HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Kivágnak egy fát, hogy elférjen a faültetőgép a Ligetben?

2016.12.12. 19:16 bozotharcos

Ma reggel megjelent a faültetőgép is a Városligetben, miután hétfőn munkagépek és rendőrök jelentek meg a Washington szobornál. A civilek nyílt levélben követelték tegnap délután a munkálatok leállítását, mivel szerintük a szakértői vélemények alapján maximum 37 cm törzsátmérőjű fát lehet a megmaradás esélyével átültetni, de ezeknek is minimum fél év előkészítés szükséges. A helyszínen lévő aktivisták szerint kivágnak egy tiszafát,hogy helyet csináljanak az ültetőgépnek.

Ma reggeli képek a Ligetből, a fotókat a tiltakozók készítették:

ultetogepliget.jpg

rendo_rsorfalligetdec13.jpg

A hétfői nyílt levél:
"A Ligetvédők érdemi tájékoztatást kérnek a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-től a Városligetben tervezett faátültetésekkel kapcsolatban, és a fákat veszélyeztető, előkészítés nélküli átültetések azonnali leállítását követelik! A Városligetben a mai napon a Washington szobornál munkagépek és rendőrök jelentek meg. Ezúton szeretnénk tájékoztatni Budapest és Magyarország közvéleményét az aktuális helyzetről, valamint érdemi információt és egyeztetést követelünk a döntéshozóktól!

 

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-nek 2016. november 7-én küldött közérdekű adatigénylésünk ellenére sem kaptuk meg a Városliget kivágásra és átültetésre kijelölt fáinak regiszterét. Szakemberek már korábban is figyelmeztettek: maximum 37 cm törzsátmérőjű fát lehet a megmaradás esélyével átültetni, de ezeknek az egyedeknek is minimum fél év előkészítés szükséges. Ha szeretnénk hogy ezek a fák az átültetés után is megmaradjanak, ez az idő mérettől függően akár 2 év is lehet!
Ellentmondásosak a helyszínen az információk a közműkereséstől a fakiemelésen át az új fahely létrehozásáig. Mindez ráadásul olyan helyszínen történik, ahol a nyilvánosságra hozott tájépítészeti tervekben átültetett fák nem szerepelnek!
A lakossági fórumokon érdemi egyeztetés nem történik, a civilekkel való egyeztetés továbbra is elmarad.
Felhívjuk a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. figyelmét, hogy a faátültetéseket minden békés eszközzel meg fogjuk akadályozni, amíg azokat nem a szükséges előkészítéssel és elővigyázatossággal végzik!
Tisztelettel:
Ligetvédők
2016. december 12."
Így néz ki egy faátültetés (Fotó:Ligetbudapest.reblog.hu):

faatultetes1.jpg

faatultetes2.jpg

A Városligetben  Persányi Miklós miniszteri biztos a zöldterületek szakszerű rehabilitációjára tett ígéretet emlékeztet a Párbeszéd Magyarországfővárosi szakszóvivőjánek, V.Naszályi Mártának a közleménye, mely szerint mindenfajta előkészület nélkül kezdték meg  a fák átültetését.
"Miközben a  kormány a fák védelmezőiként és a Liget megújítóiként lépfel, valójában a közparki növényzet megtizedelésén, a Városliget beépítésén, a betonkolosszusok útjában álló fák eltakarításán dolgoznak. Felszólítjuk a Városliget Zrt-t, hogy hozza nyilvánosságra a Városliget kivágásra és átültetésre kijelölt fáinak regiszterét. A faátültetésnek nevezett fanyűvést azonnal hagyják abba: a most dolgozó "szakembergárda" ugyanis arra sem volt képes, hogy legalább néhány hónapig életben tartsa a Széll Kálmán tér frissen elültettet facsemetéit. " -fogalmaz a közlemény, mely a ligetet védő aktivisták szabad gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát is számon kéri a kormányon.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr2512043471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2016.12.13. 17:07:24

"kivágnak egy tiszaft,hoyg helet csináljanak"

Felháborító. A fákat kivágják?! Ilyen régen nem volt! :D

histar007 2016.12.13. 17:19:02

A liberális érték ranglistáján hol helyezkedik egy vidéki hetero családos fehér magyar ember?
Gondolom a fák, migránsok, LMBTQ, fogyatékosok, egyéb kisebbségek, városlakók után...

d.j 2016.12.13. 17:30:10

@histar007: Mi köze van egy vidéki parasztnak (a legjobb értelemben), mint pl. te, a Városligeti fákhoz? Most már a ott tart a vidéki parasztság, hogy egy normálisat liberózni se tudnak?

bozotharcos 2016.12.13. 17:54:53

@$pi$: köszönöm, javítottam!

kipcsak 2016.12.13. 17:55:33

Szétlopta, szétrabolta az országot a mutyibanda, már a fáinkat viszik!!!

bozotharcos 2016.12.13. 17:55:52

@d.j: gondolom ugyanott, ahol egy vidéki vagy nem vidéki nem hetero család...
süti beállítások módosítása