlan gondjával. Bocsánat, meglehet, foglalkoznak, hiszen a tavalyi évben már tízmillió forint állt rendelkezésre a város költségvetésében könyvtár tervezésre, csak épp nem történt könyvtártervezés. Az idei évben pedig tizenkét millió forint szerepel ugyanerre a célra, ám helyszín, épület továbbra sincs kijelölve – így viszont igen nehéz tervezni, ebben mindnyájan egyetérthetünk."

A városban egy nyugdíjas tanár vezetésével aláírásgyűjtés indult a könyvtár megépítését sürgetve. És a történet legszebb része: Esztergom városa (nem vicc) pályázik az „Európa Kulturális Fővárosa" címért, s a "pályázat előkészítéséért felelős Eseti Bizottság” már tavaly szeptemberben megalakult......

 Egy kis történelmi perspektívát is szeretnék adni az ügynek egy WIikipédia-idézettel:  

"Esztergomot már a történelem előtti időkben is lakták. A rómaiak is települést hoztak itt létre, melynek neve Salvio Mansio volt. A városban Marcus Aurelius is megfordult, aki itt írta az Elmélkedések 12 fejezetét. A magyarok érkezése után a várost Géza nagyfejedelem alapította 972 körül. Valószínűleg itt született, keresztelkedett és koronázták királlyá fiát, Istvánt, aki a várost érseki székhellyé tette.[5] Egészen 1242 teléig, a tatárjárásig királyi székhely. A város a 15. századra vallási és kulturális központtá nőtte ki magát, számos király, Európa szerte elismert tudós és művész is megfordult itt, majd a török 1543-ban elfoglalta, és a birodalma végvárává tette".  

Ma délelőtti hír: Esztergomban "nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét "(kőtáblát) avat a héten a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma,  a Nemzeti Örökség Intézet, a helyi önkormányzat és az Esztergom-Budapesti főegyházmegye. (Vajon egy könyvtár építéséhez képest mennyi pénzből?...)

A Bozótharc közben megtudta, hogy a nyílt levél hatására az önkormányzat azt ígéri, hogy a következő, március 23-i testületi ülésén soron kívül tárgyalja a könyvtár ügyét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr8012358051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása