HTML

Bozótharc

Korrupcióról, környezetvédelemről, és más közügyekről...

Friss topikok

Linkblog

Négyezer gyereknek nincs érvényes lakcíme Magyarországon

2016.12.01. 11:25 bozotharcos

Többezer – hajléktalan vagy lakhatási gondokkal küzdő – ember az alapvető közszolgáltatásokhoz (pl. szociális és egészségügyi ellátás, oktatás) sem jut hozzá, tízezer gyerek a szülei lakcím-problémája miatt szenved hátrányt - állítja  A Város Mindenkié csoport közleménye. Ők most  – más, a hajléktalan emberek jogaiért, a lakhatásért küzdő szervezettel együtt –petíciót fogalmaztak meg és aláírásokta gyűjtenek az ügy érdekében. A dokumentumot  december 6-án Mikulás napján készülnek átadni Balog Zoltán miniszternek.

A petíció szerint ma Magyarországon 60 ezer embernek nincs érvényes lakcíme, több mint 20 ezer ember csak ún. települési szintű lakcímmel rendelkezik és több, mint 6000 embernek csak tartózkodási címe van. Ezeknek az embereknek nemcsak a biztonságos lakhatás hiányzik, hanem számtalan alapvető közszolgáltatáshoz (pl. szociális és egészségügyi ellátás, oktatás) sem jutnak hozzá. A civilek szerint  4000 kiskorúnak nincs érvényes lakcíme ( ez lényegében minden ellátásból kizárja őket)  és 1500 kiskorúnak csak ún. település szintű lakcíme van, ami nagyon megnehezíti, hogy hozzájussanak az ellátásokhoz. Több tízezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a szülei lakcím problémája miatt szenvednek hátrányt.

GYES-t csak az a szülő kaphat, akinek van bejelentett lakóhelye Magyarországon

Családi pótlékot (nevelési ellátást, iskoláztatási támogatást) csak az kaphat, akinek van bejelentett lakóhelye Magyarországon - bizonyos esetekben GYED-et is csak akkor kaphat valaki, ha van bejelentett lakóhelye Magyarországon

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, pénzbeli támogatást csak úgy tudnak valakinek megítélni, ha szerepel a lakcíme a központi adatbázisban

Ahhoz, hogy egy gyerek ingyenes intézményi gyermekétkeztetésre legyen jogosult, kell, hogy legyen bejelentett lakcíme

Az ún. települési támogatások igényléséhez (ilyen pl. a lakhatási támogatás, a gyógyszertámogatás vagy éppen az átmeneti segély) szintén bejelentett lakóhely vagy tartózkodási hely kell.

lakhatasgyerekekavm.jpg

Abszurd módon, jelenleg az az 1500 kiskorú, aki a hajléktalan emberek számára megteremtett ún. települési szintű lakcímmel rendelkezik, jogosulttá válik ugyan egyes fent felsorolt ellátásokra (pl. az ingyenes egészségügyi ellátásra), azonban a családjuk azokra az ellátásokra továbbra sem jogosult, amelyeknek az is feltétele, hogy a család lakcímével igazolja, hogy valóban egy háztartásban/családban élnek (pl. rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, pénzbeli támogatás, ingyenes intézményi gyermekétkeztetés).

A petíciót eddig (december 1. délelőttig) több, mint 1300-an írták alá, magánszemélyek és szervezetek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közelmúltban sajóközleményt adott ki arról,hogy munkacsoport alakult a probléma kezelésére.

(Fotó: A Város Mindenkié, Utcajogász program)

 

Szólj hozzá!

Címkék: hajléktalanság A Város Mindekié

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotharc.blog.hu/api/trackback/id/tr9012014104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása