HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

65 ezer lakcím nélküli gyerek és felnőtt marad ki az ellátásokból?

2017.02.06. 11:49 bozotharcos

" A „családbarát” kormány továbbra sem hajlandó megoldani a lakcím nélküli családok helyzetét" - jelenti ki a Város Mindenkié (AVM) csoport közleménye. A szervezet az Utcajogász csoporttal együtt 2016. december 6-án adta át az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt a petíciót, amivel azt követelték Balog Zoltán minisztertől, hogy haladéktalanul találjon megoldást a lakcím nélküli családok problémájára. A civilek most azt kifogásolják, hogy bár személyesen is  egyeztettek a minisztérium képviselőivel és írásban is leadták a javaslataikat, a kormány pedig még egy munkacsoportot is létrehozott a probléma kezelésére, két hónap alatt egyetlen lépés sem történt azért, hogy annak a több, mint 4000 kiskorúnak és több, mint 60 ezer felnőttnek a helyzete érdemben javuljon, akiknek ma Magyarországon nincs érvényes lakcíme.

lakhatasgyerekekavm_1.jpg

A civilek szerint "Magyarországon 65 ezer embernek – köztük kb. 4500 kiskorúnak – nincs érvényes lakcíme, ami lényegében minden szociális támogatásból és alapvető szolgáltatásból kizárja őket. 1500 gyereknek csak ún. település szintű lakcíme van, ami azon túl, hogy nem felel meg a hatályos törvényeknek, megnehezíti, hogy bármilyen ellátáshoz hozzájussanak. Több tízezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a szülei lakcím problémája miatt szenvednek hátrányt. Az érvénytelen lakcímmel rendelkező gyerekek és szüleik egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak hozzá a következő alapvető szolgáltatásokhoz: államilag támogatott egészségügyi ellátás, gyes, családi pótlék, gyed, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, ingyenes intézményi gyermekétkeztetés. Az ún. települési támogatások igényléséhez (pl. lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás és átmeneti segély) és ahhoz, hogy egy gyerek biztosan tudjon iskolába és óvodába járni, szintén kell, hogy legyen lakcíme."

A közlemény szerint  ma Magyarországon azok maradnak lakcím nélkül, akiknek miután egy korábbi lakóhelyüket el kellett hagyniuk, fiktiválták (azaz érvénytelenítették) a lakcímét, az új lakóhelyükön pedig nem tudnak bejelentkezni. Csak 2016-ban összesen 20 ezer embernek fiktiválták a lakcímét. Vagyis a lakcím nélküliség azokat az embereket érinti, akiknek nincs saját ingatlanuk és nem tudják érvényesíteni a lakástulajdonos vagy szállás fenntartója felé a lakcímhez fűződő alapvető jogukat a szállásadó vagy éppen az okmányirodák jogszerűtlen magatartása miatt.

A lakcím-problémákkal küzdők érdekeiért fellépő civilszervezetek hangsúlyozzák: ennek a helyzetnek a kezelése nem kerül pénzbe, csupán politikai akaratra és gyors és konkrét lépésekre van szükség. A Város Mindenkié és az Utcajogász a következő megoldásokat javasolja az EMMI számára:

Probléma: Noha a törvény szerint az érvényes bérleti szerződést el kell fogadni a szállásadó hozzájárulásaként a lakcím bejelentéséhez, a járási hivatalok külön aláírást követelnek a lakóktól a lakcím bejelentésekor.

Megoldás: A minisztériumnak azonnal el kell igazítania a járási hivatalok munkatársait és átfogó képzést kell nyújtania az ügyintézőknek a lakcímbejelentési eljárásról, hogy betartsák a törvényt és ne akadályozzák az állampolgárokat a jogaik érvényesítésében. Ezen kívül meg kell változtatni a lakcímbejelentési űrlapot, hogy egyértelmű legyen, mikor van szükség a szállásadó külön aláírására és mikor nincs.

 Probléma: Amiatt, hogy ilyen sok gyereknek és szülőnek nincs lakcíme, sokan eleshetnek alapvető egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásoktól és ellátásoktól.

Megoldás: Meg kell változtatni a pénzügyi támogatásokra és alapvető ellátásokra vonatkozó jogszabályokat úgy, hogy a gyerekek vagy szüleik lakcím nélkül is tudják igazolni a jogosultságukat.

Probléma: Az alacsony jövedelmű emberek nagyon nehezen találnak megfizethető árú és biztonságos lakhatást, ráadásul gyerekkel még nehezebb albérletet találni. Ezek a családok sokszor kénytelenek uzsoraalbérletben lakni vagy szerződés és így minden jogi védelem nélkül kifizetni a bérleti díjat.

Megoldás: Átfogó állami és önkormányzati lakáspolitikára van szükség, ami minden embernek biztosítja a megfizethető és biztonságos lakhatást, hogy senki se kerülhessen olyan helyzetbe, hogy nem jelentik be oda, ahol valójában lakik.

A Bozótharc blog még a korábbi bejegyzés közlésekor , decemberben megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát az ügyben. Akkor azt a választ kaptuk, hogy:

"Egyetlen gyermek sem eshet el alapvető szolgáltatásoktól azért, mert nincs lakcímkártyája. A lakcím nélküli vagy településszintű lakcímmel rendelkező gyermekek szociális és egyéb ellátásokhoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésével kapcsolatos kérdések tisztázása érdekében munkacsoport kezdte meg működését a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakértői részvételével. A munkacsoport célja annak vizsgálata, hogy vannak-e olyan, akár jogszabályi, akár a jogalkalmazói gyakorlatban felmerülő akadályok, amelyek meggátolhatják a lakcím nélküli, vagy település szintű lakcímmel rendelkező gyermekek ellátásokhoz való hozzáférését, és szükség esetén megoldási javaslatokat dolgozzon ki. A kormány kész tárgyalni a kérdésről, hiszen a gyermekek jogbiztonsága a legfontosabb, ezért a munkacsoport több civil szervezettel is egyeztet.”  

Az AVM úgy tudja, hogy az Emmi nyilatkozatban hivatkozott munkacsoport csak egyetlen egyszer találkozott, "amikor megállapították, hogy kb. minden rendben". A szervezet szerint ráadásul a tárca a probléma kapcsán valami miatt a "lakcímkártyával nem rendelkező" gyerekekről beszél, míg a civilek az  érvényes lakcím nélküli emberek ügyét emlegeti, mert nekik van ugyan lakcímkártyájuk, de az azon szereplő cím nem érvényes, mert fiktiválta a tulajdonos, miután onnan elköltöztek, az új helyre meg nem tudnak bejelentkezni.  Az AVM nevében a Bozótharcanak nyilatkozó Udvarhelyi Tessza szerint a minisztérium azóta sem reagált az ő korábban elküldött a javaslataikra, ezért is  írták a nyílt levelet.

 

Most  azt kérdeztük a minisztériumtól, hogy a legutóbbi válaszuk óta a fent említett munkacsoport milyen eredményre jutott, megtalálták -e a jogszabályi vagy jogalkalmazási akadályokat a lakcím nélküli, vagy település szintű lakcímmel rendelkező gyermekek és felnőttek ellátásokhoz való hozzáférése kapcsán, kialakultak -e a megoldási javaslatok. Arról is kértünk információt, hogy mely civilszervezetekkel egyeztettek a témában. A tárca a kérdéseinkre az alábbi választ küldte ma:

"A munkacsoportbeli egyeztetések még nem zárultak le, az egyes megoldási javaslatok megvalósítási lehetőségének vizsgálata zajlik. A témában a Város Mindenkié csoport képviselőivel történt egyeztetés.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr2612187732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metal · http://electric.blog.hu 2017.02.07. 11:41:01

"Noha a törvény szerint az érvényes bérleti szerződést el kell fogadni a szállásadó hozzájárulásaként a lakcím bejelentéséhez, a járási hivatalok külön aláírást követelnek a lakóktól a lakcím bejelentésekor."

Ha majd elérik, hogy a szerződést elfogadja az okmányiroda, akkor nagyon meg fognak lepődni, hogy minden szerződésbe (azokba akik eddig sem akarták megengedni a bejelentkezést az ingatlanba) belekerül kifejezetten az, hogy a tulajdonos NEM járul hozzá a bejelentkezéshez?

HaCS 2017.02.07. 12:03:28

Meg lehet(ne) ezt oldani szabályozói szinten. Több országban sikerült, és virágzik is a bérleti piac, de nem adok tippeket.

Sir Galahad 2017.02.07. 12:26:18

@metal: Valószínűleg ez lesz a következmény. Ha ez így van, annak kellene utána járni, mi ennek az oka. Én tényleg nem tudom, soha nem adtam illetve vettem ki lakást. És ha ezt az okot tudjuk, azzal kellene valamit kezdeni. Mert ezek szerint a hivatalnokok eligazítása önmagában nem oldja meg a problémát.

metal · http://electric.blog.hu 2017.02.07. 12:38:50

@Sir Galahad: Azért van, mert azzal, hogy bejelentkezhet még nehezebbé teszi az amúgy is nehéz kipaterolást (ha szükséges).

Sir Galahad 2017.02.07. 12:55:32

@metal: Na akkor meg is van a megoldás: azon kell változtatni, hogy a bejelentés megnehezíti a kipaterolást. A t. szervezetnek a felsoroltak helyett ezt a jogszabály-változtatást kellene javasolnia, a minisztériumnak meg megcsinálnia és egyből lenne lakcíme a bérlőknek. Öröm, boldogság, jó, hogy tudtunk segíteni.

HaCS 2017.02.07. 14:06:14

@Sir Galahad:

Az a gond, hogy a másik felét a dolognak közel sem élvezi akkora lelkesedés a tulajdonosok részéről, és persze érthető módon ez az ok soha nyíltan meg sem lesz nevezve.

Ugyanis ha valóban közhiteles nyilvántartást szeretnénk vezetni (jelenleg meg sem próbálja az állam) az emberek valós lakhelyéről, akkor bizony az sokaknál komoly adózási kérdéseket vetne fel.

A megoldás persze egyszerű, de drasztikus. És hát rengeteg szavazónak van kiadó ingatlana, viszont igen kevés polgár van, aki szavazhat lakcím nélkül.

De ha látsz egyszerű megoldást szívesen fogadom.

Sir Galahad 2017.02.07. 15:02:23

@HaCS: Ha jól értem, akkor nem csak a kipaterolás elnehezülése miatt húzódoznak a tulajdonosok a bérlő bejelentésétől, hanem azért is, mert akkor nehezebb lenne feketén bérbe adni a lakást. Jól értem?

Ez már tényleg nehezebb feladat. Erre nincs ötletem.

YogiZoli 2017.02.07. 21:39:13

Köszi a cikket, hasznos volt. Bejelentés akadályai: 1. felelem a NAVtol, feketen adjak ki 2. felelem, hogy nem tudjak kitenni a berlot es 3. tudatlansagbol valo felelem, a legtobb foberlonek fogalma sincs a jogokrol, es jobban szeretik, ha csak szimplan jogfosztott az alberlo es uzsorazhatnak.
Köszi acikket, csak így tovább, hajrá!
süti beállítások módosítása