HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Reagált az Atomenergia Hivatal a január 18-i paksi meghibásodásra

2017.01.20. 17:20 bozotharcos

Miután a sajtóban több cikk is megjelent arról, hogy a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjával valami történt január 18-án, a Bozótharc megkeresésére reagált az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). A szervezet közleménye szerint 2017. január 18-án 0:30 órakor transzformátor-meghibásodás megelőzése érdekében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei megkezdték az 1. blokk leterhelését, vagyis a villamosteljesítmény-csökkentését. Ezt az 1. turbógépcsoporthoz tartozó főtranszformátor meghibásodásának megelőzése miatt kellett végrehajtani. Az OAH válasza mintha mégis azt a korábban cáfolt állítást erősítené meg, hogy egy időre teljesen leállíthatták az 1-es blokkot, de lehet,hogy csak az áramtermelés leállítására utaltak.

A 444.hu korábban azt írta, hogy az erőmű állítása szerint bejelentési kötelezettségük a hibáról nem volt, mert nukleáris berendezéseket a probléma nem érintett, viszont a belső szabályzatuk szerint a termelés csökkentéséről tájékoztatási kötelezettségük mégis volt, ezért a honlapra kiírták, hogy az 1-es blokk csak félig megy. A portál szerint akkor még nem volt világos, hogy teljesen leállt-e az éerintett (1-es) blokk, vagy csak részlegesen, mert az erőmű által küldött tájékoztatás szerint ""A sajtóban megjelent hírekkel szemben az 1. blokk egyetlen pillanatra sem állt le." ugyanakkor a 444.hu-nak küldött válaszban az is szerepel, hogy  "a Paksi Atomerőmű szakemberei 2017. január 18-án 0:30-kor elindították az 1-es blokk leterhelését, majd rövid időre mindkét trafó működését leállították, ezt követően a blokk teljesítményét 50 százalékos szintre állították be.", ebből viszont az sejthető,hogy mégis volt leállás.

Az OAH közleméyne is erre enged következtetni: 'A blokk villamos teljesítménye kb. 02:30-ra érte el a 0 MW-ot. Azért kellett a teljesítményt eddig csökkenteni, mert a főtranszformátor üzemen kívül helyezéséhez a generátorok és a transzformátorok közötti vezetékszakasz teljes feszültségmentesítése szükséges. Miután a hibagyanús főtranszformátort kiszakaszolták, kb. hajnali negyed 4-re felterhelték a másik turbinát, így ettől kezdve a blokk 50 %-os teljesítményen üzemel.

Ezen a teljesítményszinten működik a blokk jelenleg is. Az esemény nem érintette a másik három üzemelő blokkot, így azok teljes teljesítményen, biztonságosan üzemelnek. Az 1. blokkon a reaktor hűtése biztosított, a láncreakció szabályozott. Biztonságra gyakorolt hatása az eseménynek nem volt, csak termeléskiesést okoz. A reaktor jelenlegi, a nukleáris biztonsági szabályok szerint beállított üzemállapota időkorlátozás nélkül fenntartható, a szükséges javítások és ellenőrzések elvégezhetők. A szakemberek jelenleg a helyzet megoldásán dolgoznak. Az ilyen jellegű – biztonságot nem érintő – eseményeket az OAH részére nem kell bejelenteni, azonban az OAH a blokkleterheléssel járó esetekben is folyamatosan követi az atomerőmű állapotát."

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr8112141229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2017.01.21. 16:04:53

Az előző blogocska, ami ugyanebből a lyukból tört elő, már megkapta a kommentekben a kellő "támogatást".
Van még fölösleges kérdés?
Jámbor Meredeket képességei nem predesztinálják a saját maga számára vindikált szakértői pozícióra....
(Hülye a témához...)

Who111 2017.01.21. 16:15:40

Egyszerű elektronikai szakemberként két dolgot emelnék ki a cikkből: Az egyik, hogy "majd rövid időre mindkét trafó működését leállították" a másik pedig: "A blokk villamos teljesítménye kb. 02:30-ra érte el a 0 MW-ot". A cikkíró erre a két kitételre alapozza a reaktor leállítását. Én ebből annyit látok, mint információt, hogy leállítottak transzformátorokat, amitől a villamos teljesítmény nullára csökkent. Esetleg sejthető, hogy turbinákat is leállítottak, de a reaktor termikus teljesítményét ettől még nem kellett nullára csökkenteni. Egyrészt rövid időre megoldható, hogy a gőz megkerülje a turbinát, másrészt egy ilyen blokkot nem könnyű azonnal leállítani, illetve annak következményei vannak. Jelen esetben RBKM reaktorról beszélünk. Ez hasonló, mint a csernobili szerkezet, csak a magyarok százszor jobb biztonsági mechanizmusokat építettek be. Ennél a típusnál alacsony teljesítménynél Xenon mérgezés léphet fel a reaktorban (Wigneritisz jelenség, Wigner Jenő után szabadon) utána pár napig nem lehet újraindítani a reaktort, mert a Xenon izotópoktól instabillá válhat és ezt senki nem engedheti meg. Csernobilban megtörtént, de ott konstrukciós hiba is közrejátszott.

röf 2017.01.21. 17:09:44

@Who111:
Szerintem töröltesd a hozzászólásodat.
Mielőtt mások is elolvassák.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.01.24. 11:46:58

@röf: KB. Iszonyatos téveszmék vannak benne.

A paksi reaktorok VVER-440/213 típusúak nyomottvizes technológia. (440 az eredeti névleges vill teljesítmény, de ez ma már 500 MWe/blokk).

Ezeknek semmi köze nincs csernobili RBMK–1000 típsu reaktorohoz, ami egyfajta hibrid ("1,5 körös") forralóvizes reaktor.

Az egyetlen valós rész az, hogy a gőzt lehet egy ideig bypassra küldeni, hiszen a villamos teljesítményt ugrásszerűen vészhelyzet esetén szükséges lehet csökkenteni és lekapcsolni, de a reaktor remanens hőteljesítménye bizony vészleállásnál is mevan. A pontos paramétereket viszont fejből nem tudom, ezért inkább nem is írom le.
süti beállítások módosítása