HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Aki a pártokat utálja, az tagadja a képviseleti demokráciát

2016.12.11. 01:20 bozotharcos

Közös gondolkodásra hívott civileket, civil aktivistából lett politikusokat és a politikát az aktivizmusért elhagyó civileket (és érdeklődőket) az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet december elején az Auróra közösségi házba, hogy a politika és a civilszervezetek kapcsolatáról beszélgessenek. "Magyarország  nincs elveszve, ha egy ilyen témával hétköznap este meg lehet tölteni egy termet" – indította a beszélgetést az EKINT egyik munkatársa, Miklósi Zoltán.

A "politizálni" szó eredeti görög jelentése a "közügyekkel foglalkozás", s ez alapján bármilyen civil tevékenység, akár az ételosztás is tekinthető  – emlékeztetett az EKINT elnöke, Majtényi László a bevezetőjében. Hozzátette: bár a civilek sokszor idegenkednek a pártpolitikától, pártok nélkül a képviseleti demokrácia márpedig nem tud működni. "Aki a pártokat utálja, az tagadja a képviseleti demokráciát." Ugyanakkor  Majtényi szerint fontos, hogy amennyiben a civilek politizálnak,  állást foglalnak a pártpolitika napirendjén is szereplő ügyekben, akkor szembe kell nézniük azzal, hogy milyen felelősséggel teszik ezt.

Diószegi-Horváth Nóra, a Tanítanék mozgalom aktivistája, a Kettős Mérce szerkesztője  a témával kapcsolatos tapasztalatait így összegezte: "mindegy, hogy mit csinál a szervezet, mindig azt kérdik tőlük, hogy "jó-jó, de mikor fognak politizálni". Márpedig ők szakpolitikát csinálnak már most is – mondta, hiszen jól körülhatárolt – s hosszú távú, több kormányon átívelő – célokért dolgoznak.

A Kétfarkú Kutya Párt elnöke Kovács Gergely arról beszélt, hogy ők tulajdonképpen vélelenül lettek civilszervezet is meg párt is, amikor egyszer csak észrevették, hogy már 1% -on áll a népszerűségük. Kovács szerint "hülyeségeket kell beszélni, úgy lehet legyőzni a  Fideszt, nem azokkal a csatákkal, amiket ők szeretnének, hanem például humorral." 

Vágó Gábor, az Átlátszó munkatársa és az LMP alapító tagja, volt országgyűlési képviselője szerint gond, hogy a civilek nem tudtak alkalmazkodni a NER cunami-szerű változásaihoz, a mostani hatalom ellehetetlenít minden alulról jövő kezdeményezést. Arról is beszélt, hogy az LMP párttá alakulásakor a rengeteg szakmai anyaguk, felszólalásuk a Parlamentben senkit nem érdekelt, valahogy azokat az eszközöket, amiket civilként jól forgattak, pártpolitikusként már nem tudták használni. Vágó szerint sok, civilből lett pártpolitikus elfelejtkezik a korábbi célokról és inkább csak a pozíciójának a megtartása érdekli, mint mondta, "a képviseleti demokráciában jelentős torzítóerő a képviselői székbe való kapaszkodás", ezért reformok kellenek, mert "a politikusi kaszt" eltávolododott a mindennapok történéseitől.

Vágó beszélt arról is, hogy  ha a tömeg erőt mutat fel, akkor a hatalom visszakozni fog (internetadó,a NAV-os Vida Ildikó lemondása), s arról, hogy a civileknek és az ellenzéknek úgy érdemes alakítania a céljait, hogy azok elérése a hatalom számára is előnyös legyen (pl. az ÁFA-csalások), akkor nagyobb az esély azok megvalósulására.

Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája társalapítója, ügyvezetője úgy fogalmazott: szerinte mindenki politikus, aki érdekvédelmi, közéleti tevékenységet folytat, a pártpolitika és a civil aktivizmus nem két különböző szféra, hanem csak két különböző taktika ugyanannak a célnak az elérésére. Egy ideális világban Udvarhelyi szerint a pártpoltika a civil érdekvédelembe van beágyazva, a civilek pedig a társadalommal való kapcsolatot jelentik, valamint ellenőrzik a pártokat és szakmai hátteret biztosítanak a pártpolitika eszközéhez. Mint mondta: az aktivista tevékenység egyfajta érdekvédelmi iskola, ujjgyakorlat a demokratikus működéshez. A civilek egyik fontos feladata, hogy a társadalmi igényeket  megfogalmazzák.

