HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Már nem is tagadja a kormány a mutyit...

2017.01.22. 14:26 bozotharcos

"2001-ben még az esetek 88 százalékában érkezett 15 percen belül a mentő, 2013-ban már csak 73 %-ban (Pest-megyében pedig csak 64%-ban). Ezért megbocsáthatatlan az a mutyi, amit a mentőirányító rendszerre szánt milliárdokkal játszottak."  – jelentette ki Hadházy Ákos az LMP társelnöke csüttörtökön, a hetente szokásos Korrupcióinfó című sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus ma közleményt adott ki arról, hogy a kormány nem tagadja az ő, a brüsszeli pénzek  elszórásával kapcsolatos állításait: Rétvári Bence államtitkár elismerte, hogy a több milliárd forintnyi kifizetések ellenére a mentőirányítási rendszer fejlesztését célzó projektben a mai napig nem teljesültek a közbeszerzésben vállaltak.

"A minisztérium is elismerte a mentő-mutyit. A terrorizmusba - szerencsére - még csak egy rendőr halt bele Magyarországon (egy szélsőjobbos bácsi lőtte le, de ez sem biztos), a későn érkező mentő miatt elhunytak számát viszont még megbecsülni is nehéz. 2012-ben indult volna a projekt, a minisztérium válasza szerint azonban még mindig csak tesztelgetik az új rendszert. Sőt, az időközben megvásárolt és kifizetett szoftvert kidobták és vettek egy másikat. " - fogalmaz Hadházy a Facebook-oldalán. A poltikus szerint a 112-es számról hívott mentő egészen biztosan később fog odaérni, mint a 104-ről hívott, ráadásul a mentőautók száma kevesebb, mint 15 éve, igaz szerinte úgysem lenne elegendő személyzet több autóhoz. 

A mentőszolgálat vezetése az MTI-n keresztül reagált  Hadházy állításaira, és tagadta, hogy visszaélésre került volna sor az uniós támogatású fejlesztés során:

"A fejlesztés határidőre megvalósult, az új rendszer bevezetése pedig fokozatosan, a betegbiztonság szempontját elsődlegesnek tekintve történt és történik." - fogalmazott a mentőszolgálat kommunikációs vezetője.

 Az EMMI államtitkára, Rétvári Bence viszont a Hadházynak írt válaszában elismerte, hogy a korábban vásárolt  és fel nem használt, időközben elavult tabletek helyett tavaly újabbak vásárlásár aírtak ki közbeszerzést:

"Az OMSZ vezetése a fenntartási kötelezettségeinek maradéktalan teljesítése érdekében 2016-ban úgy döntött, hogy új, megbízhatóbb szoftvert írat a tabletekre, valamint korszerűbb, kisebb energiaigényűoperációs rendszerekkel látja el azokat . Az új szoftverrel ellátott — azonban a projekt megtervezése ót a eltelt időszakban elavult — eszközök éles üzemi tesztelése ütemezetten és a betegbiztonság legmagasabb szintű szem előtt tartásával jelenleg zajlik . A projekt keretében beszerzett table t modul (Esetlap) — melynek célja az esetdokumentáció elkészítése, mentése, kereshet ővé tétel e — éles munkához történő országos bevezetése folyamatban van."

Az LMP társelnöke azt állítja: 2001-ben a segélyhívást követően a mentőautók 87 százaléka kiérkezett 15 percen belül, 2013-ban egy költségvetési beszámoló szerint ez az adat már csak  73 % volt. ( Pest megyében még rosszabb a helyzet: 64,5 %) A mentőszolgálat vezetője Hadházy megkeresésére annyit válaszolt, hogy ők megteszik a tőlük telhetőt, a hiányosságok oka leginkább csak az alkalomszerű és gyors szükségletváltozás.

Hadházy többek között az alábbiakat kifogásolta a Korrupcióinfón:

A tableteket 239 millióért vásárolták. A tabletek, közbeszerzési nevükön Intelligens Fedélzeti Terminálokat összesen 235 millió forintért szerezte be a TIOP-2.3.4-09/2-2009-0002 és a KMOP-4 .3.3/B-092P-2009-0002 keretein belül. Figyelembe véve, hogy ekkor 706 gépkocsi volt az OMSZ állományában, s minden tartalékkal együtt is csak 993, ezért 240-330 ezer forint per darab áron szerezték be a később három évig raktárban tartott és azóta se nagyon használható készülékeket! (...)

A MIR rendszert és 260 irányító állomást a hardvereket 2,3 milliárdért vásárolták a jó kapcsolatokkal rendelkező TIGRA Kft-től. (A Kft. egy törvénytelen beszerzését korábban már említettük, ahol a nyertes Tigra az egyik vesztes – suITSolutions tulajdonosa)

Ami viszont fontos, hogy EZEN FELÜL a 112-es hívószámok kiszolgálására, az ún egységes segélyhívó rendszert is 600 millióért fejlesztették. A betegeket ez hátrányosan érinti, mert a 112-ről először az ott ülő (nem mentős!) diszpécser átirányítja a hívást a MIR-be, ez perceket vehet igénybe."

hadhazyhirtv.jpg

 

mento_k.JPG

 

"Azzal, hogy a rossz statisztikákat a mentőirányítással akarta  javítani a kormány, elismerte, hogy gondok vannak. Az, hogy 2012 óta nem tudta a működőképes rendszert felállítani, pedig bizonyíték az alkalmatlanságukra."- nyilatkozta az ügy kapcsán a Bozótharcnak Hadházy Ákos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr912145051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása