HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Brüsszeli döntés Paksról: Állami támogatás nélkül életképtelen a beruházás

2017.03.06. 14:34 bozotharcos

Paks II-vel kapcsolatban éveken át félretájékoztatott a magyar kormány – állítja a Greenpeace mai közleménye arra hivatkozva, hogy az Európai bizottság kimondta: Paks II megépítéséhez állami támogatásra van szükség. A zöldszervezet szerint Paks II üzemeltetéséhez akár évi 285 milliárd forint állami támogatásra is szükség lehet, pedig ugyanennyi pénzből évente akár 253 000 hazai háztartás áramszükségletét is meg lehetne oldani napelemekkel.

paks_1.jpg

"A kormány hiába tagadta éveken át, az Európai Bizottság (EB) mai döntéséből egyértelműen kiderül: állami támogatásra van szükség az új paksi atomerőmű megépítéséhez. Az EB-döntés egybevág a Greenpeace Magyarország megbízásából készült Candole Partners-tanulmány következtetéseivel, mely azt is kimutatta, hogy Paks II üzemeltetéséhez akár évi 285 milliárd forint állami támogatásra is szükség lehet.  Ezt az összeget a magyar adófizetők fizetnék meg, miközben ugyanennyi pénzből évente akár 253 000 hazai háztartás áramszükségletét is meg lehetne oldani napelemekkel.  Paks II piactorzító hatása miatt azonban a megújuló energiaforrások nem tudnának megfelelő mértékben terjedni hazánkban." – fogalmaz a Greenpeace, hozzátve, hogy Paks II ráadásul  csak tovább növelné az ország már amúgy is súlyos orosz energiafüggőségét. A paksi beruházást ellenző, s az erőmű bővítését és az azzal kapcsolatos kormányzati lépéseket számos alkalommal kifogásoló EP-képviselő, Jávor Benedek (PM)  a  Bizottság mai döntése kapcsán úgy fogalmazott:

"A Bizottság végül jóváhagyta az állami támogatást a projektben, de ezzel nem tett többet, mint elismerte, hogy a hülyeséghez való jog tagállami alapjog – hangsúlyozta a zöld párti képviselő. Sajnálatosan azonban ez a kormányzati hülyeséghez való jog azt eredményezi, hogy a magyar adófizetők pénzéből a kormány több ezer milliárdot egy a környezte káros és az emberi életre veszélyes, letűnőben lévő technológiába fektet, ahelyett, hogy a környezettel harmonizáló, hosszútávon olcsóbb megújuló energiaforrásokba fektetne be."

A képviselő emlékeztet, hogy az uniós szerződések együttes értelmezése alapján a Bizottságnak egyértelműen a megújuló energiaforrásoknak kellene prioritást adnia a nukleáris energia helyett.  Jávor arra is felhívta a figyelmet, hogy a pakssal kapcsolatos brüsszeli  eljárás során "Günther Oettinger és Klaus Mangold gyanús utazásai révén egy átláthatatlan és ellenőrizhetetlen lobbitevékenység is részévé vált az eljárásnak, ami különösen kétségessé teszi annak kimenetelét. "Jávor szerint további jogvitákra lehet számítani az ügyben az Európai Bíróság előtt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr9012317189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabiiii 2017.03.06. 23:36:18

Mondjuk állami támogatás nélkül a német zöldenergia is veszteséges. Ha meg annyi lenne nálunk az áram ára, mint Németországban, még Paks III is nyereséges lenne.

apterus 2017.03.07. 00:01:38

Az EU egy olyan szervezet, amely:
- képes kodifikálni a traktorok ablaktörlőivel kapcsolatos előírásokat (CELEX-szám: 32008L0002)
- a cápauszony leválasztásának módját halászhajókon (CELEX-szám: 32003R1185)
- ki tudja védeni az ukrán vasalódeszkadömpinget (CELEX-szám: 32013R0695),
- szabályozza a piacra kerülő alma legkisebb átmérőjét (nem kerestem meg a celex számot)

de úgy tűnik tehetetlen a tagállami atomerőműépítés esetleges megtiltásával kapcsolatban. Nyilván az EU a lényeges dolgokra koncentrál.
A világ megérett a pusztulásra:-)
süti beállítások módosítása