Juhász Péter, az Együtt párt alelnöke, V. kerületi önkormányzati képviselője azt hangsúlyozta, hogy a - Magyarországon elég gyenge –  állampolgári civil aktivitás és a civilszervezeti fizetett munka nem ugyanaz.  A TASZ romajogi programjánál szerzett tapasztalatai alapján beszélt arról is, hogy nem jogállamban nehéz eredményt elérni jogvédőként. Belőle azért lett politikus, mert "látszott, hogy szép szóval nem tudunk eredményt elérni." Juhász szerint a pártpolitikus dolga, hogy a civilekkel együttműködve, az ő "megrendelésüket" fogadva eszközt biztosítson a kívánt célok megvalósításához.  Azt mondta: az ő célja nem az, hogy elítélje a bíróság Rogánt, hanem hogy rámutasson a hatalom hibáira, hogy a választók lássák, mit művel egy-egy politikus.

Szó esett még arról, hogy nem Orbánt kellene legyőzni, hanem az országban jellemző apátiát kellene részvételre fordítani, s hogy szükég van  "játszmatörő módszerekre" (pl. a Kétfarkú Kutya Párt) , fontos a bázisaktivizmus építése, mert elitcsapatok nem fogják megváltoztatni az országot. Elhangzott olyan kijelentés is, hogy meg lehet dönteni az Orbán-rendszert akkor is, ha nincs kész alternatíva, ha a sokféle ellenzéki erőt összeterelve, új  alkotmányozási folymattal gondoljuk újra magunkat. A beszélgetés résztvevői között volt, aki úgy látja: Magyarországon nem "szeretjük eléggé" a poitikusainkat, hanem irigykedünk és gyanakszunk  rájuk, nem támogatjuk őket abban, hogy a civilek, a társadalom eszközei lehessenek, s így a kontrollt is elveszítjük felettük, s csak az elit játéka marad a politika. Volt olyan vélemény, hogy nem a médiában kell folytatni a politikát, hanem "terepre (pl. vidéki kocsmákba, stb.) kell odamenni a hatékonyabb politika érdekében.

 

akitnaurora.jpg

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr4312038185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.12. 16:27:14

Nem a prátokat utálom, hanem a ballib összefogásban résztvevő elkúrókat elsősorban.

Másodsorban pediga Fidesz.

Harmadik reális alternatíva pedig nincs.

Megejgyzem elsősorban éppen Szigátvári a kerékkötője annak, hogy értelmes civil szerveződések ki bírjanak nőni, és érvényesülni bírjanak anélkül hogy Gyurcsánnyal le kellene paktálniuk.
Meg persze Bokros Laja, de őt már senki nem veszi komolyan.

Lásd Pápa távozása az Együttből.

Alick 2016.12.12. 17:41:53

A jelenlegi "képviseleti demokráciára" legfeljebb a "vetésforgó autokrácia" vagy "poszt-kádárizmus 1.1 verzió" minősítés lenne hiteles.
Ha valódi demokráciát szeretnénk, napirenden kéne tartani a jelenlegi párt-maffiák kriminalizálását, folyamatos transzparens elszámoltatását, végső soron akár a jelenlegi formában való betiltásukat is... ugyanakkor a szabad mandátumos képviseleti rendszerről ár kéne térni a kötöttebb, szerződéses alapú meghatalmazási rendszerre.

Szalay Miklós 2016.12.12. 17:54:27

Nem tagadja, mert egy párt is lehet normális és nem normális.

Amúgy itt egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid076

(A legfelső sor a kép tetején, "Demokrácia és diktatúra". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Alick 2016.12.13. 00:43:09

@Szalay Miklós: Nincs "normális párt", mert a hatalomgyakorlás de facto a lovak közé dobja a gyeplőt.
süti beállítások módosítása