HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Magyarország, így szeretünk(?): Városnéző séta az ingatlanmutyiról

2017.02.16. 15:00 bozotharcos

"Melyik ház lakói jelentették fel először az önkormányzatot? Melyik az a műemléképület, amit azért állványoztatott fel az önkormányzat, hogy mögötte titokban tudja lebontani a házat az érte tüntetők tudta nélkül? Melyik az az új épület, ahol tíz éve a lakók hatszázezer forintért vásárolták a lakások négyzetméterét, pedig a kivitelezés gyenge minőségű, az építtető cég ellen pedig súlyos sikkasztási vádak merültek fel?" Ezekre a kérdésekre ígér választ a résztvevőknek a pesti Belváros világszerte népszerű romkocsmái között is sétát szervező cég, a Bupap. A séta amúgy nem új, viszont most került a Bozótharc látóterébe. 

siputcabontas.JPG

Van az a történet a briteknél, hogy a magyarok mindig elsőnek érnek ki egy forgóajtóból, akárhányadiknak is mennek be. És tényleg, lépten nyomon találni bizonyítékát Magyarországon az itteniek találékonyságának, kreativitásának, amire azonban – attól tartunk - sokkal inkább a körülmények kényszerítő hatása, mint a többinél tehetségesebbb néplélek a magyarázat. 

A séta szervezői az érdeklődőkkel megismertetik a történelmi pesti zsidónegyed területén (VII. kerület) az erzsébetvárosi önkormányzat által éveken át megkérdőjelezhető módon folytatott privatizáció részleteit.

"A lakásonkénti privatizáció gyakorlatát a 2000-es évek elején a Belső-Erzsébetvárosban felváltotta a teljes lakóépületek erőltetett tempójú privatizációja. Töredékáron keltek el az akkor még műemléki védettséget nem élvező száz-százötven éves házak, néha a lakók megkérdezése, tudta nélkül. Mire az első műemlékvédő civil szervezetek megalakultak, kulturális örökségünk egy része - például a híres Ezüstműves-ház vagy Hild József épületei - végleg odavesztek. Eközben élelmes vállalkozók felvirágoztatták a romkocsma-kultúrát - esetenként hivatalosan életveszélyesnek minősített épületekben. A felhívó jellegű házfoglalásokat pedig nem követte párbeszéd az önkormányzat és a civil szervezetek között." - olvasható a sétát a Kortárs Építészeti Központtal együttműködésben szervező Bupap oldalán.

zsidonegyed.jpgzsidonegyedbontasok.jpgzsidonegyedbontas.jpg

(Fotó: Horn Gabriella 2007-es  felvételei)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr9012265882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása